Proiectul care prevede desființarea inspectoratelor școlare, adoptat tacit de Camera Deputaților. Printre inițiatori, un deputat de Alba
Proiectul de lege care prevede desființarea inspectoratelor școlare a fost adoptat tacit, miercuri, de plenul Camerei Deputaților, potrivit Agerpres. Atributiile inspectoratelor ar urma să fie preluate de către minister si autoritătile publice locale. Camera Deputatilor este prima sesizată, iar Senatul este for decizional.
Proiectul de act normativ stipuleaza ca atributiile inspectoratelor scolare vor fi preluate de catre minister, respectiv Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), prin infiintarea unui departament pentru inspectie scolara, si de catre autoritatile administratiei publice locale, prin infiintarea unui compartiment de specialitate in cadrul aparatului primarului sau al Consiliului Judetean, noteaza Agerpres.
Proiectul îi are ca inițiatori pe deputatii Mihai Sturzu (PSD) si Liliana Ciobanu, Cornel-George Comsa (Alba), Mihai Deaconu, Catalin-Daniel Fenechiu, Razvan Rotaru (independenti).
În Expunerea de motive, initiatorii sustin că „propunerea include proiectul Guvernului din 2013 privind descentralizarea palatelor copiilor si cluburilor”. „În urma consultărilor realizate, atât Consiliul National al Elevilor, cât și Asociatia Elevilor din Constanța susțin desființarea inspectoratelor școlare și descentralizarea competențelor”, spun inițiatorii.
Acestia arată că „intr-un raport din 2010 al Bancii Mondiale, România era sfătuită să accelereze procesul de descentralizare”.
„Cu privire la efectele sale, unele atributii ale inspectoratelor vor trece la autoritatile administratiei publice locale, prin infiintarea unui compartiment de specialitate in cadrul aparatului de specialitate al primarului sau al consiliului judetean, pentru scolile speciale. ARACIP va prelua prin intermediul unui departament atributia de inspectie scolara, care este strans legata de cea a controlului calitatii educatiei, iar ministerul educatiei se va ocupa in principal de examenele nationale”, explica initiatorii.
Acestia afirma că, „in cazul Bacalaureatului, de exemplu, vor exista ca si pana acum o comisie nationala, comisii judetene (doar ca in cadrul MECS si nu ISJ) si comisii la nivel de scoala. Casa Corpului Didactic si CJRAE vor trece la Consiliul Judetean”.
Deputatii sustin că „descentralizarea in domeniul invatamantului preuniversitar nu se poate realiza fara desfiintarea inspectoratelor scolare, deoarece potrivit legii-cadru a descentralizarii, scolile sunt in competenta autoritatilor locale la nivel de comuna, oras, municipiu si acest lucru este datorat aplicarii principiului subsidiaritatii. Simplul transfer al actualelor inspectorate scolare la Consiliul Judetean nu este posibil deoarece s-ar crea relatii de subordonare intre Consiliul Judetean si Consiliul Local, lucru interzis de Constitutie”.
Consiliul Economic si Social, Comisia pentru munca si Comisia pentru egalitatea de sanse au emis aviz nefavorabil, in timp ce Consiliul Legislativ si Comisia pentru drepturilor omului au emis aviz favorabil.
In urma cu o saptamana, ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a declarat ca a dat aviz negativ acestui proiect de lege. „Pozitia Ministerului Educatiei a fost ”Nu”. Am dat aviz negativ initiativei, foarte clar. Nu, adica sa nu se desfiinteze. Si voi face tot ce tine de mine ca acest ‘nu’ sa il sustin si il voi sustine astfel incat sa isi faca efectul”, a declarat, la Oradea, Adrian Curaj, citat de Agerpres. In acelasi timp, ministrul a afirmat: „Eu sunt pentru descentralizare si am incredere ca vom putea impreuna sa consolidam ce s-a facut bun, sa corectam unde au fost probleme”.
sursa: hotnews; foto arhiva
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii