Profesorul universitar, Cristian Păun: „Toți care susțin că Zona Euro nu este pentru noi, sunt anti-români și anti-europeni. Ne vor în afara lumii civilizate”
Profesorul universitar, Cristian Păun: „Toți care susțin că Zona Euro nu este pentru noi, sunt anti-români și anti-europeni. Ne vor în afara lumii civilizate”
Profesorul universitar din cadrul Acedemiei de Studii Economice București, originar din Alba, Cristian Păun, a abordat pe pagina de socializare subiectul aderării României la zona Euro. Acesta explică faptul că în prezent, ne îndepărtăm cu pași siguri de aceasta, țara noastră îndeplinid un singur criteriu de convergență.
Citește și: Profesorul universitar, Cristian Păun: ”La ăia cu pensii speciale totul merge ca uns. Specialul stă liniștit. Problemele apar tot la cei amărâți”
„Pentru a face parte din Clubul Țărilor care au Euro, un club separat de Clubul Țărilor care au Schengen, e nevoie de 5 criterii clare:
– Inflația: să nu fie cu 1,5% peste inflația celor 3 țări din Zona Euro cu cea mai mică inflație (RATAT)
– Deficitul bugetar: să nu fie peste 3% din PIB (RATAT)
– Dobânda: să nu fie cu 2% peste dobânda țărilor din Zona Euroa cu cea mai bună performanță privind inflația (RATAT)
– Datoria publică în PIB: să nu fie mai mare de 60% (ÎNDEPLINIT, ne îndreptăm accelerat însă spre RATAREA lui).
Dacă le îndeplinim pe cele 4, intrăm în ANTICAMERA Euro. Adică, 2 ani trebuie să renunțăm să mai manevrăm cursul de schimb, să îl lăsăm liber și să demonstrăm că el este stabil, într-o bandă de variație de +/- 15% față de Euro (la un curs de referință stabilit inițial, la momentul intrării în acest mecanism numit ERM2).
Să revenim însă la discuția primelor 4 criterii:
– 2 criterii țin direct de Banca Centrală: inflația și dobânda
– 2 criterii țin direct de Guvern (deficitul / PIB și datoria / PIB).
Ele sunt însă legate. Pentru că intervenția statului astăzi se face atât prin politica monetară, cât și prin politica fiscală. Una se influențează pe alta, una anulează pe alta.
Din cele 4 criterii de convergență nominală astăzi MAI ÎNDEPLINIM DOAR UNUL SINGUR: datorie / PIB. Unul singur! Și ne îndreptăm cu pași repezi spre ratarea acestuia. Odată rata, acest indicator foarte greu va fi readus sub valoarea critică.
A fi în afara EURO este astăzi o opțiune pentru a participa MAI PUȚIN, nu MAI MULT la procesul din integrare. Înseamnă o opțiune pentru a fi la periferia UE, nu în centrul ei. Cei care luptă cu toți dinții să ratăm și ultimul criteriu și să ne plasăm definitiv în afara acestui obiectiv ne văd în afara UE, nu în interiorul UE. Toți care susțin că Zona Euro nu este pentru noi, sunt anti-români și anti-europeni. Promovează cu brio agenda Rusiei și a rusofililor. Ne vor în afara lumii civilizate.
Nu că Euro ar fi mare lume liberă. Dar e mai liberă ca Rusia sau China. Sau BRICS.” a transmis profesorul universitar Cristian Păun, pe rețelele de socializare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
”Taxa pe țeavă”: Ce este și cât trebuie să scoată românii din buzunar pentru facturile din iarna 2024-2025
”Taxa pe țeavă”: Ce este și cât trebuie să scoată românii din buzunar pentru facturile din iarna 2024-2025 ”Taxa pe țeavă” a apărut deja pe primele facturi de iarnă, iar românii trebuie să scoată din buzunar bani în plus pentru facturile din iarna 2024-2025. Președintele Federației Asociaților de Proprietari din România, Radu Opaina, explică faptul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan