„Primul student din familie”: Cum îi poate ajuta programul pe tinerii din mediul rural să aibă acces la educație
„Primul student din familie”: Cum îi poate ajuta programul pe tinerii din mediul rural să aibă acces la educație
„Primul student din familie” prinde contur în contextul educațional românesc și, dacă programul va funcționa așa cum trebuie, ar putea deveni esențial mediului rural, unde șansele ca un tânăr să urmeze o facultate sunt mult mai mici, comparativ cu el urban.
Primul student din familie, pentru mediul rural
Implementarea programului, în conformitate cu Legea învățământului superior nr. 199/2023, este un pas semnificativ către reducerea abandonului universitar și creșterea accesului la educație pentru grupurile defavorizate.
Unul dintre aspectele esențiale evidențiate este legătura dintre mediul rural și șansa mai mare a unui student din acest mediu de a deveni primul din familie care accesează învățământul superior.
Cu o probabilitate cu cel puțin 50% mai mare decât în mediul urban, acest lucru evidențiază, fără dar și poate, nevoia critică de sprijin și îndrumare pentru tinerii din medii mai puțin privilegiate.
Programul are obiectivul clar de a oferi sprijin suplimentar și măsuri adecvate pentru prevenirea, intervenția și compensarea discrepanțelor în accesul la educație universitară, potrivit playtech.ro.
Citește și: Tabere de iarnă gratuite pentru studenți, organizate de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. Tinerii selectați vor beneficia de cazare şi masă
„Primii studenţi din familie au nevoie de sprijin suplimentar din partea autorităţilor publice şi, după caz, a instituţiilor de învăţământ superior, precum şi din partea altor părţi implicate în procesul educaţional. Prin prezentul apel de proiecte, cu sprijinul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, vom finanţa măsuri de prevenţie, măsuri de intervenţie şi măsuri compensatorii, care să contribuie la crearea cadrului care permite acces echitabil la studii universitare de calitate, pentru orice tânăr, indiferent de mediul socioeconomic din care provine”, a declarat, într-un comunicat, Ministerul Educației, potrivit economedia.ro.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, parte din proiect
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene joacă un rol esențial prin finanțarea acestui program, alocând un buget total de 50 de milioane euro, din care 42 de milioane euro provin din contribuția UE (FSE+).
Acest sprijin financiar reprezintă un pas de bază în direcția asigurării unui acces echitabil la educație superioară pentru toți tinerii, consolidând astfel coeziunea socială și reducând discrepanțele de oportunități în ceea ce privește educația.
În concluzie, Programul „Primul student din familie” reprezintă o inițiativă crucială pentru asigurarea accesului la educație universitară pentru tinerii din medii defavorizate, punând accent pe nevoia de echitate și sprijin pentru o educație accesibilă și de calitate pentru toți, indiferent de mediul din care provin.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Geminidele 2024, cea mai impresionantă ploaie de stele a anului, vizibilă pe cer în weekend: Fenomenul astrologic poate fi văzut cu ochiul liber
Geminidele 2024, cea mai impresionantă ploaie de stele a anului, vizibilă pe cer în weekend: Fenomenul astrologic poate fi văzut cu ochiul liber Geminidele 2024 se numără printre cele mai impresionante ploi de stele ale acestui an. Fenomenul astrologic poate fi văzut cu ochiul liber. Astfel, cu un cer favorabil, s-ar putea să avem parte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum o zi
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Ştirea zileiacum o zi
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite