Profesorii copiază mai mult decât elevii: De trei ori mai mulți dascăli au încercat să fraudeze la titularizare decât tineri la bac
Profesorii copiază mai mult decât elevii: De trei ori mai mulți dascăli au încercat să fraudeze la titularizare decât tineri la bac
Noua generaţie de profesori are mari lacune, şi nu doar de pregătire, ci şi de ordin moral, ne arată și în acest an examenul de titularizare. Deși s-au înscris la examen, 20% nici măcar nu s-au prezentat.
Unii au fost prinși copiind cu căști în urechi sau cu telefonul ascuns pe sub haine. Câteva mii au ieșit din clase, când au primit foaia cu subiecte. Asta, deși la anumite materii o parte dintre cerințe pot fi rezolvate corect de un elev din școala primară.
Unele subiecte de la titularizare pot fi rezolvate ușor și de acești frați, care au terminat clasa I. Educatorii din creșe au avut de despărțit în silabe ”grăunțele” și ”hrană”:
Învățătorii au avut de găsit câte un sinonim pentru cuvintele ”ciudat” și ”întâmplările”.
La matematică, s-a dat o problemă cu bluze colorate, de rezolvat prin metoda grafică.
Astfel, potrivit stirileprotv.ro, 31.900 de doritori s-au înscris la titularizare, dar au ajuns să predea lucrările mai puțin de 24.000. Cei mai mulți absenți au fost din generația actuală de absolvenți. Apoi, dintre cei care au venit la examen, încă 2.600 au ieșit din sală după ce au primit subiectele. 12 teze au fost anulate la finalul probei, deoarece membrii comisiei au observat că acestea prezentau ”semne”, pentru a fi recunoscute. Asta, după ce 26 de candidați au fost prinși că au încercat să copieze și au fost dați afară cu interdicția de a preda în următorul an școlar.
Prin comparație, la bacalaureat a încercat să fraudeze proba un candidat din 1.700, în timp ce la titularizare, a fost unul din 700. Cea mai folosită metodă a fost casca miniaturală.
Marinela Marc, inspector Cluj: „Se aude când se face liniște, ce se aude transmițând prin cască se aude. Și au recunoscut. Sunt absolvenți de învățământ superior. Probabil la examene mai încearcă tot felul de artificii și or fi crezut că merge și aici.”
Sunt și dascăli care au muncit mult
Marian Staș, coordonatorul unui program educațional: „Avem o mare problemă de integritate, înainte de orice. Pentru că noi suntem oglinda sufletului copiilor, ei au nevoie de o referință, de o raportare. Iar dacă noi le dăm oglinda distorsionată, atunci iese o mare porcărie, pe bune, cum este cazul acum.”
Evident, există și dascăli tineri, care au muncit mult și așteaptă nerăbdători rezultatele.
„Am stat o lună închisă în casă, mai ieșeam așa să ne plimbăm puțin, să luăm un pic de aer. În fiecare zi tre să stai să înveți.”
(…)
-Mi-a plăcut să-i educ pe elevi, am dat și meditații, că tot e boala asta cu meditațiile.
-La bac?
-Da. 9,40 a luat.
În următoarele zile vor intra în conturile dascălilor- atât titulari, cât și suplinitori- 1.500 de lei, obţinuţi în timpul grevei generale.
Sursa: stirileprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]