Proprietarii de mașini care au plătit taxă de poluare între 2007 și 2013 își vor primii banii înapoi de la stat. Cum se procedează
Proprietarii de mașini care au plătit o taxă de poluare, între 2007 și 2013, își vor primi banii înapoi de la statul român. O ordonanță în acest sens a fost publicată deja în Monitorul Oficial.
Cererile de restituire a taxei vor putea fi depuse la ANAF, în câteva zile, după ce vor fi publicate și normele de aplicare. Banii însă vor putea fi recuperați de la stat în 5 ani. Statul vă va da câte 20% din sumă în fiecare an.
Daca ați înmatriculat o mașină între 1 ianuarie 2007 și 1 martie 2013 și nu ați recuperat prin instanță taxa de primă înmatriculare, taxa auto sau taxa de poluare, indiferent cum s-a numit – statul român vă dă banii înapoi.
Ce trebuie să faceți
Mergeti la ANAF unde depuneți buletinul, chitanța sau ordinul de plată a taxei. Completați cererea tip de la ANAF și prezentați actele mașinii. Ulterior, statul român vă trimite banii într-un cont. Atentie! Nu primiți banii imediat. Cererile de restituire se soluționează în 45 de zile, iar restituirea taxei propriu zise și a dobânzii aferente se eșaloneaza pe 5 ani. Cu alte cuvinte, în fiecare an veți primi cate 20%.
Nu vă grăbiți însă la ANAF, pentru că autoritățile nu au publicat încă normele de aplicare ale Ordonantei de Urgenta. Astfel veți putea solicita returnara taxei de poluare peste câteva zile, spun surse din cadrul Ministerului Mediului, când aceste norme vor aparea în Monitorul Oficial.
Normele trebuie să lamureasca o problemă complicată. Mai exact, cine are dreptul să ceară restituirea taxei de poluare: primul proprietar, care a înmatriculat mașina, sau actualul proprietar care a cumpărat-o?
Această decizie a statului român de a restitui taxa de poluare pe cale administrativă a venit după ce a pierdut numeroase procese intentate de șoferi. Dar asta nu înseamnă că dispare orice taxă. Rămâne în vigoare timbrul de mediu, intrat în vigoare la 1 martie 2013. Dacă recuperați acum taxa, în cazul în care vindeți mașina, cumpărătorul va fi obligat să plătească timbrul de mediu. Ce-i drept, în cele mai multe cazuri, timbrul de mediu este mai mic decât precedentele taxe în vigoare din 2007 până în 2013.
sursa: stirileprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Premiul pentru tinerii antreprenori europeni 2025: Apelul pentru depunerea candidaturilor, lansat. Finaliștii primesc îndrumare personalizată în valoare de 20.000 de euro
Premiul pentru tinerii antreprenori europeni 2025: Apelul pentru depunerea candidaturilor, lansat. Finaliștii primesc îndrumare personalizată în valoare de 20.000 de euro Comisia Europeană a lansat luni, 20 ianuarie 2025, apelul la candidaturi pentru Premiul pentru tinerii antreprenori europeni, care are ca scop să promoveze inițiativele inovatoare ale tinerilor din întreaga Europă. Citește și: Interes crescut […]