Proiectul SPECIAL a ajuns la final – FOTO. Campanii, activități practice și conferințe
Luna iulie a reprezentat perioada finală de implementare a proiectului „Sugestiv Pentru Esența Caracterului Individual: Altruism și Laitmotiv” (“SPECIAL”), finanțat de către Comisia Europeană prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, în cadrul programului Tineret în Acţiune, sub-acţiunea 1.2. – Iniţiative ale Tinerilor. Acesta a fost lansat în luna aprilie de către un grup informal de tineri voluntari, având o finanțare nerambursabilă de 3750 de euro.
În cadrul proiectului, tinerii au beneficiat de sprijinul unor parteneri de nădejde, precum: Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Asociația Absolvenților Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (ALUMNI UAB), Centrul Județean de Voluntariat Alba și Asociația “PRO Tinerețe”. Scopul proiectului S.P.E.C.I.A.L. a fost acela de a crește gradul stimei de sine și al încrederii în propriile forțe în rândul tinerilor participanți la proiect, prin încurajarea implicării lor active în activități de voluntariat. S-a urmărit, așadar, dezvoltarea lor personală – per ansamblu-, pe parcursul activităților și atelierelor de lucru organizate. Astfel, proiectul a cuprins o paleta variată de activități care au dus la atingerea obiectivelor propuse.
Dintre acestea, campania “O carte pentru fiecare” a presupus organizarea unor campanii de colectare a cărților donate de elevi, studenți, absolvenți și alte persoane, cu scopul de a fi donate unei biblioteci slab dotată. Echipa de implementare a proiectului a colaborat cu instituțiile de învățământ din județ și, pe perioada a două luni de zile, tinerii au reușit să strângă peste 800 de volume de cărți din literatura românească și străină (inclusiv culegeri, manuale, dicționare și atlase), pe care le-au donat Centrului Cultural-Catehetic “Sf. Ierarh Eftimie” din Tibru.
Prin activitatea practică “Schimbă lumea în care trăiești!”, a fost vizată conștientizarea importanței pașilor mici pentru schimbări mari. Tinerii participanți la activitate au petrecut prima parte a zilei identificând -prin interacțiune, jocuri de rol și prezentări interactive-, modalități inedite prin care poți aduce o schimbare în bine în rândul celor mai puțin norocoși după care, în cea de a doua parte a zilei, ne-am deplasat la Așezământul Social “Sfântul Vasile cel Mare” condus de preotul Marcel Duda, unde am încercat, prin jocuri, interacțiune și metode aparținând educației non-formale să aducem bucurie pe fețele copiilor.
Mai mult, membrii echipei de implementare au elaborat ghidul “Despre voluntariat și branding personal”, care poate fi perceput drept o pledoarie pentru voluntariat și afirmare prin propriile forțe. Acesta va fi împărțit în liceele din Alba Iulia și se va regăsi și în format electronic, online.
La conferința de diseminare a rezultatelor proiectului au fost prezenți, pe lângă membrii echipei de implementare a proiectului, reprezentanți de seamă ai Universității, precum doamna prorector conf. univ. dr. Căbulea Lucia, reprezentanți ai CICOC UAB și ALUMNI UAB, voluntari și beneficiari ai diferitelor proiecte destinate dezvoltării tinerilor. În cadrul acestui eveniment, tinerii voluntari au fost recompensați fiecare cu câte un certificat Youthpass personalizat – un document de recunoaștere a activităților de formare și a competențelor obtinute în cadrul proiectului, a cărui valoare este recunoscută pe plan international. Mai mult, drept rezultate, s-au menționat: 142 de participanți înscriși în activitățile proiectului, care au interacționat și și-au dezvoltat abilitățile de comunicare, interacțiune și lucru în echipă; 14 membri ai echipei de implementare și voluntarii alăturați lor în scopul desfășurării activităților proiectului, care au identificat noi căi de petrecere a timpului liber, cu impact și de folos dezvoltării și evoluției lor viitoare – aceștia și-au îmbunătățit abilitățile de comunicare, socializare și inter-relaționare, de management financiar și gestionare a conflictelor, devenind mai responsabili, implicați și atenți la detalii. “Bineînțeles că este dificil de cuantificat impactul pe care implicare în activități l-a avut la nivel individual, însă, în urma focus-grupurilor organizate și în urma observării directe s-a constatat că tinerii au conștientizat importanța voluntariatului și rolul său în dezvoltarea armonioasă, au dobândit încredere în propriile forțe și și-au îmbunătățit abilitățile de comunicare, socializare, inter-relaționare și lucru în echipă, și-au dezvoltat spiritul empatic și incluziv, au devenit mai solidari, flexibili și înțelegători și, nu în ultimul rând, au conștientizat importanța metodelor de educație non-formală în procesul de învățare” menționează Denisa Cotîrlea, în calitate de coach al tinerilor implicați în proiect. Conform feedback-urilor primite, tinerii vor influența, la rândul lor, alți tineri în demersul lor spre a deveni persoane capabile, de și cu impact.
“Proiectul SPECIAL a răspuns nevoii tinerilor de a-și crește încrederea în propriile forțe, de a deveni mai siguri pe sine, de a se dezvolta personal și de a evolua într-o societate în care devine tot mai pregnantă nevoia de afirmare prin propriile puteri. Mai mult, s-a vizat furnizarea contextului care răspunde nevoilor tinerilor din grupul țintă prin voluntariat și educație non-formală, activitățile organizate contribuind la dobândirea și/sau dezvoltarea unor competențe și abilități necesare evoluției personale” a declarant Tudor Drăgoi, coordonatorul proiectului.
[nggallery id=2127]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan