Rămâi conectat

Economie

Proiect: Ariile naturale protejate ar putea fi modificate pentru exploatare fără decizia Guvernului și avizul Academiei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ariile naturale protejate ar putea fi modificate în scopul scoaterii din acestea a unor terenuri pe care să poată fi efectuate exploatări de resurse minerale, fără a mai fi nevoie de o hotărâre a Guvernului și de avizul Academiei Române. Prevederea este inclusă într-un proiect legislativ,în baza argumentului că există licențe vechi de concesiune minieră pentru terenuri care au fost declarate ulterior arii naturale protejate.
Proiectul de lege a fost inițiat de mai mulți parlamentari ai coaliției de guevrnământ, PSD-ALDE, având semnătura și unor foști miniștri ai Economiei sau Energiei. Inițiatorii arată că, până în iunie 2007, modificarea limitelor ariilor naturale protejate putea fi decisă doar de autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, dar cu avizul Academiei Române.
După 2007, legislația a fost modificată prin ordonanță de urgență și stabilește în prezent că, în cazul ariilor naturale protejate de interes național, pentru care nu există limite identificate, stabilirea și modificarea acestora este prin hotărâre a Guvemului, la propunerea custodelui ariei naturale protejate respective, în baza unui studiu științific, cu avizul Academiei Române și cu aprobarea autorității publice centrale pentru protecția mediului și pădurilor.

Autorii proiectului de lege arată că aceste prevederi au făcut imposibilă modificarea limitelor unor arii naturale protejate atât pentru corectarea unor erori majore privind suprafața ariei, cât și pentru scoaterea din interiorul ariei naturale a unor suprafețe de teren aferente perimetrului de exploatare a resurselor minerale, pentru care exista, la data instituirii regimului de arie naturală protejată, o Hotărâre de Guvern, în vigoare, pentru aprobarea licenței de concesiune a activității miniere de exploatare.

Autorii propun ca modificarea limitelor ariilor naturale protejate să fie posibilă “prin scoaterea unor suprafețe din interiorul ariilor naturale protejate, dacă, pentru suprafețele respective, la data de 29 iunie 2007, erau aprobate, prin Hotărâre a Guvernului României, licențe de concesiune a activității miniere de exploatare, în temeiul legislației miniere în vigoare la data emiterii acestora.”

Potrivit prevederilor propuse, modificarea limitelor arie naturale se va realiza “la cererea titularului de licență, prin act administrativ al conducătorului autorității publice centrale de protecție a mediului”, cererea fiind însoțită doar de o copie a Hotărârii Guvernului României privind aprobarea licenței de concesiune a activității miniere de exploatare și de dovada deținerii unor terenuri aduse în compensare.
Practic, pentru aceste terenuri nu mai este nevoie de un aviz al Academiei și de o Hotărâre a Guvernului pentru care ele să fie scoase din aria naturală protejată. Poiectul stabilește însă că modificarea va fi avizată numai în situația în care, prin grija și pe cheltuiala titularului de licență, va ti instituit regimul de arie naturală protejată pe o altă suprafață adiacentă ariei naturale protejate, situată oriunde pe granița acesteia.

Suprafața minimă a suprafeței aduse în compensare va fi echivalentă cu suprafața scoasă de pe teritoriul ariei naturale protejate, majorată cu 50%. Totodată, modificarea limitelor ariilor naturale protejate prin extinderea suprafeței ocupate va fi posibilă oricând dacă suprafețele suplimentare îndeplinesc condițiile avute în vedere la desemnarea unei arii naturale protejate.

Sursa: profit.ro

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Economie

Economie

Comunicat lansare proiect – DINAMISM ȘI EFICIENȚĂ PENTRU SOCIETATEA SUN AQUA SRL

Andreea Ștefan

Publicat

în

Comunicat de presă Scopul proiectului: sporirea competitivitatii domeniului lucrariilor de demolare, combinand inovatiile tehnologice cu expertiza tehnica pentru a asigura un grad inalt de satisfactie in randul clientilor. Beneficiar: SUN AQUA SRL Perioada de implementare: 30.04.2025-30.04.2027  Valoarea totală a proiectului (Lei) : 9.813.836,17 Valoarea cofinanțării UE (lei) : 4.979.509,77  Rezumat proiect și activități: Societatea Sun […]

Citește mai mult

Economie

COMUNICAT DE PRESĂ începere proiect – Înființarea unei capacități de producție a energiei electrice din sursa solară pentru acoperirea consumului propriu în com. Bucerdea Grânoasă, jud. Alba

Andreea Ștefan

Publicat

în

Comunicat de presă Comuna Bucerdea Grânoasă, cu sediul în Comuna Bucerdea Grânoasă, Str. Ioan Marinescu, Nr. 82, Jud. Alba, anunță lansarea procesului de implementare a proiectului cu titlul „Înființarea unei capacități de producție a energiei electrice din sursa solară pentru acoperirea consumului propriu în comuna Bucerdea Grânoasă, Județul Alba”, în cadrul Fondului pentru Modernizare/Programul-cheie 1: […]

Citește mai mult

Economie

Comunicat de presă pentru începerea proiectului – „Producerea de energie electrică din surse regenerabile pentru autoconsum la nivelul Municipiului Blaj prin intermediul unui parc fotovoltaic”

Andreea Ștefan

Publicat

în

Comunicat de presă Comunicat de presă pentru începerea proiectului Denumirea proiectului: „Producerea de energie electrică din surse regenerabile pentru autoconsum la nivelul Municipiului Blaj prin intermediul unui parc fotovoltaic” Valoarea totală a proiectului: 6.429.513,58 lei cu TVA Valoarea finanțată prin Fondul pentru Modernizare: 5.850.741,92 lei cu TVA Valoarea contribuției proprii: 578.771,66 lei cu TVA Numele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea