Primăriile din judeţ au fost amendate pentru că nu au depus o declaraţie la o adresă… confidenţială!
Marţi, 13 septembrie 2011, primarul din Vinţu de Jos, Alexandru Danciu a avut o surpriză de proporţii dimineaţa, când a ajuns la birou. Acolo îl aşteptau doi inspectori de la Garda de Mediu Alba, lăfăiţi în fotolii, cu laptopul cuplat la o priză, gata să listeze un formular de amendă gata completat. Fără să-şi decline identitatea şi fără să arate vreo legitimaţie, cei doi inspectori l-au informat pe Danciu că trebuie să plătească o amendă de 2.000 de lei, pentru că nu a depus o declaraţie la Fondul de Mediu, cu privire la reducerea deşeurilor în proporţie de 15% pe raza localităţii. După ce l-au ţinut un timp pe primar în picioare, ca pe un elev neascultător, i-au oferit formularul cu pricina, gata completat, ca să semneze de primire…
Ei, şi de-aici a plecat scandalul. Pentru că a ieşit scandal. Puiu Danciu este cunoscut de toată lumea ca unul căruia nu-i bine să-i sufli în ciorbă, pentru că-i sare muştarul imediat. Aşa s-a întâmplat şi de data aceasta, aşa că Danciu le-a scos frumuşel laptopul din priză inspectorilor, a refuzat să semneze şi i-a invitat (în stilul său caracteristic) să-şi ia picioarele la spinare. De ce s-a supărat primarul? În primul rând pentru că acel Fond de Mediu, deşi a făcut o atenţionare cu privire la declaraţia cu pricina încă din luna ianuarie a acestui an (având termen limită luna iulie), nu a comunicat nicio adresă unde să primească declaraţiile! Păi cum să trimiţi declaraţii la o adresă confidenţială? În al doilea rând, zice Danciu, la Vinţu de Jos colectarea şi reducerea deşeurilor a depăşit chiar previziunile impuse, de 15%, pentru că populaţia a fost bine informată, iar de lucrat se lucrează eficient, cu Salprestul, cu încă o firmă privată ce a plantat containere în întreaga localitate, precum şi cu beneficiarii Legii 416, privind venitul minim garantat.
Hazliu, de-a dreptul, e faptul că aproape toate primăriile din judeţ au primit astfel de amenzi, în condiţiile în care Fondul de Mediu nu solicitase amendarea, ci verificarea motivului pentru care primăriile nu trimit declaraţia. Motivul, clar, era… lipsa adresei. Dar, iată, inspectorii au făcut exces de zel. De ce? Păi, din câte am aflat, aceştia nu mai primesc acum stimulente, în schimb primesc un anumit procent din cuantumul amenzilor pe care-l dau. Înţelegeţi cum devine treaba? Şi uite-aşa, o simplă acţiune de verificare s-a transformat într-o acţiune de amendare a primăriilor cu sume de 2.000 sau 2.500 de lei. Oare cât le-o fi ieşind inspectorilor din această acţiune?
Ioan HĂNŢULESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
”Taxa pe țeavă”: Ce este și cât trebuie să scoată românii din buzunar pentru facturile din iarna 2024-2025
”Taxa pe țeavă”: Ce este și cât trebuie să scoată românii din buzunar pentru facturile din iarna 2024-2025 ”Taxa pe țeavă” a apărut deja pe primele facturi de iarnă, iar românii trebuie să scoată din buzunar bani în plus pentru facturile din iarna 2024-2025. Președintele Federației Asociaților de Proprietari din România, Radu Opaina, explică faptul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan