Rămâi conectat

Actualitate

Prosumatorii vor fi scutiți de plata unor taxe. Ce lege va fi modificată în favoarea lor

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

URS Construct

Prosumatorii vor fi scutiți de plata unor taxe. Ce lege va fi modificată în favoarea lor

Legea 123/2012 ar urma să fie modificată în avantajul prosumatorilor, conform unei propuneri aflate pe masa de lucru a Senatorilor.

Cea mai importantă reglementare legislativă în ceea ce privește beneficiarul de sisteme de producere a energiei electrice regenerabile, prosumatorul, ar putea fi schimbată, propune Parlamentul.

Este vorba despre două modificări care sunt cuprinse în propunerea legislativă înregistrată recent la Senat și anume, posibilitatea eliminării plății certificatului verde de către prosumator și diferența de compensare a energiei să fie plătită de furnizori în bani prosumatorilor la încheierea unei perioade de 24 de luni, în cazul în care energia regenerabilă integrată în sistem este mai multă decât cea consumată.

Astfel, proiectul de act normativ propune să modifice Legea 123 /2012 a energiei și a gazelor naturale, prin completarea art. 73^1 cu două noi prevederi:

în situaţia în care cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea este mai mare decât cantitatea de energie consumată de prosumatori, compensarea de la sfârşitul perioadei de 24 de luni, între furnizorii de energie electrică şi prosumatori, se face la preţul mediu ponderat al Pieţei pentru Ziua Următoare pentru perioada de referinţă;

pentru prosumatorii care livrează în rețeaua națională mai multă energie decât cea pe care o consumă, obligația de achiziție a certificatelor verzi se elimină.

Modificările propuse urmăresc o mai mare deschidere a consumatorilor de energie electrică spre folosirea și exploaterea surselor de energie regenerabile.

Inițiatorii proiectului de lege consideră că, „în condiţiile actualei crize energetice, politicile publice ar trebui să meargă în direcţia încurajării capacităţilor de producţie mai mici sau mai mari (…) România a scos din funcţiune mii de MW din capacităţile instalate pe cărbune, dar nu a reuşit să pună în funcţiune nicio investiţie importantă în ultimii 5 ani. Astfel, este necesară stimularea investiţiilor în noi capacităţi de producţie de energie, cât şi în eficientizarea consumului de energie.”

Prin propunerea legislativă de modificare a Legii energiei și gazelor naturale, parlamentarii își doresc să repare două aspecte care „nedreptățesc” la momentul actual prosumatorul și care, totodată, împiedică investițiile în sectorul energiei regenerabile:

1. Plata certificatului verde de către prosumator – Cei care au inițiat actul normativ argumentează că „ținând cont că, în situația unei balanțe pozitive producție – consum a prosumatorilor, aceștia din urmă au produs și livrat în rețea exclusiv energie verde, este necesar ca ei să fie scutiți de plata certificatelor verzi”;

2. Necunoașterea, la această dată, a valorii la care se face compensarea pentru prosumatorul care transmite mai multă energie în rețeaua națională decât consumă – „Compensarea de la sfârșitul perioadei, conform legii actuale, se face cantitativ. Nu se știe la ce valoare se face compensarea. (…) dacă balanța producție-consum a prosumatorilor este pozitivă, atunci acea diferență de compensare cantitativă trebuie să fie transformată în sume datorate de furnizori prosumatorilor”, încheie parlamentarii expunerea de motive a proiectului de lege.

Este bine să cunoaștem că, în conformitate cu legislația actuală în vigoare, prosumatorul este „clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară”, notează Avocatnet. În prezent, prosumatorul este obligat să achite contravaloarea certificatului verde.

Directiva Parlamentului European 2018/2001/CE , care constituie fundamentul modificării din 2018, ulterior din anul 2021, a Legii energiei și gazelor naturale, prin care s-a urmărit utilizarea energiei electrice din surse regenerabile, stabilește pentru anul 2030 drept obiectiv obligatoriu ca ponderea energiei din surse regenerabile de energie în consumul final brut de energie al Uniunii Europene să fie în procent de 32%, asigurat în mod colectiv de statele membre.

Prosumatorii care livrează în rețeaua națională mai multă energie decât cea pe care o consumă în interes personal ar urma să fie exceptați de la plata certificatelor verzi, potrivit unei propuneri legislative ce se consideră adoptată tacit la Senat, deoarece nu a fost dezbătută și votată în termenul legal, care urmărește să încurajeze producția de energie electrică din surse regenerabile şi creșterea numărului de prosumatori. De asemenea, propunerea clarifică și modul în care se va compensa energia electrică produsă de prosumatori, astfel încât, dacă produc mai mult decât consumă, ei să poată primi sume de bani de la furnizori.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere

Bera Larisa

Publicat

în

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea