Rămâi conectat

Actualitate

Prosumatorii români, loviți în plin de autorități: Vor fi taxați în plus

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

URS Construct

Prosumatorii români, loviți în plin de autorități: Vor fi taxați în plus

După ce autoritățile române au avut dificultăți în verificarea instalatorilor din programul Casa Verde Fotovoltaice, și acum inițiativa este în așteptare pentru o perioadă nedeterminată, pare să existe o altă inițiativă care împiedică pe cei care visează la facturi mai mici la energie. Cea mai recentă avertizare pe acest subiect a venit de la Bende Sandor, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

Conform parlamentarului, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar putea impune taxe suplimentare sau reduce investițiile prosumatorilor în cazul în care aceștia ajung să producă peste 8% din puterea totală instalată a României.

De ce se pune la îndoială entuziasmul românilor pentru panouri solare și surse regenerabile de energie
„Vreau să menționez că atât Uniunea Europeană, cât și legislația actuală permit aceste facilități pentru prosumatori, atât timp cât nu afectează rețelele. ANRE, după un studiu și sesizări, ar putea limita aceste investiții, și este important să le comunicăm cetățenilor.

Atunci când prosumatorii ajung să reprezinte peste 8% din puterea totală instalată a României, ceea ce corespunde în prezent aproximativ la 18 GW, 18.000 MW, ar putea interveni cu taxe suplimentare sau reduceri ale investițiilor. Aceasta ar trebui să se întâmple în jurul a 1.400 – 1.500 – 1.600 MW”, a declarat Bende Sandor în cadrul conferinței „Investim și acționăm responsabil în energie”, organizată de InvestEnergy.

Când s-ar putea să devină extrem de costisitor să treci la panouri solare în România
Deși valorile menționate, de 1.400 – 1.600 MW, pot părea abstracte, merită să ținem cont că ne apropiem rapid de acest prag, deoarece deja am depășit nivelul de 1.000 MW putere instalată de către prosumatori. Dacă programul Casa Verde Fotovoltaice va continua în România, având în vedere că există cel puțin cinci procese în curs din partea instalatorilor excluși în mod eronat din program de către autorități, pragul limită va fi depășit în țara noastră.

„Ne apropiem rapid de această cifră. Am deja depășit 1.000 MW putere instalată, iar problemele în rețelele de distribuție au început să apară. Este posibil ca cineva să comande un studiu pentru a evalua capacitatea rețelelor. În primul rând, avem nevoie de producție și de o tranziție către energia verde. Avem nevoie și de prețuri pe care cetățenii români și firmele din România să le poată plăti și să rămână competitive pe piață, dar avem nevoie și de siguranță în furnizarea și distribuția energiei electrice. Aici nu putem face compromisuri”, a subliniat Bende Sandor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate Celebra carpetă „Răpirea din Serai”, care împodobea în anii comunismului sute de mii de sufragerii din România, a revenit în atenție, iar cei care mai […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea