Propunere legislativă: Ziua Dăruirii, sărbătorită pe 25 septembrie pentru a face oamenii fericiți prin donații, voluntariat și alte activități
Un senator vrea să introducă și la noi, pe modelul american, Ziua dăruirii – Giving Tuesday. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei Dărurii a fost depusă la Senat, iar aceasta prevede ca în ziua de 25 septembrie, toți cetățenii să fie implicați în comunitate, prin acțiuni de voluntariat, donații de alimente, produse, donare de sânge.
Parlamentarul, Nicolae Bădălău, a adus ca argument principal un citat din Blaise Pascal: “Plăcerea oamenilor cu adevărat mari e să facă oamenii fericiţi”.
”Dăruirea este, înainte de toate, un act profund şi personal, izvorât dintr-o nevoie umană, aceea de a fi mai bun, generos: de a oferi celuilalt, de a te simţi împlinit, de a-i contamina pe alţii de bucuria vieţii. A dărui din inimă, a participa la ceva anume, a ajuta pe cineva, a face un bine cuiva, poate însemna şi a simţi că faci parte dintr-o comunitate pe care vrei să o faci un loc mai bun şi mai frumos, a contribui la o activitate nobilă, valoroasă. Această nevoie este înrădăcinată în fiecare dintre noi”, argumentează Bădălău.
Conform expunerii de motive, Ziua dăruirii înseamnă a încorpora soluții de tipul:
- donații de bani, alimente, produse;
- activități de tip voluntariat, promovarea produselor locale – prin schimburi de produse între comunități locale;
- dezvoltarea spiritului civic în cadrul comunităților locale;
- încurajare donare de sânge;
- insuflarea unor trăsături morale precum altruism, omenie, bucuria de a dărui;
- dezvoltarea capacității de a empatiza cu situații diferite în care se află semenii noștri;
- crearea unor context de relaționare și colaborare între membrii comunității (elevi – profesori, profesori-părinți, instituții publice – comunitate locală).
“Art. 1. Se instituie ziua de 25 septembrie ca Ziua dăruirii.
Art. 2. (1) Ziua dăruirii poate fi organizată de către autoritățile publice centrale și locale și instituțiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, de către societatea civilă și persoane fizice și juridice, prin organizarea și/sau participarea șa programe și manifestări culturale, educative, artistice, de voluntariat, cu character social, dediate sărbătoririi Zilei dăruirii.”
După primirea avizelor de la Guvern și Consiliul Legislativ, proiectul de lege va intra la dezbatere mai întâi la Senat, apoi la Camera Deputaților, care este forul decizional pentru adoptare.
sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Alegeri prezidențiale 2025: De când se poate vota în diaspora și lista secțiilor din străinătate
Alegeri prezidențiale 2025: De când se poate vota în diaspora și lista secțiilor din străinătate Duminică, 18 mai, va avea loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025. Conform calendarului oficial, românii din diaspora vor putea vota timp de trei zile, la orice secție de votare din străinătate, indiferent dacă au sau nu reședința […]
Indicele ROBOR la 3 luni a crescut: Dobânzi mai mari pentru românii cu credite Conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 7,29%, de la 7,20%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Citește […]
Se însoară sau nu Nicușor Dan? Ce răspuns a dat când i s-a sugerat să se căsătorească în campanie
Se însoară sau nu Nicușor Dan? Ce răspuns a dat când i s-a sugerat să se căsătorească în campanie Nicușor Dan și Mirabela Grădinaru au împreuna 2 copii și o relație de peste 20 de ani. Cu toate acestea, ei nu sunt căsătoriți. Candidatul independent a dezvăluit că a fost sfătuit să se căsătorească în […]