Rămâi conectat

Actualitate

Proiect legislativ: Consiliul Consultativ al cetățenilor la nivelul fiecărei administrații, locale sau județene

Mondoc Adriana

Publicat

în

Un proiect de lege, propune înființarea unor consilii la nivelul fiecărei administrații publice, formate din cetățeni, reprezentanții societății civile, antreprenorilor, cultelor, învățământului sau sindicatelor din zonă. Membrii noului consiliu ar fi aleși o dată la 4 ani și ar beneficia de indemnizație la fiecare ședință la care participă.

Schimbarea este justificată de faptul că cetățenii trebuie să ia parte la deciziile administrative și politice ale comunității din care fac parte. Modul de organizare a consiliului nu se substituie vreunei autorități locale, ci acest organism reprezintă societatea locală ca reper de participare la transparența deciziilor privind actele inițiate de aleșii locali, mai susține inițiatorul proiectului în expunerea de motive.

Atribuțiile Consiliului Consultativ ar fi următoarele:

– Analizează și avizează proiectele de programe și strategii nematerializate în proiecte de acte normative, înainte de adoptarea lor

–  Semnalează primarului, președintelui consiliului județean, primarului general al Municipiului București, consiliului local, consiliului județean sau Consiliului General al Municipiului București, apariția unor fenomene economice și sociale locale care impun elaborarea unor noi acte normative

–  Elaborează, la solicitarea consiliului local, consiliului județean sau Consiliului General al Municipiului București, sau din proprie inițiativă, analize și studii privind realitățile economice și sociale

–  Elaborează și susține implementarea de strategii, programe, metodologii și standarde în domeniul administrației publice locale.

Numărul membrilor consiliului va fi stabilit prin hotărâre a administrației respective, dar nu poate fi mai mic de 3 membri pentru localități până în 3.000 locuitori, 5 pentru cele până în 5.000 locuitori, 7 membri pentru localitățile până în 10.000 locuitori, 9 pentru cele cu populația între 10 și 20.0000 locuitori, 13 pentru cele cu 50.000 – 100.000 locuitori, 15 membri pentru localitățile cu peste 100.000 locuitori. Pentru București, numărul minim este de 90 de membri.

Alegerea membrilor se face în baza unui raport echitabil și a propunerilor venite din partea societății civile reprezentative la nivel local sau județean, a forurilor academice cu reprezentare locală, a conducerii unităților de învățământ preuniversitar și universitar, dacă este cazul, sau a unităților sanitare și clerul bisericesc, reprezentanți ai mediului de afaceri local, ai sindicatelor din sistemul bugetar afiliate la nivel național și ai asociațiilor de producători agricoli dacă este cazul.

Singurele condiții pe care trebuie să le îndeplinească membrii propuși sunt:

–  Cetățenie română și domiciliu în România

– Vârsta de 30 de ani împlinită

– Capacitate de exercițiu

– Nu a suferit condamnări pentru infracțiuni de drept comun săvârșite cu intenție

Proiectul legislativ a fost depus la Camera Deputaților, primul for decizional și așteaptă rapoartele de avizare de la comisiile de specialitate, pentru a intra la vot.

Sursă: legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea