Răceala obișnuită ar putea oferi un nivel de protecție împotriva COVID-19: STUDIU
Răceala obișnuită ar putea oferi un nivel de protecție împotriva COVID-19: STUDIU
Potrivit unui studiu revizuit, lupta naturală a organismului împotriva unei răceli ar putea oferi o oarecare protecție și în fața noului coronavirus.
Experții avertizează însă că ar fi „o greșeală gravă” să credem că oricine a fost răcit este automat protejat în fața Covid-19, vaccinurile fiind în continuare esențiale și necesare.
În septembrie 2020, o echipă de cercetători de la Imperial College London a vrut să înțeleagă mai bine de ce unii oameni se îmbolnăvesc de Covid după ce au fost expuși la virus, iar alții, nu.
Oamenii de știință și-au concentrat studiul pe o parte crucială a sistemului imunitar – celulele T, care recunosc atât coronavirusurile care produc răcelile obişnuite, cât şi părţi din virusul SARS-CoV-2.
Unele celule T ucid orice celule infectate de o amenințare specifică – de exemplu, un virus al răcelii. Odată ce răceala dispare, unele celule T rămân în memoria organismului și sunt gata să lupte din nou când întâlnesc un virus.
Cercetătorii de la universitatea publică din Londra au studiat un grup de 52 de persoane care nu fuseseră încă vaccinate și locuiau cu persoane care tocmai fuseseră testate pozitiv pentru Covid-19. Jumătate din grup s-a îmbolnăvit de Covid în decursul celor 28 de zile cât a durat studiul, iar jumătate nu a contractat virusul.
Ulterior s-a constatat că o treime dintre persoanele care nu au făcut Covid aveau niveluri ridicate de celule de memorie T. Cel mai probabil, acestea au fost create când organismul a fost infectat cu un alt coronavirus – cel mai frecvent, o răceală. Cercetătorii nu exclud însă și alte motive pentru care unii subiecți nu s-au infectat, cum ar fi cât de infecțioasă a fost persoana cu care au intrat în contact.
O nouă abordare a vaccinurilor
Dr. Simon Clarke, de la Universitatea din Reading, Marea Britanie, a spus că, deși a fost un studiu relativ mic, acesta a contribuit la înțelegerea modului în care sistemul nostru imunitar luptă împotriva virusului și ar putea ajuta la dezvoltarea unor viitoare vaccinuri.
„De asemenea, ar putea fi o greșeală gravă să credem că oricine a răcit recent este protejat împotriva Covid-19, deoarece coronavirusurile sunt vinovate doar de 10-15% dintre răceli”, a mai spus dr. Clarke.
Profesorul Ajit Lalvani, principalul autor al studiului, a subliniat că vaccinurile sunt în continuare cheia pentru o protecție sporită în fața Covid-19. „Învățămintele pe care le putem obține observând cum reacționează organismul ne-ar putea ajuta în elaborarea unor noi vaccinuri.”
Serurile actuale vizează în mod specific proteinele spike care stau în exteriorul virusului, dar acele proteine spike se pot schimba odată cu apariția unor noi mutații ale virusului. Însă celulele T vizează proteinele interne ale virusului, care nu se schimbă la fel de mult de la o variantă la alta, ceea ce înseamnă că vaccinurile care valorifică activitatea celulelor T ar putea oferi o protecție mai bună și de mai lungă durată împotriva Covid, spune profesorul Lalvani.
Sursa: libertatea.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h
Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h Traficul rutier de pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, s-a deschis, începând cu ora 13.45, potrivit IPJ Sibiu. Șoferii trebuie să fie prudenți în continuare și în contextul viscolului puternic s-a instituit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan