Proiect ambițios într-o comună din Apuseni: Parc Dendrologic, expoziție permanentă cu vânzare a produselor tradiționale și loc de organizare evenimente în aer liber
Proiect ambițios într-o comună din Apuseni: Parc Dendrologic, expoziție permanentă cu vânzare a produselor tradiționale și loc de organizare evenimente în aer liber
În perioada 15 martie-15 aprilie, în cadrul lunii pădurii, autoritățile au plănuit mai multe campanii de plantare de arbori, arbuști și plante specifice zonei Munților Apuseni, areale care să se constituie în mici grădini, muzee, parcuri, care să evidențieze bogăția naturală pe care o are România.
„Una din campaniile pe care vrem să le realizăm în această primăvară este în localitatea Gârda de Sus de pe Valea Arieșului Mare, în județul Alba, în inima Munților Apuseni, unde împreună cu primarul localității, domnul Marin Virciu, am identificat două locații unde în perioada 8-10 aprilie 2022, vom realiza o campanie de plantare de arbori, arbuști și plante specifice zonei Munților Apuseni.
Prima dintre locații este chiar în centrul comunei, unde, într-un spațiu foarte mic dar chiar în centrul localității și care trebuie să devină locul cel mai reprezentativ al comunei – Ambasada Țării Moților – vom realiza un Parc Dendrologic Educațional și de Promovare a Valorilor Tradiționale ale ”Țării Moților”. Cum s-ar spune în același loc, vom avea la un loc un spațiu care va reuni cele mai importante specii de arbori, și arbuști ai zonei, o expoziție permanentă cu vânzare a produselor tradiționale din Țara Moților, un atelier de prezentare și de vânzare pentru turiști a meșteșugurilor tradiționale (cioplitul lemnului, țesutul de costume populare) și a produselor rezultate dar și un loc de organizare evenimente în aer liber (spectacole folclorice, concerte, manifestări tradiționale, hore țărănești, concursuri culinare, demonstrații de gătit, ”Fii Satului”, filmarea unor evenimente de televiziune) pentru care dorim să realizăm un calendar cât se poate de dens pe toată perioada anului astfel încât să stârnim interesul turiștilor pentru zona Gârda de Sus și pentru Munții Apuseni.
Cel de-al doilea parc, mult mai mare ca suprafață, se va dezvolta în imediata apropiere a Peșterii Ghețarul de la Scărișoara și va fi o expoziție în aer liber, deschisă publicului 12 luni pe an, 7 zile pe săptămână pentru a vedea minunățiile naturii din Munții Apuseni.
Acest parc, pentru care ne dorim ca la maturitate să ajungă la o suprafață de cel puțin 10 hectare, se va numi Parcul Dendrologic ”Grădina Apusenilor” și va fi încredințat spre îngrijire copiilor și tinerilor din Gârda de Sus și altor copii de pe Valea Someșului Mare pentru a fi atelierul de practică al copiilor care de la toamnă vor începe să studieze la școală educația ecologică.
Totul se va face prin muncă voluntară, prin donații, prin acțiuni benevole, practic Primăria Gârda de Sus necheltuind din buget niciun leu”, a transmis Valentin Adrian Iliescu, consilier al ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Tânăr din Blaj, REȚINUT de polițiști după ce a fost prins DROGAT la volan: Avea suspendat și dreptul de a conduce autovehicule
Tânăr din Blaj, REȚINUT de polițiști după ce a fost prins DROGAT la volan: Avea suspendat și dreptul de a conduce autovehicule Un tânăr din Blaj a fost REȚINUT de polițiști după ce a fost prins DROGAT la volan. Avea suspendat și dreptul de a conduce autovehicule. Citește și: Tânăr de 24 de ani, din […]