Proiect: 13.500 de lei de la bugetul local, pentru organizarea la Alba Iulia a evenimentului “Duelul Viorilor”
Pe Ordinea de zi a ședinței CL Alba Iulia de astăzi se află un proiect de hotărâre prin care se propune alocarea sumei de 13.500 de lei, din bugetul local, pentru organizarea evenimentului ”Duelul Viorilor”, programat să aibă loc în data de 31 martie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Banii vor fi cheltuiți pentru onorarii, servicii de cazare/masă, servicii de acordaj pentru instrumente muzicale și închirierea sălii de spectacol.
Potrivit raportului de specialitate care ănsoțește proiectul, începând cu anul 2016 Municipiul Alba Iulia în colaborare cu Radio România prin Centrul Cultural Media derulează un amplu program de facilitare a accesului la evenimente culturale, respectiv concerte de muzică clasică contribuind astfel la creşterea gradului de acces al albaiulienilor la evenimente culturale.
”Aceti tip de concerte/recitaluri este necesar cu atât mai mult cu cât la nivelul municipiului Alba Iulia nu există o companie de spectacole care să pună în scenă evenimente culturale. În acest în turneul Duelul Viorilor revine cu „colecţia de primăvară” ce va ajunge între 31 martie – 3 aprilie la Alba Iulia, Oradea, Cluj Napoca şi Bistriţa. Este cea de-a noua ediţie a turneului ce reuneşte într-o formulă de excepţie violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail. Longevitatea întâlnirilor duelistice purtând semnătura Liviu Prunaru – vioara Stradivarius, Gabriel Croitoru – vioara Guarneri del Gesu, Horia Mihail – pian, începute în 2011, depăşeşte aşteptările multora. Vorbim despre un eveniment cultural de excepţie în care cei trei muzicieni au acceptat provocarea de a juca povestea unui conflict imaginar pentru supremaţie a familiilor celor doi mari lutieri italieni: Stradivarius şi Guarneri în acompaniament de pian”, se arată în documentul citat.
Inițiatorii proiectului de hotărâre mai spun că dezvoltarea performanţelor culturale ale municipiului sunt două dintre obiectivele prioritare pentru municipalitate.
”Acest lucru este dovedit şi de un studiu preliminar al vitalităţii culturale a oraşelor din Romania, menţionat în Strategia de Dezvoltare Teritorială pentru perioada 2014-2020, în care Alba Iulia se află pe locul 5 într-un top ce măsoară vitalitatea culturală la nivel local în principalele oraşe din România, top condus de oraşul Cluj-Napoca. Studiul s-a bazat pe două categorii principale de indicatori: „susţinerea culturii de către autorităţile locale prin cheltuieli bugetare destinate acestui domeniu” şi „performanţele economiei creative”. Pe lângă aceste elemente, au mai fost luate în considerare şi infrastructura culturală, participarea la activităţi culturale, dar şi resursele umane specializate în acest sector. Oraşul Alba Iulia a obţinut un indice de vitalitate culturală de 0,57, fiind surclasat de municipiul Cluj-Napoca, cu un indice de 1,09, urmat de Sibiu- 0,88, Sfântu Gheorghe- 0,86 şi Timişoara- 0,84”, se arată în raportul de specialitate.
Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru reprezintă o generaţie de forţă a artei violonistice româneşti aflată acum în deplină maturitate, doi muzicieni care au demonstrat în aceşti ani că ştiu să depăşească orgoliile unicităţii personalităţii artistice, ducând acest proiect din cele mai mici oraşe ale ţării, până la Carnegie Hali din New York şi demonstrând astfel că muzica şi arta pot face ca în mod potenţial aceste limite să nu mai existe.
Pentru primăvara anului 2019, au ales un program extrem de atractiv pentru public, Liviu Prunaru etalând sunetul viorii Stradivarius „Pachoud” în Polonaise briliante în la major op. 21 de Henryk Wieniawski, iar Gabriel Croitoru punându- în valoare pe cel al viorii Guarneri del Gesu „Catedrala” (pusă la dispoziţie de Muzeul Naţional „George Enescu”, în al cărui patrimoniu se află) în Melodii lăutăreşti op. 20 de Pablo de Sarasate.
Partea rezervată duelului arbitrat, ca de obicei, de pianistul Horia Mihail, va cuprinde unele dintre cele mai populare lucrări abordate în cele şapte ediţii anterioare: Astor Piazzolla – Toamna şi Iarna din Patru anotimpuri din Buenos Aires, Igor Alexandrovici Frolov – Divertimento, Souvenir şi Ragtime, Dmitri Şostakovici – Cinci piese pentru două viori şi pian şi o serie de tangouri de Carlos Gardel – Volver şi El dia que me quieras; Angel Villoldo – El Choclo; Gerardo Matos Rodriguez – La Cumparsita.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Cresc tarifele pentru serviciile de pază prestate de Poliția Locală din Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali
Cresc tarifele pentru serviciile de pază prestate de Poliția Locală din Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali În ședința ordinară din data de 30 ianuarie 2025, consilierii locali vor avea de aprobat proiectul privind majorarea tarifelor serviciilor de pază oferite de poliția locală Alba Iulia. Citește și: VIDEO | „Turiști” în Alba Iulia: Poliția […]