Rămâi conectat

Economie

Profesorul Cristian Păun: ”România nu (mai) este un paradis fiscal!” Afirmația că taxele aplicate mediului de afaceri sunt mici prin comparație cu țările din regiune este COMPLET falsă!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Profesorul Cristian Păun: ”România nu (mai) este un paradis fiscal!” Afirmația că taxele aplicate mediului de afaceri sunt mici prin comparație cu țările din regiune este COMPLET falsă!

Profesorul de la ASE, Cristian Păun, într-o analiză postată pe o rețea de socializare, demontează afirmațiile, complet false, pe care se bazează programele de guvernare  că ”în România avem printre avem cele mai mici taxe pe mediul de afaceri”:

Image Fest 2025

”România nu (mai) este un paradis fiscal!

Această postare completează cu și mai multe calcule postarea anterioară. Politrucii care fac politici publice și programe de guvernare în România se laudă că folosesc metode științifice și că sunt independenți politic atunci când propun tot felul de aberații și de țopăieli fiscale ”salvatoare”.

Haideți să verificăm acest lucru. Întreaga listă de propuneri de redresare a deficitului bugetar este bazată pe o afirmație COMPLET FALSĂ: în România, taxele aplicate mediului de afaceri sunt mici prin comparație cu țările din regiune, din UE și din OCDE.

Plecând de la această informație complet falsă (o să arăt și mai mult în această postare de ce), fără a fi verificată științific, s-a construit un program de guvernare complet ostil mediului de afaceri (din nou), care adaugă noi și noi biruri.

Am verificat științific afirmația ”în România printre avem cele mai mici taxe pe mediul de afaceri” din regiune, din UE, din OCDE.

Citește și: Profesorul ASE, Cristian Păun despre înghețarea pensiilor și salariilor bugetarilor în 2025: „În campanie totul era lapte și miere”

Am plecat de la rata de impozitare a profitului în țările din regiune, media UE-27 și media OCDE și de la procentul total de contribuții plătit pentru salariile aferente forței de muncă. Am luat în studiu o marjă netă de profit de 10% și o pondere a cheltuielilor cu forța de muncă de 35% în total cheltuieli. Folosind aceste ipoteze de lucru, am calculat echivalentul cumulat în impozit pe profit al celor două componente fiscale majore pentru o afacere: impozitul pe profit și impozitul cumulat pe forța de muncă.

La studiu, pentru completare, mai poate fi adăugat și impozitul pe dividendul distribuit din profitul net (avem nevoie să știm un procent mediu de profit reinvestit / distribuit ca dividend) și TVA (mai complicat, ar trebui să știm procentul mediu de deducere al lui).

Rezultatele sunt următoarele:

– România se află în mijlocul grupului de țări analizat, cu doar 2.3% sub media UE-27, însă peste media OCDE cu 0.3%;

– România se află peste multe țări din regiune cu care concurează direct: este peste Polonia cu 1,4%, peste Croația cu 1,6% (deja în Zona Euro), peste Ungaria cu 2,6% și peste Bulgaria cu 10%.

Interesant este că la o marjă de profit net mai mică, de doar 10% (nu de 15%), ecartul dintre România și Polonia crește la 2,19% (față de 1,41%) și dintre România și OCDE crește la 1,27% (față de 0,25%). Față de Ungaria ecartul scade de la 2,56% la 1,97%. La o marjă de profit net mai mare, de 20%, ecartul dintre România și Polonia scade la 0,7%, dintre România și OCDE ajunge să fie în favoarea României (-0,62%, fiscalitatea combinată scade ușor sub media OCDE) și față de Ungaria crește la 2,98%.

Citește și: Profesorul ASE, Cristian Păun: „Ce vor suveraniștii noștri?”. O trecere în revistă a mesajelor „patriotice” și „naționaliste”

Cu alte cuvinte, pentru sectoare cu marjă de profit netă mică, România este mai atractivă decât Ungaria, în timp ce, pentru sectoare cu valoare adăugată mare, România este mai atractivă decât Polonia. Adică, când vine vorba de sectoare cu valoare adăugată mai mare, companiile mari care investesc în regiune vor prefera astăzi Ungaria sau Bulgaria, având un regim fiscal mult mai atractiv decât România. La valoare adăugată mică, preferă România.

În concluzie:

– România nu mai are regimul fiscal cel mai favorabil din regiune, este la mijlocul clasamentului din Europa Centrală și de Est.
– România are astăzi un regim fiscal care descurajează localizarea investițiilor care au valoare adăugată mare în țara noastră, ele vor prefera țările din imediata vecinătate. Această concluzie este una complicată, dacă avem în vedere faptul că dorim să prelucrăm cât mai mult din gazele de la Marea Neagră, nu să regăsim aceste gaze în petrochimia din Ungaria, Bulgaria sau Serbia și, apoi, în importurile noastre.

– Este clar acum de ce exportăm grâu și importăm aluat. Aluatul are o valoare adăugată mult mai mare decât grâul brut”, a scris profesorul Păun.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Economie

Economie

Cum alegi locuința ideală în funcție de stilul tău de viață și planurile de viitor (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Piața imobiliară din România a cunoscut transformări semnificative în ultimii ani, influențate de factori economici, demografici și culturali. De la tendințele urbanizării accelerate până la creșterea interesului pentru locuințele sustenabile sau în zone cu potențial turistic, cumpărătorii se confruntă cu o varietate tot mai mare de opțiuni. În acest context, alegerea locuinței ideale nu mai […]

Citește mai mult

Economie

Comunicat lansare proiect – DINAMISM ȘI EFICIENȚĂ PENTRU SOCIETATEA SUN AQUA SRL

Andreea Ștefan

Publicat

în

Comunicat de presă Scopul proiectului: sporirea competitivitatii domeniului lucrariilor de demolare, combinand inovatiile tehnologice cu expertiza tehnica pentru a asigura un grad inalt de satisfactie in randul clientilor. Beneficiar: SUN AQUA SRL Perioada de implementare: 30.04.2025-30.04.2027  Valoarea totală a proiectului (Lei) : 9.813.836,17 Valoarea cofinanțării UE (lei) : 4.979.509,77  Rezumat proiect și activități: Societatea Sun […]

Citește mai mult

Economie

COMUNICAT DE PRESĂ începere proiect – Înființarea unei capacități de producție a energiei electrice din sursa solară pentru acoperirea consumului propriu în com. Bucerdea Grânoasă, jud. Alba

Andreea Ștefan

Publicat

în

Comunicat de presă Comuna Bucerdea Grânoasă, cu sediul în Comuna Bucerdea Grânoasă, Str. Ioan Marinescu, Nr. 82, Jud. Alba, anunță lansarea procesului de implementare a proiectului cu titlul „Înființarea unei capacități de producție a energiei electrice din sursa solară pentru acoperirea consumului propriu în comuna Bucerdea Grânoasă, Județul Alba”, în cadrul Fondului pentru Modernizare/Programul-cheie 1: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea