Primăriile nu mai pot cere copii în format fizic pentru diverse acte, cereri, formulare: Ce mai prevăd noile modificări
Primăriile nu mai pot cere copii în format fizic pentru diverse acte, cereri, formulare: Ce mai prevăd noile modificări
O nouă modificare care a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis interzice primăriilor să mai ceară copii în format fizic pentru diverse acte, cereri, formulare.
În expunerea de motive a celor care au inițiat legea se spune că pe lângă unele autorităţi şi instituţii publice, sau chiar în cadrul lor, s-au dezvoltat, de-a lungul timpului, adevărate afaceri cu xeroxuri, unele dintre ele oferind servicii de fotocopiere mult peste preţul pieţei, profitând de urgenţa şi graba cetăţenilor în a-şi rezolva problemele cu administraţia.
Știm cu toții că solicitarea copiilor după diverse acte încetineşte şi îngreunează excesiv procesul de prestare a serviciilor publice, cu atât mai mult cu cât, în unele locuri, serviciile de fotocopiere nu sunt deloc accesibile iar programul cu publicul este unul limitat, cetăţenii nereuşind de cele mai multe ori să fotocopieze actele şi să revină la instituţia publică în aceeaşi zi, în intervalul de lucru cu publicul.
O altă situaţie de fapt problematică este aceea în care autoritatea sau instituţia publica, deşi solicită depunerea unor formulare şi cereri în format fizic, nu asigură, în mod gratuit, modele tipărite pentru aceste document, astfel că cetăţenii sunt obligaţi deseori să le descarce de pe un site şi să şi le tipărească pe cheltuiala lor.
Astfel, noua lege impune în sarcina autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale de a pune la dispoziţia cetăţenilor, în mod gratuit, în format fizic pe hârtie, dar şi electronic, pe website-ul propriu, modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate.
Astfel, se urmăreşte eficientizarea prestării serviciilor publice, reducerea timpilor în relaţia cu publicul şi respectarea principiului accesibilităţii serviciilor publice prevăzut de art. 580, alin. (1) din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.
În al doilea rând, propunerea legislativă obligă autorităţile şi instituţiile publice care solicită copii, în format fizic, pe hârtie, pentru diverse acte, cereri sau formulare, altele decât cele emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, să asigure, în mod gratuit, fotocopierea acestora.
În documentul citat se mai spune că este normal ca autoritatea publică să asigure întreaga infrastructură necesară completării şi depunerii cererilor şi formularelor de care tot autoritatea condiţionează prestarea unui serviciu public.
Pe de altă parte, propunerea legislativă extinde aplicabilitatea celor două măsuri nou instituite şi în sarcina persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică. Astfel se garantează aceste facilităţi pentru toată sfera serviciilor publice, atât la nivel central cât şi la nivel local, prestate de stat sau operatori privaţi.
Noua lege are rolul ca cetățenii să-și rezolve rapid şi simplu procedurile administrative de depunere a unor acte, cereri sau formulare la diverse autorităţi şi instituţii.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]