Protecția mediului, în bani: Cât a cheltuit statutul român pentru gestionare deșeurilor și apelor reziduale în 2023
Protecția mediului, în bani: Cât a cheltuit statutul român pentru gestionare deșeurilor și apelor reziduale în 2023
În anul 2023, cheltuielile pentru protecția mediului la nivel național au fost de 19,8 miliarde lei reprezentând 1,2% din PIB – ul aferent anului menționat. Cheltuielile la nivel naţional includ: investiţiile, cheltuielile curente interne (cheltuielile curente efectuate prin activităţi proprii de protecţia mediului) şi alte cheltuieli ale administraţiei publice (subvenţii acordate, transferuri), nefiind cuprinse cheltuielile curente externe (reprezentând în principal cheltuielile pentru cumpărarea de servicii de protecţia mediului de la terţi
Citește și: Daune morale de 5.000 de euro, de la Statul Român, pentru fostul lider spiritual al MISA, Gregorian Bivolaru – Decizie definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia
- La nivel național, cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionării deşeurilor la producătorii specializaţi, acestea reprezentând 70,3% din totalul cheltuielilor pe domeniul gestionării deşeurilor.
- La nivel naţional, cele mai mari investiţii pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionării apelor reziduale la producătorii nespecializați, acestea reprezentând 53,1% din totalul investiţiilor pe domeniul gestionării apelor reziduale.
În anul 2023, la nivel naţional, investiţiile pentru protecţia mediului au reprezentat 31,1% din totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului, reiese dintr-un document remis de Institutul Național de Statistică.
La nivel naţional, investiţiile producătorilor nespecializați au cea mai mare pondere în totalul investiţiilor pentru protecţia mediului (41,9%), fiind urmate de investiţiile administrației publice (40,4%) şi de cele ale producătorilor specializaţi (17,7%).
Producătorii nespecializați au înregistrat cele mai mari cheltuieli pentru protecția mediului în sectorul „producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă” (27,4%), în sectorul „captarea, tratarea si distributia apei” (22,4%) și în sectorul „industria prelucrătoare” (20,8%).
În anul 2023, cele mai mari investiții pentru protecția mediului au fost înregistrate pe domeniul “gestionarea apelor reziduale”, cu o valoare de 2.959.766 mii lei prețuri curente, urmate de domeniul „gestionarea deșeurilor”, cu 1.942.250 mii lei prețuri curente.
În anul 2023, cele mai mari cheltuieli pentru protecția mediului au fost înregistrate pe domeniul „gestionarea deșeurilor”, cu o valoare de 12.208.171 mii lei prețuri curente, urmate de domeniul „gestionarea apelor reziduale”, cu 4.233.203 mii lei prețuri curente.
Pe categorii de producători, cele mai mari cheltuieli pentru protecția mediului s-au înregistrat la producătorii specializați pentru domeniul „gestionarea deșeurilor” cu 95,0% din cheltuielile acestei categorii de producători, reprezentând 70,3% din cheltuielile pentru protecția mediului la nivel național pentru acest domeniu de mediu. Acestea sunt urmate de cheltuielile producătorilor nespecializați pentru domeniul „gestionarea apelor reziduale” cu 41,8% din cheltuielile acestei categorii de producători, reprezentând 62,3% din cheltuielile pentru protecția mediului la nivel național pentru acest domeniu de mediu.
FOTO: Arhiva ZiarulUnirea.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Urări de Paște fericit 2025: Mesaje și felicitări de Paștele ortodox și ”Hristos a Înviat” pentru cei dragi
Urări de Paște fericit: Mesaje și felicitări de Paștele ortodox 2025 și ”Hristos a Înviat” pentru cei dragi. Modele de urări Paștele ortodox va avea loc pe 20 aprilie 2025, în același timp cu Paștele catolic. Cum Sărbătorile Pascale sunt un prilej minunat de a transmite cele mai bune gânduri, ți-am pregătit o serie de […]
Sâmbăta Mare: Ce este INTERZIS să faci în ultima zi în care mai au loc pregătiri pentru Paștele 2025. Obiceiuri și superstiții
Sâmbăta Mare: Ce este INTERZIS să faci în ultima zi în care mai au loc pregătiri pentru Paștele 2025. Obiceiuri și superstiții Sâmbăta Mare, ultima zi din Săptămâna Patimilor, precede sărbătoarea Învierii Domnului, fiind o zi încărcată de semnificație spirituală, reculegere și pregătire sufletească. Este ziua în care trupul lui Hristos se odihnește în mormânt, […]