Programul „Prima Casă” va fi înlocuit de un alt program intitulat “O familie, o casă”
Va fi înlocuit programul „Prima Casă” cu un alt program intitulat “O familie, o casă”. Programul urmează să aducă o reducere a costurilor de finanțare pentru românii care-și doresc o locuință.
Măsura este într-un proiect legislativ ce a trecut deja de Senat și care recent a fost propus pentru adoptare la Camera Deputaților.
Înlocuirea programului Prima Casă, ce este prevăzută într-o propunere legislativă aflată în Parlament, are șanse mari să devină realitate. Practic, pentru a se putea aplica, propunerea legislativă mai trebuie doar să fie adoptată de către deputați.
Ca în cazul programului pe care-l va înlocui, prin intermediul programului „O familie, o casă” se vor putea contracta credite garantate de stat, care se vor putea folosi la construirea sau achiziția unei case.
O primă schimbare adusă de noul program este, de fapt, o limitare. Astfel, beneficiarii programului vor trebui să aibă un venit net individual sau împreună cu soțul sau soția de cel mult 4.500 de lei.
Pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, limita veniturilor va fi mai mare, respectiv aceasta va ajunge la valoarea de 7.000 de lei. Locuințele ce vor putea fi cumpărate vor trebui să aibă un preț de cel mult 70.000 de euro, în timp ce valoarea finanțării garantate va fi de maximum 66.500 de euro, iar avansul minim va trebui să fie de cel puțin 5% din prețul de achiziție sau cel de construire a locuinței.
O altă condiție pe care vor trebui s-o respecte cei ce vor să beneficieze de acest program este legată de deținerea unei case. Astfel, cei interesați se vor putea înscrie în program doar dacă nu dețin sau nu dobândesc pe durata desfășurării contractului de credit mai mult de jumătate dintr-o altă locuință aflată la oraș. Excepție de la această regulă o să facă locuințele dobândite prin moștenire.
Proiectul legislativ aduce schimbări și în ceea ce privește subvențiile la dobânda de care vor putea beneficia cei interesați de înscrierea în noul program. Mai exact, familiile cu un copil vor beneficia de reducerea ratei dobânzii creditului garantat de stat cu 0,5%, în timp ce familiile cu doi sau mai mulți copii vor avea o dobândă mai mică cu 1%.
În condițiile în care programul Prima Casă este în plină desfășurare anul acesta, programul O familie, o casă se va putea aplica, cel mai devreme, din 2020.
Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Camera Deputaților, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.
Foto: arhivă, Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Atragerea de fonduri UE, o adevărată misiune imposibilă în România. Analist economic: Funcționarii amână plățile, blochează procedurile special pentru a-și asigura prezența în proiect pe o perioadă cât mai lungă de timp
Atragerea de fonduri UE, o adevărată misiune imposibilă în România. Analist economic: Funcționarii amână plățile, blochează procedurile special pentru a-și asigura prezența în proiect pe o perioadă cât mai lungă de timp Atragerea de fonduri UEm este o adevărată misiune imposibilă în România, spune analistul economic Adrian Negrescu. Acesta spune că funcționarii amână plățile, blochează […]
Impozitarea imobilelor: Noul calcul, realizat pe baza suprafeței și a localizării. Bolojan – Trebuie să reflecte valoarea de piață
Impozitarea imobilelor: Noul calcul, realizat pe baza suprafeței și a localizării. Bolojan – Trebuie să reflecte valoarea de piață Impozitele pe proprietate se vor modifica, în funcție de mai mulți indicatori, între care suprafață și localizare, iar noua variantă de calcul ar trebui să fie gata până pe 1 septembrie 2025. „Calculul impozitarea imobilelor va […]
Reducerea deficitului de colectare a TVA se va face doar prin finalizarea digitalizării ANAF. Ce spune Ministrul Finanțelor
Reducerea deficitului de colectare a TVA se va face doar prin finalizarea digitalizării ANAF. Ce spune Ministrul Finanțelor Deficitul de colectare TVA, în prezent de 30%, nu se va reduce decât prin digitalizarea completă a ANAF. Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a afirmat că procesul de digitalizare trebuie urgentat pentru ca în România, deficitul în colectare […]