Rămâi conectat

Actualitate

Programul „Tomate românești”: Aproape jumătate din probele de roșii au prezentat reziduuri de pesticide

Ziarul Unirea

Publicat

în

Programul „Tomate românești”: Aproape jumătate din probele de roșii au prezentat reziduuri de pesticide

Din totalul celor 419 probe de roșii cultivate în cadrul programului ”Tomate românești” care au fost analizate de, 192 de probe (46%) au fost depistate cu reziduuri de pesticide, din care una a conținut reziduuri peste nivelul maxim admis, anunță publicația Lantul Alimentar.

Sărbătoarea Muzicii 2025

Inspectorii fitosanitari au prelevat 412 probe de tomate cultivate în cadrul programului și au analizat în total 419 probe, celelalte 7 probe provenind din culturi care nu au fost înscrise în program. Din totalul probelor analizate de Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale, 192 de probe ( 46% ) au fost depistate cu reziduuri de pesticide, din care una a conținut reziduuri peste nivelul maxim admis. 227 de probe ( 54% ) nu au conținut reziduuri de pesticide, potrivit raportului publicat de Agenția Națională Fitosanitară, aflată în subordinea MADR.

Alte 256 de probe de tomate, fără precizarea dacă au fost prelevate și din culturi înscrise în program, au fost analizate de Laboratorul Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide din Plante și Produse din Plante Mureș, rezultatele indicând un procent de 31,64 % ( 81 de probe ) cu reziduuri de pesticide și 68,36% ( 175 de probe ) fără reziduuri de pesticide. Potrivit datelor furnizate de laboratorul din Mureș, legumele cu cel mai mare procent de reziduuri de pesticide sunt salata, roșiile și castraveții.

Într-un alt raport, publicat de ANSVSA pentru anul 2018, 241 de probe de tomate au conținut un număr de reziduuri de la 2 la 8! Precizăm că pentru anul 2018, ANSVSA nu a raportat probe cu depășiri ale nivelului maxim admis de reziduuri de pesticide la tomate.

Nici Agenția Națională Fitosanitară nu a raportat astfel de depășiri, dar a informat că din 398 de probe de roșii, 157 au conținut reziduuri de pesticide, procentul fiind de 39%. Potrivit raportului, un număr de 378 de probe au fost prelevate în cadrul programului guvernamental de sprijinire a culturilor de tomate în spații protejate.

De semnalat că pentru anul 2017, apar diferențe majore între datele furnizate de Agenția Națională Fitosanitară și datele publicate de ANSVSA, date care au fost raportate și la Autoritatea Europeană Sanitar Veterinară, EFSA.

Astfel, în raportul ANF este menționată o singură probă de tomate cu depășiri ale nivelului maxim admis de reziduuri de pesticide, în timp ce în raportul ANSVSA sunt semnalate 4 probe de roșii din România cu depășiri ale nivelului maxim admis. Potrivit raportului ANF, au fost analizate 438 de probe de roșii din culturile românești, din care 244 au fost libere de reziduuri, în timp ce 194 au conținut reziduuri de pesticide, în aceste probe fiind inclusă și proba care a avut reziduuri mai mari decât nivelul maxim admis.

Pesticidele utilizate în legumicultură, deci și în cultura de tomate, sunt: cipronidil, clorotalonil, carbendazim, boscalid, fludioxonil, etc.

În 31 ianuarie, MADR, condus de liberalul Nechita-Adrain Oros, a publicat pe site un proiect de HG pentru continuarea programului inițiat de PSD în 2017.

În 2018, suprafața cultivată cu legume proaspete (inclusiv pepeni și căpșuni) în sistem ecologic, a scăzut la 983.10 ha, față de 1458,78 ha, cât a fost în 2017.

sursa: lantulalimentar.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Atelajele trase de cai, obligatoriu „înmatriculate” de către proprietari. Lege prevede că plăcuțele se cumpără de la Primării

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Atelajele trase de cai, obligatoriu „înmatriculate” de către proprietari. Lege prevede că plăcuțele se cumpără de la Primării Proprietarii de căruțe sunt obligați să își înregistreze atelajele și să obțină pentru acestea plăcuțe cu numere de înregistrare. Aceste plăcuțe sunt eliberate de către primării, contra cost, iar mai multe unități administrative au anunțat că au […]

Citește mai mult

Actualitate

La Praid: Lucrările de deviere a pârâului Corund, sistate temporar. Condiții meteo potrivnice

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La Praid: Lucrările de deviere a pârâului Corund, sistate temporar. Condiții meteo potrivnice Lucrările de deviere a pârâului Corund, pentru gestionarea situației de criză provocate de inundarea Salinei Praid, se sistează temporar, din cauza fenomenelor meteo prognozate. Citește și: Dezastrul de la Praid s-ar putea repeta și la un alt simbol al României: Salina Turda […]

Citește mai mult

Actualitate

Energia electrica, mai scumpa de 4 ori în România: Cost disproporționat la tarifele la electricitate, comparativ cu alte state membre

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Energia electrica, mai scumpa de 4 ori în România: Cost disproporționat la tarifele la electricitate, comparativ cu alte state membre Europarlamentarul român Dan Nica susține că românii și firmele din România plătesc mai mult decât în alte țări UE pentru energia electrică. „Românii plătesc de 4 ori mai mult la energie decât alți europeni. Ce […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea