Programul „Casa Verde Fotovoltaice” 2024: Beneficiarii vor fi obligați să-și cumpere și sistemul de stocare a energiei
Programul „Casa Verde Fotovoltaice” 2024: Beneficiarii vor fi obligați să-și cumpere și sistemul de stocare a energiei
Un proiect de ordin al Ministerului Mediului, aflat în dezbatere publică, modifică ghidul de finanţare a programului „Casa Verde Fotovoltaice”, astfel încât cei interesați să primească bani și pentru achiziționarea unui sistem de stocare a energiei electrice produse, nu doar a sistemului de panouri fotovoltaice.
Obligația de a stoca energia electrică produsă din surse regenerabile cu ajutorul unei instalații cu baterii va fi finanțată de stat, subvenția crescând de la 20.000 de lei, cât stabilește acum ghidul de finanțare a programului, la 30.000 de lei. În același timp însă, contribuția proprie a beneficiarului va crește de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.
Citește și: Casa Verde Fotovoltaice: Se schimbă regulile programului. Ce sunt obligați românii să facă și câți bani vor scoate în plus din buzunare
Cele două sisteme, și anume, cel de producere a energiei electrice (panourile fotovoltaice) și cel de stocare a acesteia (sistemul de baterii), nu vor putea fi achiziționate separat. AFM nu va acorda finanțare numai pentru achiziționarea și montarea unui sistem de panouri fotovoltaice ori numai pentru achiziționarea și montarea unei instalații de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile, separat.
Noile cheltuieli eligibile în cadrul programului sunt: cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW; cheltuieli cu achiziția instalației de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile; cheltuielile cu extinderea sistemelor de panouri fotovoltaice instalate, prin montarea unui sistem de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW; cheltuielile cu montajul și punerea în funcțiune a sistemelor/ instalațiilor de mai sus; TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
De asemenea, instalatorii validați vor avea posibilitatea de a solicita clarificări în procesul de analiză a documentelor încărcate în aplicație, în cazurile în care nu se poate stabili cu certitudine eligibilitatea solicitantului ori a proiectului.
Programul „Casa Verde Fotovoltaice” va începe în 6 septembrie, cu etapa de înscriere a instalatorilor, urmând ca, din 27 septembrie, să înceapă, în funcție de regiune, etapele în care se pot înscrie persoanele fizice. Proiectul de ordin mai trebuie aprobat la nivelul Ministerului Mediului și apoi publicat în Monitorul Oficial.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]