Rămâi conectat

Actualitate

Programul „Prima Casă” va fi înlocuit de un alt program intitulat “O familie, o casă”

Gabriel IOANICIU

Publicat

în

Va fi înlocuit programul „Prima Casă” cu un alt program intitulat “O familie, o casă”. Programul urmează să aducă o reducere a costurilor de finanțare pentru românii care-și doresc o locuință.

Măsura este într-un proiect legislativ ce a trecut deja de Senat și care recent a fost propus pentru adoptare la Camera Deputaților.

Înlocuirea programului Prima Casă, ce este prevăzută într-o propunere legislativă aflată în Parlament, are șanse mari să devină realitate. Practic, pentru a se putea aplica, propunerea legislativă mai trebuie doar să fie adoptată de către deputați.

Ca în cazul programului pe care-l va înlocui, prin intermediul programului „O familie, o casă” se vor putea contracta credite garantate de stat, care se vor putea folosi la construirea sau achiziția unei case.

O primă schimbare adusă de noul program este, de fapt, o limitare. Astfel, beneficiarii programului vor trebui să aibă un venit net individual sau împreună cu soțul sau soția de cel mult 4.500 de lei.

Pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, limita veniturilor va fi mai mare, respectiv aceasta va ajunge la valoarea de 7.000 de lei. Locuințele ce vor putea fi cumpărate vor trebui să aibă un preț de cel mult 70.000 de euro, în timp ce valoarea finanțării garantate va fi de maximum 66.500 de euro, iar avansul minim va trebui să fie de cel puțin 5% din prețul de achiziție sau cel de construire a locuinței.

O altă condiție pe care vor trebui s-o respecte cei ce vor să beneficieze de acest program este legată de deținerea unei case. Astfel, cei interesați se vor putea înscrie în program doar dacă nu dețin sau nu dobândesc pe durata desfășurării contractului de credit mai mult de jumătate dintr-o altă locuință aflată la oraș. Excepție de la această regulă o să facă locuințele dobândite prin moștenire.

Proiectul legislativ aduce schimbări și în ceea ce privește subvențiile la dobânda de care vor putea beneficia cei interesați de înscrierea în noul program. Mai exact, familiile cu un copil vor beneficia de reducerea ratei dobânzii creditului garantat de stat cu 0,5%, în timp ce familiile cu doi sau mai mulți copii vor avea o dobândă mai mică cu 1%.

În condițiile în care programul Prima Casă este în plină desfășurare anul acesta, programul O familie, o casă se va putea aplica, cel mai devreme, din 2020.

Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Camera Deputaților, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.

Foto: arhivă,  Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Majorarea salariilor bugetarilor și Legea pensiilor ar putea duce deficitul bugetar la 8 la sută din PIB: Avertisment de la Consiliul Fiscal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Majorarea salariilor bugetarilor și Legea pensiilor ar putea duce deficitul bugetar la 8 la sută din PIB: Avertisment de la Consiliul Fiscal În lipsa unor măsuri de consolidare fiscal-bugetară, deficitul va depăși probabil 7% din PIB, existând riscul să se îndrepte către 8% din PIB, spune Consiliul Fiscal în raportul anual. Instituția reamintește că proiectul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea