Rămâi conectat

Actualitate

Profesorul universitar, Cristian Păun: „Toți care susțin că Zona Euro nu este pentru noi, sunt anti-români și anti-europeni. Ne vor în afara lumii civilizate”

Bera Larisa

Publicat

în

Profesorul universitar, Cristian Păun: „Toți care susțin că Zona Euro nu este pentru noi, sunt anti-români și anti-europeni. Ne vor în afara lumii civilizate”

Profesorul universitar din cadrul Acedemiei de Studii Economice București, originar din Alba, Cristian Păun, a abordat pe pagina de socializare subiectul aderării României la zona Euro. Acesta explică faptul că în prezent, ne îndepărtăm cu pași siguri de aceasta, țara noastră îndeplinid un singur criteriu de convergență.

Citește și: Profesorul universitar, Cristian Păun: ”La ăia cu pensii speciale totul merge ca uns. Specialul stă liniștit. Problemele apar tot la cei amărâți”

„Pentru a face parte din Clubul Țărilor care au Euro, un club separat de Clubul Țărilor care au Schengen, e nevoie de 5 criterii clare:

– Inflația: să nu fie cu 1,5% peste inflația celor 3 țări din Zona Euro cu cea mai mică inflație (RATAT)
– Deficitul bugetar: să nu fie peste 3% din PIB (RATAT)
– Dobânda: să nu fie cu 2% peste dobânda țărilor din Zona Euroa cu cea mai bună performanță privind inflația (RATAT)
– Datoria publică în PIB: să nu fie mai mare de 60% (ÎNDEPLINIT, ne îndreptăm accelerat însă spre RATAREA lui).

Dacă le îndeplinim pe cele 4, intrăm în ANTICAMERA Euro. Adică, 2 ani trebuie să renunțăm să mai manevrăm cursul de schimb, să îl lăsăm liber și să demonstrăm că el este stabil, într-o bandă de variație de +/- 15% față de Euro (la un curs de referință stabilit inițial, la momentul intrării în acest mecanism numit ERM2).

Să revenim însă la discuția primelor 4 criterii:
– 2 criterii țin direct de Banca Centrală: inflația și dobânda
– 2 criterii țin direct de Guvern (deficitul / PIB și datoria / PIB).

Ele sunt însă legate. Pentru că intervenția statului astăzi se face atât prin politica monetară, cât și prin politica fiscală. Una se influențează pe alta, una anulează pe alta.

Din cele 4 criterii de convergență nominală astăzi MAI ÎNDEPLINIM DOAR UNUL SINGUR: datorie / PIB. Unul singur! Și ne îndreptăm cu pași repezi spre ratarea acestuia. Odată rata, acest indicator foarte greu va fi readus sub valoarea critică.

A fi în afara EURO este astăzi o opțiune pentru a participa MAI PUȚIN, nu MAI MULT la procesul din integrare. Înseamnă o opțiune pentru a fi la periferia UE, nu în centrul ei. Cei care luptă cu toți dinții să ratăm și ultimul criteriu și să ne plasăm definitiv în afara acestui obiectiv ne văd în afara UE, nu în interiorul UE. Toți care susțin că Zona Euro nu este pentru noi, sunt anti-români și anti-europeni. Promovează cu brio agenda Rusiei și a rusofililor. Ne vor în afara lumii civilizate.

Nu că Euro ar fi mare lume liberă. Dar e mai liberă ca Rusia sau China. Sau BRICS.” a transmis profesorul universitar Cristian Păun, pe rețelele de socializare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în 15 septembrie 2024, în Transilvania și alte regiuni ale țării: Continuă să fie cald, cu precipitații puține spre mijlocul lunii. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni

Bera Larisa

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în 15 septembrie 2024, în Transilvania și alte regiuni ale țării: Continuă să fie cald, cu precipitații puține spre mijlocul lunii. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, în intervalul 2 – 15 septembrie 2024. Vremea continuă să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea