Producătorii de film pot aplica pentru obţinerea unor finanţări garantate de stat pentru pelicule realizate în ţara noastră
Producătorii de film pot aplica, începând de astăzi, pentru obţinerea unor finanţări garantate de stat pentru pelicule româneşti şi străine realizate în ţara noastră, a anunţat premierul Viorica Dăncilă, precizând că această schemă de ajutor de stat beneficiază de un buget anual de 50 de milioane de euro.
„Un alt program guvernamental ajuns în etapa de aplicare este cel prin care susţinem sectorul cinematografic. Chiar de mâine producătorii de film pot aplica pentru obţinerea unor finanţări garantate de stat pentru producţii româneşti şi străine realizate în ţara noastră. Este cea mai atractivă schemă de ajutor de stat din Europa pentru cinematografie, care beneficiază de un buget anual de 50 de milioane de euro”, a declarat Dăncilă, joi, la Palatul Victoria.
Potrivit şefei Guvernului, se urmăreşte stimularea producţiei de filme, încurajarea iniţiativei private în domeniile creaţiei, finanţării producţiei şi distribuirii filmelor româneşti sau realizate cu participare românească.
„Prin acest instrument, promovăm în An Centenar identitatea culturală naţională prin realizarea filmelor cinematografice şi promovarea valorilor româneşti în circuitul mondial. Ajutorul de stat pentru fiecare film va fi între 100.000 de euro şi 10 milioane de euro, iar această finanţare se va putea acoperi până la 45% din cheltuielile eligibile pentru producţia de filme realizate în România şi care promovează ţara noastră, respectiv de până la 35% din totalul cheltuielilor eligibile pentru dezvoltarea proiectelor de film şi producţiei de film în România”, a precizat Dăncilă.
Premierul a subliniat că proiectele vor fi selectate de „o comisie alcătuită din profesionişti români şi străini”.
„România trebuie promovată şi cunoscută în lume prin valorile, istoria şi tradiţiile sale”, a afirmat prim-ministrul.
Comisia care va selecta proiectele este formată din Adrian Titieni, actor şi preşedinte onorific al UNATC, Dan Piţa, regizor şi scenarist, Sterian Alexandru, operator imagine film şi doctor în cinematografie, Stan McCoy, preşedinte Motion Picture Association, şi Kevin Dillon, actor de la Hollywood, potrivit documentelor publicate pe site-ul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.
Sursa Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]