Proiectul de modificare a Codului Penal: Deținuții ar putea ieși mai repede din închisoare
Proiectul de modificare a Codului Penal: Deținuții ar putea ieși mai repede din închisoare.
Conform proiectului de modificare a Codului penal depus zilele acestea în Parlament și dezbătut de Comisia specială, deținuții vor fi liberați condiționat dacă vor executa doar jumătate din pedeapsă, nu 2/3 așa cum este prevăzut acum. Aceste măsuri vor fi luate doar dacă pedeapsa prevăzută este mai mică de 10 ani, potrivit modificărilor aduse articolului 100, care se referă la liberarea condiționată.
Codul penal, articolul 100 se modifică şi va avea următorul cuprins:
(1) Liberarea condiționată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:
1.a) cel condamnat a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei (cel puțin două treimi din durata pedepsei – actualul CP), în cazul închisorii care nu depășește 10 ani, sau cel puţin două treimi din durata pedepsei (cel puțin trei pătrimi din durata pedepsei – actualul CP), dar nu mai mult de 15 de ani (20 ani – actualul CP), în cazul închisorii mai mari de 10 ani;
1.b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;
1.c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;
1.d) nu există probe din care instanţa să aprecieze că persoana condamnată nu s-ar fi îndreptat şi nu s-ar putea reintegra în societate (instanța are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate – actualul CP)
Și în cazul deținuților cu vârsta de peste 60 de ani există modificări cu privire la durata pedepsei, în cazul liberării condiționate:
(2) În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiționată, după executarea efectivă a cel puțin o treime din durata pedepsei (executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei – actualul CP), în cazul închisorii ce nu depășește 10 ani, sau a cel puțin jumătate (cel puțin două treimi – actualul CP) din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute în alin. (1) lit. b)-d).
Celelalte 4 alineate ale art. 100, referitoare la calculul fracțiunilor de pedeapsă și informațiile aduse la cunoștința deținutului, în vederea liberării condiționate, nu au fost modificate.
Comisia specială pentru legislaţie, condusă de Florin Iordache, va dezbate, pe 2 mai, proiectele de modificare a Codurilor penale.
sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]