Producţia de seminţe, pomi şi viţe altoite în judeţul Alba a crescut
În judeţul Alba sunt înregistraţi pentru desfăşurarea operaţiunilor de producere, prelucrare şi/sau comercializare a seminţelor şi materialului săditor 186 operatori economici, din care 109 pentru activitatea de producere, aflăm de la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor Alba. În anul agricol curent a fost înscrisă în programul de multiplicare al judeţului Alba suprafaţa de 650 ha cereale păioase de toamnă din care: 599 ha grâu de toamnă, cu o producţie realizată de 2265 tone, 25 ha orz de toamnă, cu o producţie de 92 tone şi 26 ha triticale, cu o producţie de 85 tone. Suprafaţa cultivată cu loturi semincere în primăvară a fost de 242 ha, din care: 56 ha cereale orzoaică de primăvară, cu o producţie realizată de 93 tone, 65 ha porumb, cu o producţie de 142 tone, 75 ha floarea-soarelui, cu o producţie de 67 tone şi 46 ha soia, cu o producţie de 87 tone.
Pe lângă soiurile autohtone de cereale care se cultivă în judeţul Alba, în acest an au fost introduse la multiplicare soiuri noi, cu producţii ridicate şi indici de calitate superiori: grâu de toamnă Estevan, Element, Mulan şi orzoaică de toamnă Laverda. Au crescut suprafeţele loturilor semincere de floarea-soarelui, hibrizi din Franţa (Robia CS şi Dalia CS) bine adaptaţi pentru zona noastră. Pentru înfiinţarea culturilor din toamnă, sunt puse la dispoziţia producătorilor agricoli 1500 tone de grâu de toamnă, 90 tone de orz de toamnă şi 85 tone de triticale, sămânţă certificată produsă în judeţ. Pentru campania de primăvară, vor fi certificate aproximativ 140 tone e porumb, orz de primăvară – 93 tone, soia – 80 tone şi floarea-soarelui – 65 tone. Pentru prelucrarea seminţelor de cereale păioase şi porumb, a fost pusă în funcţiune o staţie modernă de prelucrare la Şard.
În privinţa materialului de înmulţire, s-au produs 600.000 de pomi altoiţi şi 1.200.000 de viţe altoite, producerea materialului de înmulţire fiind o tradiţie în judeţ: materialul fructifer în zona Aiud – Ciumbrud şi viţa-de-vie în zona Blaj – Jidvei. Din cei 600.000 de pomi altoiţi aproximativ 300.000 vor fi pregătiţi pentru comercializare în toamna acestui an, restul urmând să fie puşi în vânzare în primăvara anului viitor. Producerea şi comercializarea unui număr mare de pomi sunt posibile datorită dezvoltării bazei materiale a producătorilor din judeţ, prin construirea de spaţii de depozitare şi condiţionare şi achiziţionarea de utilaje specifice. Totodată, a început diversificarea sortimentului de pomi, prin introducerea de noi portaltoi, lărgirea gamei de specii şi soiuri, introducerea culturii materialului fructifer la ghivece. Cea mai mare parte a materialul fructifer produs în judeţul Alba se comercializează în marile lanţuri de magazine de specialitate din toată ţara, pomii fiind ambalaţi şi etichetaţi atât cu eticheta oficială, care conţine paşaportul fitosanitar, cât şi cu eticheta furnizorului, care oferă beneficiarilor informaţii referitoare la caracteristicile soiului şi sistemul de cultură.
În cazul materialului de plantare viticol, respectiv viţele altoite, ponderea cea mai mare este reprezentată de soiurile de struguri pentru vin şi sunt destinate pentru înfiinţarea de plantaţii viticole sau completarea celor existente. Cea mai mare pondere o reprezintă soiurile cu tradiţie în podgoriile din zonă: Fetească Albă, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Riesling Italian. Pe lângă acestea, au fost produse şi vor fi comercializate către utilizatorii neprofesionişti o gamă foarte largă de soiuri de struguri de masă. Dezvoltarea deosebită a plantaţiilor şi pepinierelor viticole a dus la mărirea suprafeţelor plantaţiilor-mamă furnizoare de coarde altoi, prin înfiinţarea de noi plantaţii cu material devirozat din categorii biologice superioare în zona Blaj – Jidvei, fiind înscrise la multiplicare 27,81 ha, înfiinţate şi introduse în programul de multiplicare 5,83 ha plantaţii-mamă furnizoare de butaşi portaltoi.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
Vouchere pentru alimente „Sprijin pentru România” 2025: Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile sociale
Vouchere pentru alimente „Sprijin pentru România” 2025: Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială (pensia minimă garantată) vor primi bani pe cardurile sociale Programul de vouchere sociale „Sprijin pentru România” continuă în perioada 2025-2027, însă cu modificări semnificative privind valoarea și frecvența acordării acestui sprijin destinat persoanelor vulnerabile. Voucherele pentru […]