RABLA 2016: Încă 1.846 de tichete electronice pentru persoanele fizice care doresc achiziționarea unui autovehicul nou
Persoanele fizice care vor să renunţe la maşina veche pentru a-şi lua una nouă se pot bucura de o nouă suplimentare a tichetelor electronice în programul „Rabla 2016”, potrivit unui anunț recent al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). În acest an, cetăţenii pot să ceară statului peste 8.000 de lei, bani nerambursabili, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. Programul de stimulare a înnoirii parcului auto național – Rabla Clasic 2016 va fi suplimentat cu 1.846 de tichete electronice. Astfel volumul total al tichetelor pe 2016 ajunge la aproape 19.000, sub nivelul de anul trecut de 25.000.
Tichetele pot fi accesate de populație începând de astăzi, 12 octombrie 2016, suma realocată în cadrul Programului fiind de 12 milioane de lei. Ministerul Mediului consideră că se poate vorbi de un succes al Programului Rabla. ”Anul acesta Programul Rabla a atins un succes istoric în cei 12 ani de când funcționează: a fost primul an în care tichetele electronice au fost epuizate în mai puțin de trei săptămâni și primul an în care Ministerul Mediului decide două suplimentări de buget. După ce în luna iulie am venit în completarea Programului cu 4000 de tichete electronice care s-au epuizat și ele pe parcursul câtorva zile, astăzi am decis o nouă alocare bugetară care acoperă circa 2000 de tichete electronice.”, a declarat Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor. Trebuie spus însă că epuizarea tichetelpr poate fi explicată prin numărul mic alocat inițial. Dacă anul trecut programul a cuprins 25.000 de tichete, în acest an a demarat doar cu 13.000 de tichete, deci cu puțin peste jumătate din numărul alocat anul trecut.
Care sunt condițiile
Pentru ”Rabla Clasic” rămâne în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonus-uri pentru următoarele situații:
– un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adăugat primei de casare în situația în care românii aleg să-și cumpere o mașină al cărei motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km
– un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru situația în care populația optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.
Dacă mașina nouă respectă ambele criterii, un cetățean poate beneficia de ambele eco-bonus-uri, putând să ajungă, cu tot cu prima de casare, la o finanțare de 8.750 de lei care va fi suportată de AFM din costul mașinii noi.
Există în derulare și Programul Rabla Plus, dedicat mașinilor electrice. Suplimentarea bugetului pentru Rabla Clasic oferă cetățenilor care doresc să achiziționeze o mașină electrică un beneficiu cumulat de aproape 6.000 de euro. În cazul ”Rabla Plus” românii care vor să aleagă o mașină care nu poluează beneficiază din partea AFM de două tipuri de eco-tichete:
– un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achiziționarea unui autoturism nou electric-hibrid
– un eco-tichet de 20.000 de lei pentru mașinile noi 100% electrice.
Cele două axe ale programului pot fi accesate de populație separat sau combinat. În situația în care un cetățean deține o mașină veche pentru casat și dorește să achiziționeze un autoturism nou 100% electric sau nou electric hibrid, va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro, deoarece va primi, concomitent, atât prima de casare de 6.500 de lei cât și eco-tichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei.
Pentru acest an, bugetul alocat celor două programe este de 220 milioane de lei, din care 75 milioane de lei sunt alocate extensiei „Rabla Plus”, atât pentru achiziționarea de autovehicule noi electrice și electrice hibride, cât și pentru finanțarea rețelei de stații de încărcare a acestora. Bugetul alocat anul trecut a fost de 200 milioane lei, însă, deoarece nu a existat componenta mai bine plătită dedicată autoturismelor electrice/hibride, în final a rezultat un număr mai mare de cereri satisfăcute din alocația totală.
Sursa: Digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Când începe vacanţa de iarnă 2024-2025. Câte zile libere au elevii şi angajaţii Perioada sărbătorilor de iarnă se aproprie cu pași repezi, iar cei mai mulți dintre româi au început să își facă planuri pentru vacanță. Urmează zile liberi pentru elevii din țară, dar și pentru angajați, deoarece structura sfârșitului de an permite apariția unor […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 5 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918