Produsele tradiționale luate în vizor de autorități, care intenționează să curețe piața de falsuri
Producătorii români de produse traditionale sunt luați în vizor de autorități, care intenționează schimbarea legislației în domeniu astfel incât, există riscul ca din cele aproximativ 4.000 de produse certificare ca fiind tradiționale la ora actuală în România, să mai rămână cu acte în regulă sub 50%.
Potrivit avocatnet.ro, reprezentanți din cadrul Ministerului Agriculturii analizează schimbarea legislației naționale pentru a respecta normele europene. În prezent, legislația permisivă și înregistarea cu ușurinșă în acest sistem fac ca piața națională să fie „bombardată” cu produse tradiționale cumpărate din supermarketuri si vandute la suprapret în targurile de specialitate.
În județul Alba, unde în martie a.c. a fost constituită prima Federaţie Naţională a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România, la inițiativa a Asociaţiei “Alba Transilvania”, există peste 10 certificate ca fiind tradiționale.
Potrivit președintelui Federației și totodată al Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice “Alba Transilvania”, Călin Mătieș, organizația din județul nostru are în prezent 21 de membri, persoane fizice sau juridice. Cotizația lunară plătită de aceștia este de 70 de lei. Asociația adminstrează și un magazin cu produse tradiționale în Alba Iulia, lângă Piața Cetate, unde însă pentru a face cumpărături ai nevoie de un portofel gras. “Alba Transilvania” organizează și participă la numeroase târguri de profil din țară și din Europa, unde promovează produsele tradiționale din județ. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt, potrivit președintelui asociației Călin Mătieș, Pâinea de Sântimbru, cașcavalul de Loman, mierea de Apidava și mierea lui Biriș.
Potrivit datelor oficiale ale MADR, în România există în prezent peste 4.000 de produse alimentare atestate ca tradiţionale, iar numărul lor este în continuă creștere. Doar în anul 2011 au fost certificate 511 produse tradiţionale din carne, 334 produse din lapte, 98 din sectorul panificaţiei, 56 din legume-fructe, 19 din categoria băuturi, 4 din peşte. În 2012, numărul noilor produse tradiționale atestate a fost de peste 300.
Potrivit ziarului Adevărul, profesorul Avram Fiţiu, reprezentantul Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică, a anunţat recent că Ministerul Agriculturii va începe reevaluarea celor peste 4.000 de produse tradiţionale existente la ora actuală, pe motiv că multe din aceste sortimente nu sunt, de fapt, atât de tradiţionale pe cât se laudă, iar industria alimentară a atestat sute de produse – cu nimic tradiţionale – doar pentru a le vinde mai bine. Profesorul Fiţiu estimează că, la finalul verificării, din cele peste 4.000 de produse vor rămâne doar 500-700 cu adevărat tradiţionale.
Același lucru l-a spus recent și Sorin Minea, director general Angst, care a explicat pentru ziare.com că România, Ungaria şi Bulgaria sunt ţările europene cu cele mai multe produse alimentare de proastă calitate, multe fiind falsuri, inclusiv majoritatea produselor vândute drept tradiţionale, la preţuri mari.
Acesta a mai afirmat că „80-90% din ce cumpăraţi ca produs tradiţional e ţeapă (…) Dacă tranşezi un porc, toate resturile le poţi băga la cârnaţi. Mai pui soia, usturoi cât cuprinde, condimente să schimbe gustul, un pumn de glutamat ca să îl accentueze şi zici ca e reţetă de la bunica. Aiurea, râd şi curcile,” afirmă Minea, citat de ziare.com.
Potrivit MADR, un produs tradiţional trebuie să fie obţinut din materii prime tradiţionale, să prezinte o compoziţie tradiţională sau un mod de producţie care se distinge în mod clar de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii.
foto arhivă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Radu Georgescu, semnal de alarmă față de taxele pregătite pentru români: „Nici în Coreea de Nord nu există așa ceva. Multe firme și mulți oameni vor pleca către țări prietenoase cu oamenii și firmele”
Radu Georgescu, semnal de alarmă față de taxele pregătite pentru români: „Nici în Coreea de Nord nu există așa ceva. Multe firme și mulți oameni vor pleca către țări prietenoase cu oamenii și firmele” Economistul Radu Georgescu trage un semnal de alarmă față de taxele pregătite de viitorul Guvern și critică măsurile, pe care le […]
Economistul Radu Georgescu, despre posibilele scenarii de reducere a deficitului: ”Eu cred că se va repeta scenariul din 2010. Salariile vor scădea cu 20% și TVA va ajunge la 23%”
Economistul Radu Georgescu, despre posibilele scenarii de reducere a deficitului: ”Eu cred că se va repeta scenariul din 2010. Salariile vor scădea cu 20% și TVA va ajunge la 23%” Posibilele scenarii de reducere a deficitului sunt zilele acestea pe buzele tuturor. Economistul Radu Georgescu este de părere că se va repeta scenariul din 2010, […]
Val de căldură peste România: Medicii, sfaturi esențiale pentru caniculă. Cum să te protejezi eficient, pas cu pas
Val de căldură peste România: Medicii, sfaturi esențiale pentru caniculă. Cum să te protejezi eficient, pas cu pas După ploile abundente, România se confruntă de un val de temperaturi tropicale iar canicula ne poate afecta grav sănătatea, spun medicii. Specialiștii ne învață cum să ne protejăm în timpul căldurilor extreme. Luna iunie vine cu temperaturi […]