Rămâi conectat

Curier Județean

Prof. Sonia Elvireanu, la Congresul Panelenic Internaţional de la Atena

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La Atena, a avut loc al VII-lea Congres Panelenic Internaþional al profesorilor de limba francezã, destinat cu prioritate þãrilor din spaþiul mediteranian ºi balcanic. Au participat reprezentanþi din 16 þãri: Franþa, Italia, Portugalia, Spania, Grecia, Elveþia, Tunisia, Algeria, Togo, Uganda, Liban, Brazilia, Iordania, România, Bulgaria, Coasta de Fildeº. Din judeþul Alba a participat prof. Sonia Elvireanu, cadru didactic la Colegiul Naþional „Horea, Cloºca ºi Criºan” Alba Iulia. Reuniþi sub deviza comunã „A comunica, a schimba, a colabora”, profesorii au avut ocazia sã comunice, sã împãrtãºeascã experienþe didactice, proiecte de cercetare, metode de predare interactive, manuale alternative, sã dezbatã ºi sã pledeze pentru plurilingvism ºi diversitate culturalã. La deschidere au participat ambasadorii Franþei, Belgiei ºi Tunisiei, reprezentanþi ai corpurilor diplomatice, reprezentantul OIF, M. Kalim Awad, preºedintele onorific al Federaþiei Internaþionale a Profesorilor de Francezã, brazilianul Dario Pagel, secretari de stat în Ministerul Educaþiei, decanul Universitãþii din Atena, ataºaþi de cooperare culturalã la Institutul francez din Atena, reprezentanþi ai Asociaþiei Profesorilor de Francezã din Grecia, 750 de profesori de limba francezã din universitãþi din toate colþurile lumii.
Au fost prezentate 148 de comunicãri sub formã de conferinþe, ateliere, mese rotunde, dezbateri, în Centrul de Congres Atebank. La Salonul Cãrþii FLE, 12 edituri ºi-au expus metodele de predare a limbii franceze. La toate acestea se adaugã ºansa de a descoperi vestigiile civilizaþiei antice greceºti, templele de pe Acropole, Agora, templul lui Zeus Olimpianul de la poalele muntelui Acropole, templul lui Ares ºi splendidele colecþii de ceramicã ºi statui antice din muzee.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

În decembrie: Expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Muzeul Municipal „Ioan Raica”, din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, vă invită să vizitați, în grădina muzeului, până la sfârșitul lunii decembrie, expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

Prin tema aleasă, organizatorii vă propun o rememorare a evenimentelor petrecute la sfârșitul lui 1918 și în primele luni ale anului următor. Expoziția debutează cu prezentarea evenimentelor din perioada anterioară Unirii, în care ardelenii au fost angrenați în vâltoarea Primului Război Mondial, plătind tributul de sânge pe fronturile din Italia, Galiția și în Munții Carpați, în armata unui imperiu care intra în disoluție. În același timp, se impunea cunoașterea sacrificiilor pe care le-au făcut sebeșenii în Primul Război Mondial, reconstituirea lor fiind posibilă cu ajutorul tabelelor cu participanții români din Sebeș la marea conflagrație, întocmite de Astra și păstrate, în prezent, la Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale ale României.

Urmând firul evenimentelor s-a surprins momentul constituirii Consiliului Național Român și a Gărzii Naționale Române din Sebeșul Săsesc, în contextul tulburărilor „revoluționare” care au avut loc în oraș, precum și contribuția acestor două structuri la reinstaurarea unui climat de liniște și ordine publică, într-o atmosferă caracterizată de tensiune și de nesiguranță.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023

În acest context, au fost evocate două dintre personalitățile marcante ale orașului, care și-au pus amprenta asupra evoluției evenimentelor în perioada de la cumpăna anilor 1918 și 1919, din postura lor de președinți ai CNR Sebeș. Este vorba de protopopul greco-catolic Ioan Simu și de omologul său ortodox, Sergiu Medean, care și-au asumat responsabilitatea gestionării vieții urbei în momentele dificile din preajma Unirii. Cei doi au avut o contribuție importantă și la pregătirea participării sebeșenilor la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie, de la alegerea delegaților și întocmirea credenționalelor, la deplasarea delegației orașului la Alba Iulia.

Atmosfera din sânul delegației este cunoscută în special datorită relatărilor lui Lucian Blaga, participant și el, alături de fratele său, Lionel, la marele eveniment. El a surprins bucuria și implicarea concetățenilor, sebeșenii intonând la Alba Iulia „Imnul Unirei”, compus special pentru acest eveniment de Ion Băilă.

Citește și: LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia: Marșul Unirii a dat startul zilei. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Diaspora au sosit în Cealaltă Capitală

După înfăptuirea Unirii s-a urmărit consolidarea poziției administrației românești, proaspăt instituită, surprinzând activitatea primilor primari români după 1918, dr. Lionel Blaga, dr. Ioan Cușută și dr. Danil Tecău, ultima parte a expoziției evocând intrarea armatei române în Sebeș, la 1 ianuarie 1919.

Derularea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia a fost surprinsă folosindu-se literatura de specialitate existentă, dar și numeroase surse inedite aflate în fondurile Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României, în colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și ale Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Vineri, 1 Decembrie, accesul în toate expozițiile muzeului este gratuit.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare