Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Proiect legislativ depus la Camera Deputaților pentru reducerea duratei de soluționare a dosarelor din contencios administrativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Un proiect legislativ menit să reducă durata de soluționare a dosarelor în materia contenciosului administrativ prin eliminarea acelor mecanisme procedurale ce generează mari întârzieri fără a aduce un beneficiu procesual care să le justifice a fost depusă la Camera Deputaților.

”Propunerea legislativă vizează reducerea duratei proceselor având în vedere perioadele excesiv de lungi de soluționare a cauzelor în materia contenciosului administrativ, cu consecințe economice importante asupra unor instituții publice sau agenți economici, cu afectarea unor drepturi ale angajaților, precum și supraaglomerarea instanțelor de judecată învestite cu soluționarea acestui tip de acțiuni. În prezent, activitatea instanțelor este dominată de materia contenciosului administrativ, care reprezintă aproximativ 30% din activitatea tribunalelor și curților de apel și aproape 40% din activitatea Înaltei Curți de Casație și Justiție”, se arată într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ a fost inițiată de 22 de parlamentari PSD, printre care se numără senatorii Robert Cazanciuc și deputații Florin Iordache și Eugen Nicolicea.

Inițiatorii amintesc că, potrivit raportului privind starea justiției pentru anul 2016, ”în materia contenciosului administrativ și fiscal, numărul cauzelor nou intrate a fost de 139.407 dosare, cu 23.713 dosare mai mult decât în 2015, ceea ce reprezintă o creștere cu 20,5%”.

”Această tendință de creștere s-a menținut ca tendință generală. ”Comparativ, în 2008 erau înregistrate pe această materie 44.227 de cauze nou create. Cu toate acestea, creșterea înregistrată în anul 2016 față de anul 2008 a fost cu 95.180 dosare ceea ce reprezintă 215,21 %””, arată inițiatorii.

Printre argumentele care susțin modificarea Legii 554/2004, inițiatorii menționează că la nivelul ÎCCJ, în materia contenciosului administrativ, încărcătura mare de cauze pe complet de judecată a determinat ca între data sesizării instanței și data acordării primului termen de judecată să treacă o perioadă medie de 2 ani, fiind o ingerință în dreptul justițiabilului – instituție publică sau cetățean – la soluționarea în termen rezonabil a cauzei sale”.

Ei mai susțin că ”diversitatea de litigii cu care este învestită în calea de atac Înalta Curte de Casație și Justiție nu justifică întotdeauna competența de soluționare specială, cum sunt cauzele privind corecții financiare cu valori de aproximativ 1.000 de lei, care se soluționează în ani”.

”La nivelul tribunalelor – instanța de fond de drept comun în materia contenciosului administrativ – numărul de dosare nou intrate în anul 2016 în această materie reprezintă 28,7% din numărul total de dosare nou intrate, în timp ce numărul total de dosare nou intrate în materie civilă reprezintă 15,9%, iar în materia litigiilor cu profesioniști reprezintă 12,4%. Ca urmare, în dosarele din această materie trece o perioada îndelungată între depunerea cererii și momentul începerii judecății, care poate ajunge până la un an la instanțele de drept comun. La acest termen se adaugă durata procedurilor judiciare – dezbateri, incidente procedurale, soluții, motivări, căi de atac, eventuale rejudecări – soluționarea unui dosar patru-cinci, fără procedura de executare a hotărârii”, se menționează în comunicatul citat.

Inițiatorii amintesc că ”actul administrativ se pune în executare de îndată, iar contestarea sa nu suspendă această executare și situația (…) afectează în substanța sa accesul cetățeanului la justiție și dreptul de rezolvare a problemei litigioase într-un termen rezonabil”.

Alte argumente în susținerea propunerii legislative vizează crearea premiselor legale ale respectării în mod real a dreptului de acces la instanță și necesitatea punerii acesteia în acord cu deciziile Curții Constituționale pronunțate în materie și corelarea prevederilor acestora cu modificările care au intervenit la Codul de procedură civilă.

Cameră decizională pentru acest proiect de lege este Senatul.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea