Rabla pentru electrocasnice 2020: Bani de la stat pentru aparate electrice noi și în acest an
Și în 2020, ca și anul trecut, cei interesați vor putea solicita, prin intermediul programului Rabla pentru electrocasnice, bani de la autorități pentru a cumpăra televizoare, mașini de spălat vase sau aparate de aer condiționat portabile, după cum reiese dintr-o declarație recentă a ministrului mediului.
Astfel, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, în acest an se va desfășura, pe lângă cele două programe ce vizează cumpărarea de mașini noi, respectiv Rabla Clasic și Rabla Plus, și programul Rabla pentru electrocasnice.
Mai exact, programul Rabla pentru electrocasnice dă posibilitatea celor care vor să scape de electrocasnicele vechi, mari consumatoare de energie electrică, să le dea în schimbul unui voucher ce poate fi folosit la cumpărarea unora noi.
Prin programul Rabla pentru electrocasnice din acest an, cei interesați vor putea obține bani de la stat pentru cumpărarea de televizoare, mașini de spălat vase și aparate de aer condiționat portabile.
După cum stabilește Ordinul ministrului mediului nr. 1.172/2018, cei ce vor să-și înlocuiască electrocasnicele vechi vor putea primi vouchere cu următoarele valori:
- 200 de lei pentru a cumpăra mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++ și televizoare cu eficienţa energetică A și A+;
- 300 de lei pentru cumpărarea de mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++, mașini de spălat vase cu eficienţa energetică A++ și frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A++;
- 400 de lei pentru cumpărarea de mașini de spălat vase cu eficienţa energetică A+++, aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficienţa energetică la răcire A+++/ A++, frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A+++ și televizoare cu eficienţa energetică A++ și A+++.
Pentru a putea obține banii de la stat, cei interesați trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Mai exact, aceștia trebuie să aibă domiciliul în România, vârsta de cel puțin 18 ani, să aibă documente de identitate valabile la momentul solicitării, să nu aibă datorii la bugetul de stat sau la cel local, să predea un electrocasnic uzat echivalent și să își dea acordul cu privire la prelucrarea datelor personale de către Administrația Fondului pentru Mediu.
Potrivit comunicatului publicat recent, programul Rabla pentru electrocasnice din acest an are alocat un buget de 30 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că în 2020 s-ar putea distribui aproximativ 100.000 de vouchere.
În prezent, cei interesați nu pot cere banii de la stat pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi. Pentru ca acest lucru să fie posibil, autoritățile de mediu trebuie să anunțe data exactă de lansare a ediției din acest an și să reactiveze aplicația informatică cu ajutorul căreia se poate face înscrierea în program.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
9-10 iulie 2025 | COD GALBEN de furtuni în Alba și alte județe din țară. Cod portocaliu în alte zone: Averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijelii
9-10 iulie 2025 | COD GALBEN de furtuni în Alba și alte județe din țară. Cod portocaliu în alte zone: Averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijelii Meteorologii ANM au emis miercuri dimineața noi avertizări cod galben și cod portocaliu de furtuni, valabile în intervalul 9-10 iulie 2025, în Alba și alte zone […]
Dezechilibru bugetar în Sănătate: Cheltuielile cu angajații, mai mari decât banii alocați pentru tratarea pacienților
Dezechilibru bugetar în Sănătate: Cheltuielile cu angajații, mai mari decât banii alocați pentru tratarea pacienților Sistemul de sănătate din România se află într-o situație în premieră: mai mulți bani pentru salariile personalului din spitale decât pentru tratarea pacienților. Casa Națională și Ministerul Sănătății au finalizat un plan de eficientizare a cheltuielilor care ar trebui să […]
Anul școlar 2025-2026 | Crește numărul de elevi în clasele de învățământ preuniversitar Potrivit unui proiect de lege, din anul școlar 2025-2026 clasele de învățământ preuniversitar ar putea deveni mai aglomerate. Proiectul ar urmă să modifice Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Documentul propune creșterea numărului de elevi din toate ciclurile de învățământ, adăugând câte doi […]