Rămâi conectat

Actualitate

Primul bloc ANL dintr-o comună moţească a fost inaugurat la Horea

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Sâmbătă după-amiază, într-o însorită zi de vară, în frumosul cadru natural cu care a fost binecuvântată comuna Horea, a avut loc inaugurarea altor 3 mari obiective edilitare care se ridică semeţe în centrul localităţii. Este vorba despre primul bloc de locuinţe ANL dintr-o comună din Munţii Apuseni şi clădirile Dispensarului Medical şi Şcolii cu clasele I – VIII „Horea”, care au fost reabilitate. Doi pui de moţi, îmbrăcaţi în frumoasele straie populare din Horea, i-au servit pe onoraţii oaspeţi ai evenimentului cu pâine şi sare, fiind întâmpinaţi cu prietenie de către primarul Marin Nicola şi de deputatul moţilor, Corneliu Olar, alături de alţi horeni, în acordurile cântecului tulnicăreselor din Avram Iancu. În deschidere, după tăierea panglicii inaugurale de către oficialităţile prezente, un sobor format din 8 preoţi din comunele Horea şi Albac, dar şi din oraşul clujean Huedin, în frunte cu preotul paroh al locului Ioan Costea, au oficiat o slujbă de sfinţire a noilor aşezăminte. Primarul Marin Nicola, vrednicul urmaş al lui Olar în „Biroul oval” al Primăriei Horea, a arătat că noul bloc de locuinţe pentru tinerele familii din comună a fost construit cu fonduri ale Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, având 12 apartamente cu 2 camere, costul construirii acestuia ridicându-se la aproximativ 2.000.000 de lei.
Clădirea Dispensarului Medical, veche de 40 de ani, a fost reabilitată pe structura existentă, iar cheltuielile totale, în valoare de aproximativ 250.000 de lei, au fost suportate de Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Local Horea. De asemenea, Şcoala „Horea” a fost reabilitată integral, valoarea lucrărilor fiind de circa 1.500.000 de lei, bani alocaţi de Ministerul Educaţiei, CJ Alba şi CL Horea, primarul Marin Nicola ţinând să le mulţumească şi pe această cale tuturor celor care au ajutat la realizarea acestor obiective.
Pe perioada concediului, Corneliu Olar s-a alăturat echipei de la Primăria Horea şi, după cum el însuşi spunea, ca un al doilea viceprimar al comunei, a pus umărul la finalizarea acestor investiţii, reuşind să-i facă fericiţi pe horeni. El a subliniat că toate acestea nu s-ar fi putut îndeplini fără sprijinul echipei din care face parte, enumerând persoanele cu funcţii de conducere care l-au ajutat permanent. Totodată, Olar a spus că acum poate veni liniştit în comună moderatorul TV Mihai Tatulici pentru emisiunea „Şcoală, stradă şi spital”, deoarece la Horea s-au realizat mai multe obiective: locuinţe, şcoală, drum, dispensar şi acum se lucrează la canalizare, investiţie care va fi terminată anul viitor. Corneliu Olar a mărturisit de asemenea că unele dintre investiţiile din Horea s-au făcut pentru ca horenii să nu mai fie nevoiţi să mai meargă până în comuna Albac, ci să aibă la ei în comună piaţă, magazine, frizerie şi altele.
Cu acest prilej, deputatul moţilor a spus şi un mare adevăr: dacă fiecare politician din ţară ar fi făcut pentru localitatea sa doar atât cât s-a făcut pentru comuna Horea, atunci România ar fi fost departe.
Secretarul de stat al MECTS, Oana Badea, a ţinut să-i felicite pe cei care s-au implicat în realizarea celor 3 obiective, accentuând însă că acum problema va fi formarea unei mentalităţi pozitive legate de păstrarea în stare de funcţionare a acestora, beneficiarii lor trebuind să se ridice prin fapte la măreţia acestor investiţii.
După vizitarea locuinţelor şi a dispensarului, deservit de personal calificat, inclusiv o doctoriţă, alaiul s-a mutat la Şcoala „Horea”, unde după cuvântul de bun venit al prof. Angela Morar, directorul unităţii, în care a ţinut să mulţumească şi personalului şcolii şi elevilor, care şi-au sacrificat zile din vacanţă, s-a trecut la tăierea panglicii inaugurale. Apoi, un grup de copii îmbrăcaţi în costumele populare moţeşti, îndrumaţi de profesoara lor de religie, a prezentat un scurt moment artistic ce a culminat cu cântecul „Din Ţara Moţilor noi am venit”, însufleţind întreaga asistenţă.
Oaspeţii au vizitat localul şcolii, cu 12 săli de clasă luminoase, arhivă, grupuri sociale moderne, birou al directorului şi secretariat complet mobilate cu ajutorul deputatului Corneliu Olar. În apropiere se află clădirea şcolii vechi, aflată în reabilitare cu fonduri de la Banca Mondială, care se estimează că va fi inaugurată anul viitor. Zestrea edilitară a comunei se îmbogăţeşte astfel cu încă 3 obiective, în Horea mai existând 4 cămine culturale, 5 şcoli primare şi una gimnazială, 4 grădiniţe, precum şi 4 biserici ortodoxe şi una penticostală.
Pe parcursul zilei s-au mai aflat alături de horeni senatorii Alexandru Pereş şi Nicolae Dobra, subprefectul Raul Tudoraşcu, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, consilierul judeţean Ionuţ Fulea, directorul DSP Alba, Horia Timiş, directorul Spitalului Judeţean Alba, Nicoleta Coşarcă, directorul Crucii Roşii Alba, Adrian Duşa, adjunctul IŞJ Alba, prof. Marcel Stan, primarul Albacului, Tiberiu Todea, consilierul Viorel Sicoe, Mirabela Amarandei, consilierul secretarului de stat MECTS, alţi invitaţi.
Robert GHERGU,
Tinu MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Călătoria cu minorii în străinătate după intrarea României în Schengen. Ce s-a schimbat. Documentele obligatorii

Bera Larisa

Publicat

în

Călătoria cu minorii în străinătate după intrarea României în Schengen. Ce s-a schimbat. Documentele obligatorii După intrarea României în spațiul Schengen, de la 1 ianuarie 2025, au existat câteva modificări legislative în ceea ce privește noul statut al graniților. Cu toate acestea, regulile pentru ieșirea minorilor din țară au rămas la fel de stricte. Citește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea