Rămâi conectat

Curier Județean

Primele posibile cazuri de scarlatină din acest sezon în județul Alba. Recomandări pentru populație din partea DSP

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Primele posibile cazuri din acest sezon de scarlatină, boală contagioasă care se manifestă prin febră, dureri în gât și erupții roșii pe corp, au fost semnalate la copii din județul Alba.

Acestea sunt considerate ”posibile” cazuri deoarece întrunesc criteriile clinice, iar testele la exsudatele faringiene recoltate nu au fost confirmate încă, fiind în lucru. Sunt considerate cazuri confirmate cele care întrunesc criteriile clinice (diagnostice puse de medici), dar și cele de laborator. De asemenea, în categoria cazuri ”probabile” intră copiii care întrunesc criteriile clinice și au legătură epidemiologică cu un caz confirmat.

În județul Alba, este vorba de câteva cazuri sporadice, și nu de focare, la copii care prezintă semne clinice similare acestei boli (angină, febră, erupție cutanată, micropapuloasă eritematoasă aspră la pipăit).

DSP Alba recomandă părinților, în cazul în care copiii lor prezintă simptome specifice, să amâne pe cât posibil intrarea în colectivități și să nu participe la evenimentele publice din următoarea perioadă (minivacanța de 1 Decembrie și serbările de iarnă), pentru a evita diseminarea. Trebuie, de asemenea, să consulte de urgență medicul de familie.

Scarlatina este o boală infecțioasă care apare, în colectivități de copii, în special în lunile noiembrie și decembrie. O receptivitate mare pentru scarlatină au copiii mai mici de 10 ani, grupa de vârstă cel mai des afectată fiind 5-9 ani.

Scarlatina este determinată de streptococul beta hemolitic de grup A, microorganism care se răspândește pe cale respiratorie, prin picăturile de salivă împrăștiate în aer în timpul vorbirii, strănutului, râsului, fie prin obiecte contaminate (spre exemplu jucării).

Boala începe cu febră, care poate ajunge la 39-40°C, vărsături și dureri în gât. Copilul refuză mâncarea, e agitat și prezintă puternice dureri la înghițire.

Timp de minimum zece zile se administrează antibiotic. Totodată, pentru susținere, este bine ca pacienții să ia vitamina C și B-uri, precum și să consume multe lichide: apă, sucuri naturale de fructe și legume, supe. Pentru că scarlatina este foarte contagioasă, pacientul trebuie să rămână în casă până în a 21-a zi de la începutul bolii, fiind urmărit în continuare de pediatru sau de medicul de familie timp de o lună.

Este necesară dezinfectarea tuturor obiectelor și articolelor cu care intră în contact bolnavul (prosoape, lenjerii, jucării, prosoape, periuța de dinți și așa mai departe).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Recalculare pensii: Sute de pensionari așteaptă deciziile de recalculare sau diferențele de bani cuvenite în urma recalculării. Situația din Alba în luna ianuarie 2025

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii: Sute de pensionari așteaptă deciziile de recalculare sau diferențele de bani cuvenite în urma recalculării. Situația din Alba, în luna ianuarie 2025 730 de pensionari aşteaptă încă diferenţele băneşti cuvenite în urma recalculării • Alţi 47 de pensionari din Alba nu au primit deciziile de recalculare Sute de pensionari din judeţ nu au […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea