Rămâi conectat

Politică Administrație

PUD pentru amenajarea Parcului Alba Iulia Nord, în cartierul Micești – Orizont, în consultare publică: Principalele obiective ale proiectului

Ziarul Unirea

Publicat

în

PUD pentru amenajarea Parcului Alba Iulia Nord, în cartierul Micești – Orizont, în consultare publică: Principalele obiective ale proiectului

Primăria municipiului Alba Iulia a lansat în consultare publică elaborarea PUD-ului (Plan Urbanistic în Detaliu) pentru amenajarea Parcului Alba Iulia Nord, în cartierul Micești – Orizont. 

Obiectivul principal al prezentului P.U.D. constă în reglementarea urbanistică a terenului are va rezulta în urma exproprierilor pentru cauză de utilitate publică, modul de ocupare a terenului și designul spațiului verde public vizat. Pe amplasament se dorește amenajare unui parc public ce va include plantații, suprafețe de apă, zone umede conservate și puse în valoare, alei, suprafețe deschise pentru evenimente în aer liber, zone de socializare, și teren de sport, spațiu dotat cu echipamente de fitness în aer liber, zona de joacă și activități pentru copii.

Accesul auto va fi permis doar pentru întreținere sau în caz de nevoie. Amenajarea va avea ca scop principal protejarea și punerea în valoare a biotopului umed din partea nordică a terenului prin soluții bazate pe natură, naturalizarea și fitoremedierea suprafeței rezultate în urma depozitărilor de moloz și deșeuri din construcții, îmbunătățirea calității mediului și a calității vieții locuitorilor al cartierelor din vecinătăți. Având în vedere deficitul de spații verzi, necesitatea amenajării unor spații verzi bine întreținute joacă un rol semnificativ în promovarea sănătății populației urbane.

Amenajările peisagistice vor avea rolul de a crea diferite atmosfere și ambianțe care sa deservească viitorii utilizatori ai parcului Nord. Se propune o viziune și un caracter cu o estetică naturalistă și baze sustenabile.

Principiile directoare pe care se fundamentează propunerea sunt: accentuarea unui aspect naturalistic în dialog și echilibru atât cu patrimoniul antropic existent (cartierul Micești-Orizont), cât și cu cel natural viitor (coridoare ecologice, parcuri, dezvoltări urbane și infrastructuri), creșterea calității și diversității ecologice și peisagistice cu specii noi adecvate, accesibilizarea sitului și crearea de conexiuni la diverse scări urbane, crearea unei imagini unitare la nivelul circulațiilor, introducerea unor zone diferențiate funcțional (de relaxare, active, de joacă, etc.).

Răspunzând nevoilor umane de recreere și petrecerea timpului liber prin amenajare de spații verzi se contribuie la creșterea calității locuirii. Acestea oferă locuitorilor spații liniștite pentru relaxare și reducerea stresului, pentru evadarea din mediul construit și oportunități prin care se încurajează un stil de viață activ prin plimbări, alergare, exerciții fizice, având capacitatea de refacere a ”stării de bine” a persoanelor care le frecventează.

Citește și: Amenajarea Parcului Alba Iulia Nord, în cartierul Micești – Orizont: Începerea procedurilor de expropriere a terenurilor, pe masa consilierilor locali

Conform cerințelor din tema de proiectare impusă de către beneficiar, spațiul mineral propus (alei, piațete, grupuri sanitare etc- conform bilanțului teritorial), nu va depăși 10% din suprafața totală a spațiului verde reprezentată de zona de implementare a P.U.D.-ului.

Prin tema de proiectare realizată de beneficiarul investiției se dorește amenajarea unui parc public care va dezvolta infrastructura verde și albastră urbană la nivelul municipiului.

Pe spațiul verde se permite amplasarea dotărilor și echipamentelor necesare funcțiunii de parc public cu condiția ca acestea să nu depășească 10% din suprafața totală a spațiului verde.

Terenul studiat se află în partea nordică a municipiului lângă cartierele Micești și Orizont. Cartierele Orizont și Micești sunt cartiere cu locuințe individuale și câteva locuințe colective dezvoltate pe un teren relativ plat fără dotări
publice de orice fel.

Conform PUZ Extindere perimetru intravilan Calea Moților HCL 108-2008 terenul studiat se încadrează în UTR:

P – parcuri, complexe sportive, recreere, turism, oglizni apă
p-parcuri – recreere
p.t.-parcuri-turism
p.a.-oglinzi ape
p.as-amenajări sportive

Terenul pe care se propune amenajarea parcului reprezintă zona cea mai joasă a împrejurimilor care a favorizat menținerea unei zone umede cu o vegetație specifică în zona nordică cu o pădure de arini și mai multe suprafețe acoperite cu trestie. Prin terenul studiat trece și un pârâu temporar, iar în partea sudică terenul este delimitat de canalul anif și suprafața de protecție a acestuia. Zona nordică a terenului la intersecția străzilor stadionului și strada Azur reprezintă o suprafață unde s-au depozitat deșeuri rezultate din construcții și deșeuri. Spre latura estică a terenului studiat în prezent există o vegetație cu arbori maturi. Zona sudică a terenului cuprinde o
suprafață neplantată acoperite unele suprafețe cu trestie și fâșii umede.

Terenul studiat este delimitat pe mai multe laturi de drumuri, dar acestea în prezent nu sunt amenajate / reglementate. În același timp se poate observa posibilități de realizare a mai multor accese pe terenul studiat de pe: strada Gârda, strada Stadionului, strada Azur. În viitor va fi posibilă accesarea terenului prin culoarul velopietonal care se va propune dealungul canalului ANIF.

Forma terenului studiat este una neregulată, cu o suprafață totală de 83255 mp.

Relația cu zonele învecinate:

– nord dinspre vest înspre teren, terenul este limitat de câteva terenuri în proprietate privată, de strada Stadionului, de terenuri în proprietate privată pentru care s-a elaborat PUZ pentru alipire parcele și lotizare în vederea de construirii unor locuințe unifamiliale
– nord-est strada Azur și unele terenuri în proprietate privată pe care se află clădiri agro-industriale
– sud terenuri în proprietate privată cu suprafețe verzi și canalul ANIF
– sud-vest terenuri în proprietate privată cu locuințe individuale și strada Rânca
– est strada Gârda

Momentan suprafața terenului este liber de construcții, suprafețele cuprind spații verzi, spații umede cu vegetațde stuf, suprafețe acoperite de arbori maturi și o suprafață acoperită de moloz rezultat din construcții și deșeuri.

Cartierul Orizont s-a dezvoltat pe baza unor lotizări de teren, necontrolat suficient din punct de vedere urbanistic. Nu s-a realizat rețeaua de infrastructura drumurilor de acces, dotări publice sau spații verzi. Drumurile care traversează aceste zone nu sunt reglementate conform standardelor în vigoare, nu dispun de spații pietonale sau suprafețe verzi, locuri de parcări, uneori acestea sunt doar pietruite. Mobilarea urbanistică a parcelelor are un
caracter dezorganizat. Parcele sunt relativ mici, de obicei împrejmuite.

Construcțiile sunt în majoritate locuințe individuale îngrădite și locuințe colective. Conform certificat de urbanism nr. 123 din 1.02.2024 până la solicitarea autorizației de construire se va definitiva procedura de expropriere pentru cauză de utilitate publică, va fi aprobat PUD și vor fi aprobați indicatorii tehncioeconomici faza SF.

Cartierul Orizont duce lipsa dotărilor publice și spațiilor verzi publice. În general Municipiul Alba Iulia nu dispune de suficiente spații verzi pe cap de locuitor.

Pe suprafața parcului se propune amplasarea unui pavilion multifuncțional, o structură acoperită, în partea nordică a parcelei, în zona de intersecție a oglinzilor de apă. Pe teren se vor mai amplasa toalete publice prefabricate, automatizate.

Suprafața zonei de implementare P.U.D. este de 83225 mp. Suprafața construcției propuse va fi în jur de 100 mp. Conform cerințelor din tema de proiectare impusă de către beneficiar, spațiul mineral propus (alei, piațete, grupuri sanitare etc- conform bilanțului teritorial), nu va depăși 10% din suprafața totală a spațiului verde reprezentată de zona de implementare a documentației prezente.

Realizarea obiectivului propus se bazează pe conservarea și protejarea biotopului umed deosebit și dezvoltarea acesteia prin metode bazate pe natură. Suprafețele cu arbori maturi se vor menține și se vor realiza noi plantări pe
suprafețele deschise. Amenajarea peisagistică va ține cont de condițiile de climă locală, propunându-se specii rezistente și potrivite cadrului natural local. Aleilor care se propun în zonele valoroase umede se vor realiza suspendat pe piloți.

Unul din obiectivele prezentului Plan este valorificarea prezenței biotopului umed și a habitatului semi-natural de zăvoaie, care prezintă un bogat fond vegetal care necesită a fi prezervat si augmentat.

Planul vizează următoarele obiective:

• Protejarea habitatelor existente și a vegetației
• Extinderea habitatelor existente prin plantații de parc și fâșii de protecție cu rol de culoar ecologic
• Îmbunătățirea accesibilității valorificării parcului ca spațiu de recreere și agrement
• Dezvoltarea infrastructurii dedicate mobilității lente (pietoni și bicicliști)

Obiectivele principale de utilitate publică ale proiectului sunt:

1. Conservarea bitopului umed și dezvoltarea acestuia prin soluții bazate pe natură
2. Realizarea unor oglinzi de apă
3. Plantări noi cu vegetație arboricolă, arbustivă, erbacee și floricolă
4. Suprafață naturală deschisă pentru realizarea de diferite evenimente în aer liber
5. Alei pietonale suspendate în zonele valoroase din punct de vedere ecologic
6. Alei pietonale minerale
7. Realizarea unor suprafețelor de primire și de acces în parc
8. Reglementarea străzilor adiacente suprafeței studiate: strada Gârda, strada Stadionului, strada Azur
9. Loc de joacă pentru copii
10. Spațiu dotat cu echipamente de fitness în aer liber
11. Suprafață pentru parcări cu 24 de locuri pentru autoturisme
12. Grupuri sanitar prefabricate, automatizate


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Ciucă și PNL au încălcat legea Educației făcând propagandă politică la deschiderea liceului din Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ciucă și PNL au încălcat legea Educației făcând propagandă politică la deschiderea liceului din Sebeș Nicolae Ciucă și Partidul Național Liberal au încălcat grav, luni, legea Educației politizând deschiderea Liceului Tehnologic din Sebeș, iar liderul liberal a făcut propagandă politică în fața dascălilor, părinților și adolescenților minori prezenți la festivitatea din prima zi de școală. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea