Proiectul de lege care oferă superimunitate avocaților ar putea fi întors de la votul final înapoi la Comisia juridică
Proiectul de modificare a Legii profesiei de avocat, criticat de DNA, care oferă imunitate avocaților, în sensul în care procurorii nu au voie să ridice înscrisuri să pună sub sechestru sau să dispună confiscarea comunicărilor scrise între client și avocat, nici a calculatoarelor sau telefoanelor mobile aparținând avocaților, va fi cel mai probabil retrimis la Comisia Juridică, cea care a dat un raport favorabil pe 4 mai. Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, că proiectul este „o aberație” și că trebuie ca acesta să fie întors la comisie, notează hotnews. De asemenea, proiectul a fost criticat și de Consiliul Concurenței.
Proiectul ar trebui dezbatut marti de plenul Camerei Deputatilor, aflandu-se pe ordinea de zi.
„Evident ca vom cere retrimiterea legii la comisie si eliminarea acelor proceduri care favorizeaza imunitatea avocatului. Este o aberatie legea, trebuie reintoarsa, trebuie eliminate acele prevederi. Evident ca nu sunt de acord cu asa ceva. Eu sunt avocat si nu cred ca, acoperindu-te cu prevederi legislative care inseamna o scara in plus fata de restul cetatenilor, inseamna ca vei scapa daca va fi o problema cu tine”, a spus Gorghiu.
Gorghiu a scris si duminica pe pagina sa de Facebook faptul ca „proiectul are nevoie categoric de revizuiri. Spun acest lucru nu doar ca om politic, ci si ca avocat. Cred ca cetatenii, indiferent de profesie, trebuie sa fie egali in fata legii. Nici avocatii, nici alte categorii de cetatenii, nu trebuie sa fie privilegiati in raport cu legea.”
Intre timp, la Camera Deputatilor a venit si un punct de vedere al Consiliului Concurentei, care cere eliminarea din proiectul de lege a articolului care prevede ca „avocatii pot conveni cu clientii onorarii superioare celor stabilite in tabloul onorariilor minimale adoptat de Consiliul UNBR”, respectiv prevederea care spune ca printre atributiile UNBR se numara aceea de a „adopta tabloul onorariilor minimale pentru serviciile prestate potrivit legii de formele de exercitare a profesiei de avocat”, pe care CC le considera „interventii in piata” prin „stabilirea de onorarii minime pentru serviciile oferite de avocati, una dintre cele mai severe modalitati de restrictionare a concurentei si care ar reprezenta un regres in ceea ce priveste modul de reglementare si de exercitare a profesiei de avocat in Romania”.
Amintim ca in sedinta comisiei juridice din 4 mai au fost prezenti doar circa 4 deputati pentru raportul final, iar sedinta a fost condusa de deputatul PNL Ioan Cupsa, care la finalul sedintei a declarat ca proiectul este unul „echilibrat”.
sursa:hotnews
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
În genunchi mă întorc la tine: Ciprian Ciucu încearcă să îl aducă pe Marcel Ciolacu înapoi la masa negocierilor
În genunchi mă întorc la tine: Ciprian Ciucu încearcă să îl aducă pe Marcel Ciolacu înapoi la masa negocierilor „Eu nu am spus niciodată că îmi e silă să stau la masă cu PSD, iar cu referire la expresia „a te murdări de PSD”, eu doar am citat din discursul colegilor de la USR”, afirmă […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor