Programul „Rabla” va avea, din 2018, și o componentă destinată achiziției de biciclete electrice – Ministerul Mediului
Rabla 2018 pentru achiziția de biciclete electrice
Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a spus, luni, într-o conferință de specialitate, că Ministerul Mediului pregătește o serie de programe destinate reducerii poluării, printre care se află achiziția de mașini electrice, iar din anul următor a bicicletelor electrice.
„Măsurile pe care le ia Ministerul Mediului, prin Fondul pentru Mediu, Administrația Națională de Meteorologie, Garda Națională de Mediu, duc exact în direcția diminuării emisiilor cu efect de seră. Avem programul Rabla, iar în același timp am implementat finanțare pentru achiziționarea de mașini electrice și, mai nou, de la anul a bicicletelor electrice. Sunt măsuri pertinente pe care le ținem sub supraveghere.
Ne gândim foarte bine să implementăm tot ce înseamnă circulația în zone critice în marile aglomerări, astfel încât deplasarea către locul de muncă să se realizeze cu autovehicule nepoluante, indiferent că vorbim de mașini personale sau de cele de transport public în comun. Am implementat, de asemenea, inclusiv finanțare pentru RO-LA, un program guvernamental multianual pentru transportul a tuturor vehiculelor de gabarit mare pe calea ferată, astfel încât poluarea să nu mai fie la nivelul de astăzi, iar circulația rutieră pe șosele să nu mai fie îngreunată. Vrem ca fiecare cetățean din această țară să știe ce sunt schimbările climatice și care sunt măsurile care se iau pentru diminuarea acestora”, a menționat Gavrilescu.
Potrivit ministrului Mediului, în perioada următoare, ministerul de resort, alături de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), va depune un proiect pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), pe exercițiul financiar 2014—2020, astfel încât rețeaua de radar meteo să poată să fie performantă, iar previziunile să fie realizate în timp util.
De asemenea, Grațiela Gavrilescu a vorbit despre modul în care România contribuie la dezvoltarea și implementarea de soluții menite să diminueze efectele schimbărilor climatice.
„Acum câțiva ani și eu, și dvs., când auzeam noțiunea de schimbări climatice, ne întrebam ce înseamnă. Înseamnă foarte mult. Înseamnă că am avut în România anul acesta temperaturi extreme care ne-au îngrozit, am avut parte de fenomene meteo extreme cu pagube însemnate. Fiecare dintre noi, prin poluarea pe care o producem, reușim să o luăm în niște direcții nu tocmai fericite. Mai presus de toate, siguranța cetățeanului trebuie să fie la adăpost. După cum știți, Guvernul României a aprobat prin Ordonanță de Urgență implementarea aplicației ‘RO Alert’, pentru ca fiecare cetățean să știe ce măsuri trebuie să ia pentru a se pune la adăpost. Acum 25 de ani s-a vorbit pentru prima dată la Rio de Janeiro s-a pus în dezbatere modul în care trebuie să începem să luăm măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice. De asemenea, sunt 20 de la ani de la Protocolul de la Tokyo, prin care toate țările au fost puse în temă cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Un rol extrem de important pe care l-a avut și România a avut loc la Conferința de la Paris. România, ca stat, este direct interesată ca populația să trăiască într-un mediu sănătos”, a menționat ministrul Mediului.
Ministerul Mediului și Administrația Națională de Meteorologie (ANM) organizează, în perioada 16-17 octombrie, conferința internațională „Fenomene meteo extreme și sisteme de avertizare timpurie în contextul managementului riscului dezastrelor naturale”.
Evenimentul se desfășoară în contextul proiectului „Săptămâna adaptării la schimbările climatice”, inițiativă finanțată din Fondul pentru Relații Bilaterale în cadrul programului RO 07, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, Ministerul Mediului având rol de Operator de Program.
Sursa Agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii