PROIECT: TVA de 5% pentru lemnele de foc cumpărate de persoanele fizice
Potrivit unui proiect legislativ de modificare a Codului fiscal, inițiat de mai mulți parlamentari, lemnele de foc pentru populație ar putea fi vândute cu o cotă redusă de TVA de 5%, nu de 19% cât este în prezent.
Argumentele actului normativ țin de statisticile referitoare la încălzirea populației cu lemne de foc, care arată că în ultimii 3 ani, prețul lemnului de foc a înregistrat valori foarte ridicate, iar în unele zone nici nu se mai găsește la vânzare. Mai mult, în prag de sezon rece, trebuie să ținem cont că în majoritatea localităților rurale, oamenii se încălzesc cu lemne. Inițiatorii susțin că, pe de altă parte, multe dintre firmele care construiesc și exploatează lemnul beneficiază de deductibilități financiare, în timp ce cetățenii, nu.
“Pentru acest motiv, precum și considerând că măsura este mai degrabă cu caracter social, se propune ca livrarea de lemn de foc pentru populație să fie încadrată în cota redusă de TVA, de 5%. Prezenta propunere respectă Directiva Europeană privind TVA (2006/112/CE), iar impacul bugetar este nesemnificativ și în scădere, mai ales că tot mai multe familii abandonează sistemele convenționale de încălzire a locuinței”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. La alin. (3) al art. 291 se introduce o nouă literă, litera d), cu următorul cuprins:
“d) livrarea de lemn de foc către persoanele fizice”.
Inițiativa legislativă este în procedură de urgenţă de dezbatere publică la Senat, care este primul for legislativ sesizat. Ca să fie adptată, propunerea trebuie să treacă și de votul Camerei Deputaților.
Sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani Una dintre cele mai controversate măsuri incluse în noul program de guvernare vizează direct micii fermieri din România. Executivul propune creșterea suprafeței minime eligibile pentru a beneficia de plăți directe, de la 1 hectar la 2 […]
Modificări în calendarul creștin-ortodox: 16 femei cu viață sfântă vor trece în rândul sfinților. Câte sărbători legale are anul 2025?
Modificări în calendarul creștin-ortodox: 16 femei cu viață sfântă vor trece în rândul sfinților. Câte sărbători legale mai are anul 2025 Modificări în calendarul creștin-ortodox! Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a avizat marţi, 2 iulie, în cadrul unei ședințe, trecerea în rândul sfinţilor a 16 femei cu viață sfântă, muceniţe, călugăriţe, soţii de domnitori, […]