PSD Alba critică decizia administrației locale din Alba Iulia de a impune cele mai mari impozite pentru clădirile nerezidențiale
În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc, joi, la sediul partidului, social-democrații din Alba au criticat decizia administrației locale din Alba Iulia de a fixa cea mai mare cotă de impozitare permisă de noul Cod Fiscal pentru clădirile nerezidențiale, măsură care, spun ei, îi va face pe mulți să ”tragă obloanele”.
Pe de o parte sunt cei care dețin spațiile și sunt nevoiți să mărească chiriile pentru a putea plăti impozitul care este de 13 ori mai mare decât anul trecut iar pe de altă sunt firmele care funcționează în aceste spații, în general societăți comerciale mici, cu 2-3 angajați, care nu pot obține profitul necesar pentru a plăti majorările și vor trebui să plece. În concluzie, este vorba despre o măsură păguboasă, atât pentru cetățeni, cât și pentru bugetul local.
”Lumea începe să-și dea seama că cel care pierde prin politica făcută în ultima vreme de Primăria Alba Iulia este chiar cetățeanul iar ca exemplu este cel mai recent scandal, legat de impozitele pe clădiri, care în momentul de față afectează mii de albaiulieni. Vă reamintesc că în ședința din luna noiembrie, când s-au votat acele taxe, singurul partid care s-a opus nivelului maximal al acestei taxe a fost PSD-ul. Am făcut atunci o propunere: să reducem din nivelul de 1,3% cota impozabilă aplicată, la 0,8%. Am fost singurii care am făcut o astfel de propunere și toată lumea ne-a întrebat de ce vrem noi să facem economie și din ce mai trăiește Primăria Alba Iulia. Acum cetățenii își dau seama că acea propunere pe care a făcut-o PSD-ul a venit în sprijinul lor și că a fost foarte bună”, a declarat președintele PSD Alba Iulia, Ovidiu Jidveian.
Liderul organizației municipale, care este și consilier local, a mai spus că dacă administrația dorește să aibă la dispoziție mai mulți bani, ar putea să-i obțină din economii la toate contractele pe care le încheie pentru că majoritatea lucrărilor și serviciilor pe care le plătește sunt supraevaluate.
În aceeași notă, consilierul local Horațiu Clepan a dat alt exemplu de domeniu în care primaria ar putea cheltui mai puțin – contribuția municipiului către AIDA-TL, unde s-a aprobat din nou alocarea unei sume de 13,5 milioane de lei fără să se ofere niciun detaliu privind necesitatea unei sume atât de mari.
”Sunt aproximativ 3,1 milioane de euro alocați, acum, în ianuarie, și cu siguranță, cum suntem obișnuiți, vor veni niște rectificăr pe sfârșitul anului și se va suplimenta această sumă. Din nou nu am primit absolut niciun document care să ne arate la ce se referă acești bani. Ce cheltuieli se fac – cu motorina, cu piesele, cu orice – nu știm nimic! Iată de unde s-ar putea face niște economii, care să vină în sprijinul cetățeanului. Nu trebuie să i se impună taxe și impozite maximale, sunt sume din care se pot face economii”, a spus Horațiu Clepan.
”Noi am dat tot timpul exemple de unde s-ar putea reduce cheltuielile primăriei, astfel încât să se facă economii: ccel Skatepark de care am mai vorbit și care a costat 500.000 de euro, iluminatul festiv, care am aflat acum că a costat jumătate cât Bucureștiul, iar noi nu ne putem compara cu Capitala și alte investiții aberante”, a exemplificat, la rândul său, consilierul local Bogdan Medrea.
Ca o concluzie pe acest subiect, președintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, a dat ca exemplu Sebeșul, unde administrația locală aplică în continuare o cotă de impozitare de 0,2%, măsură benefică pentru investitori și pentru economia orașului.
”Am urmărit votul pe care consilierii locali PNL l-au dat pentru majorarea impozitului. Eu am dat de mai multe ori Sebeșul ca model, municipiului Alba Iulia și baronului de la Alba Iulia. Șu uite că Sebeșul, așa cum evoluează, a mers pe cota de impozitare minimă. Și atunci îl întreb eu pe baron: cum traduce în termen legal, pentru consilieri, dar și pentru cetățeni, de ce la Sebeș se poate 0,2% iar la Alba Iulia trebuie mers pe cota maximă? Așa crede că atrage investitori? Așa crede că sprijină locuitorii din municipiul Alba Iulia? Greșit! Părerea mea este că aici ar fi trebuit să fie taxa minimă, încât să încurajeze atragerea investitorilor care să creeze locuri de muncă, iar creșterea bugetului local să vină din taxele și impozitele pe salariile pe care le plătesc agenții economici”, a spus Ioan Dîrzu.
Acesta nu a ratat ocazia să atenționeze că, cel mai probabil, candidatul PNL la funcția de primar în Sebeș, care este un ”învățăcel” al primarului din Alba Iulia, va avea aceeași atitudine și aceleași idei ca ale mentorului său, și și-a exprimat convingerea că cetățenii din Sebeș nu-l vor vota, tocmai din această cauză.
”Am văzut că are un ucenic, un învățăcel care, ca peștele care stă cu gura căscată după oxigen, ar înghiți orice. Și a înghițit, probabil, foarte multe! Și vrea să-l ducă dincolo de Mureș. Va merge în fața cetățenilor din Sebeș cu aceeași atitudine, cu idei de majorare a taxelor și impozitelor? Nu asta își doresc, nici albaiulienii, cu atât mai mult sebeșenii. Nu le trebuie atitudine de dictator, baron, celor din Sebeș!”, a mai spus președintele PSD Alba. (Z.U.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare
La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]