Rămâi conectat

Politică Administrație

Primăria unei comune din județul Alba va fi alimentată de energia verde furnizată de panouri fotovoltaice

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Primăria unei comune din județul Alba va fi alimentată de energia verde furnizată de panouri fotovoltaice.

Comuna Ciugud a solicitat APM Alba emiterea acordului de mediu pentru proiectul ”Realizare sistem integrat de producție energie electrică prin panouri fotovoltaice în comuna Ciugud”. Agenția pentru Protecția Mediului Alba a decis, după consultările desfășurate în cadrul ședinței Comisiei de Analiză Tehnică din 27 februarie, că proiectul amintit, amplasat în comuna Ciugud, str. Principală, nr. 141, nu se supune evaluării impactului asupra mediului.

Investiția vizează realizarea unui sistem integrat de producție a energiei electrice prin panouri fotovoltaice, în zona centrală a comunei Ciugud, în imediata vecinătate a primăriei. În zona parcării existente se propune construirea unei copertine pe care se vor monta panourile fotovoltaice și sistemul integrat de producție a energiei electrice. Investiția vizează, pe de o parte, amplasarea unor panouri fotovoltaice care să permită scăderea consumului şi a cheltuielilor cu energia electrică prin folosirea suplimentară a energiei solare, printr-o rețea racordată la instalația electrică din clădirea primăriei, care în același timp să permită alimentarea automobilelor electrice.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, vizează asigurarea unor locuri de parcare acoperite. Sistemul fotovoltaic propus va fi amplasat pe învelitoarea parcării proiectate și va furniza energie electrică direcționată spre receptoarele sediului Primăriei comunei Ciugud. Sistemul este gândit astfel încât să deservească strict nevoile primăriei și va fi limitat astfel încât să nu se injecteze energie electrică în rețeaua publică. Sistemul fotovoltaic dispune de o rețea de panouri de 265 W fiecare, totalizând o putere totală de 15,9 KW, conectate la 3 invertoare care asigură producția de energie pentru rețeaua locală de 230 Vac.

Investiția se adaugă celei realizate în urmă cu câțiva ani – centrala eoliană de la Șeușa, care asigură iluminatul public în această localitate. Centrala a fost construită în anul 2014, pe un deal din comună, în satul Șeuşa. Proiectul a fost realizat de Universitatea de Vest din Timişoara, cu ajutorul fondurilor oferite de Guvernul Norvegiei, care are un program de granturi pentru Europa de Est.

Prin finanțarea proiectelor de reducere a emisiilor de carbon se încearcă eliminarea decalajelor dintre țări, în condițiile în care la norvegieni 98 la sută din energia produsă e verde. Folosind centrala eoliană, ciugudenii nu mai plătesc iluminatul public, economisind aproape 500.000 de lei. De asemenea, trebuie să mai spunem că, la Ciugud, se plantează în fiecare an peste 2.000 de puieți, administrația locală dorind ca astfel să asigure generațiilor viitoare un mediu curat.

 Comuna s-a angajat ca până în 2020 să reducă cu 20% emisiile de carbon, iar în acest sens, prin Programul ”Rabla” va achiziționa o mașină electrică, acesta fiind un alt obiectiv care demonstrează că, la Ciugud, administrația locală promovează energie verde.

De altfel, Ciugud este prima comună din județ și probabil printre primele din țară care folosește o mașină electrică. ”Există o tendință puternică de a adopta noile tehnologii, cu atât mai mult cu cât aceasta este verde. Ne-am dorit de mai multă vreme să cumpărăm o mașină electrică. În prezent, mașinile electrice sunt o noutate în România, însă conform studiilor, în următorii 10 ani, jumătate dintre europeni sunt convinşi că  vor fi în circulaţie mai multe maşini electrice decât autovehicule echipate cu motoare conven­ţio­nale.  Suntem prima comună din țară, din câte știu, care își achiziționează o mașină electrică”, a precizat edilul Gheor­ghe Damian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Începe transformarea din temelii a arterelor principale din Alba Iulia: Marți demarează lucrările pentru lotul 1 din primul proiect de mobilitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începe transformarea din temelii a arterelor principale din Alba Iulia: Marți demarează lucrările pentru lotul 1 din primul proiect de mobilitate

Marți, 15 noiembrie, vor începe efectiv lucrările la lotul 1 din primul proiect de mobilitate urbană din Alba Iulia. Anunțul a fost făcut de către viceprimarul Marius Filimon la Radio Unirea FM. Investiția are o valoare de 28.693.035,22 lei, fără TVA.

„Marți vor începe efectiv lucrările la primul proiect de mobilitate urbană din Alba Iulia, cel care începe de la podul peste Mureș. Firma ne-a asigurat că începând de marți, utilajele și muncitorii vor fi la lucru”, a declarat viceprimarul Marius Filimon.

În ce va consta modernizarea

Elit - Gustul Desăvârșit

„Pe tot traseul vom avea piste de biciclete, bandă dedicată pentru autobuze, inclusiv trotuarle vor fi refăcute, iar liniile de curent vor fi introduse în subteran. Va fi o perioadă mai dificilă, se va circula mai greu, însă cred că la final orașul va arăta altcumva”, a mai spus viceprimarul Filimon.

Pe lotul 1, parte din primul proiect de mobilitate urbană din municipiu, va fi reabilitată și modernizată infrastructura rutieră, pe principalele artere de circulație din Alba Iulia, cuprinzând străzile: Regimentul V Vânători, bulevardul Ferdinand I și Ion I.C. Brătianu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: Coaliția PSD-PNL destabilizează sistemul energetic al României

Ziarul Unirea

Publicat

în

În timp ce Europa este în pragul unei crize energetice fără precedent, Coaliția PSD-PNL destabilizează sistemul energetic al României prin aprobarea ordonanței care închide minele de cărbune și termocentralele. Practic, prin ordonanța de urgență privind decarbonizarea sistemului energetic românesc, PSD și PNL închid minele și termocentralele înainte să pună ceva în loc. Este de-a dreptul revoltător cum coaliția de guvernare nu a dorit să își asume aprobarea prin lege a unui plan coerent pentru decarbonizarea sistemului energetic, așa cum a solicitat în mai multe rânduri Uniunea Salvați România.

USR a propus ca închiderea minelor și a termocentralelor să se facă doar după ce în sistem au fost introduse noi capacități de producție, însă toate amendamentele USR au fost respinse. În contextul în care toate statele membre ale Uniunii Europene vor să scape de dependența de gazul rusesc, România își îngroapă o parte importantă a sistemului energetic. Să nu uităm că, în prezent, cărbunele asigură peste 20% din energia zilnică necesară la nivel național. Impactul va fi dezastruos pentru zonele miniere și din cauza disponibilizărilor preconizate, dar mai ales pentru că, în ultimii 30 de ani, nu s-au dezvoltat soluții alternative pentru aceste zone, în marea lor majoritate dependente de industria minieră.

Actualul Guvern PSD – PNL și-a demonstrat incapacitatea de a gestiona provocările cu care se confruntă sistemul energetic. Specialiștii coaliției minciunii nu sunt în stare să pună în funcțiune nici măcar proiectele hidrotehnice mici, iar două mini-hidrocentrale, la Valea Sadului și Cârțișoara, pe Jiu, la 7 kilometri de aria protejată, stau de 3 ani executate în proporție de 60-70%. Nimic nu-i împiedică pe cei de la PSD și PNL să le finalizeze și să le introducă în sistemul energetic național. Nimic în afară de propria lor incompetență.

Elit - Gustul Desăvârșit

În timp ce în România, PSD și PNL se joacă cu sistemul energetic, în alte țări europene guvernele implementează planuri serioase pentru a asigura stabilitatea energetică și protejarea populației. În Germania, spre exemplu, folosirea cărbunelui este permisă și chiar încurajată, în contextul în care țara dorește să scadă cât mai mult dependența de gazul rusesc. Pentru a ajuta populația să suporte mai ușor creșterile de prețuri la energie, Spania și Germania au REDUS TVA-ul la gaze! Este măsura pe care o cere de multe luni Uniunea Salvați România!

PSD și PNL mint că vor să stimuleze producția națională de energie însă, în realitate, cu fiecare zi care trece, doar îngroapă sistemul energetic național și cresc dependența României de gazul și electricitatea cumpărate din exterior. Putem spune că graba cu care au aprobat ordonanța de decarbonizare a sistemului energetic românesc poate fi considerată un atentat la siguranța energetică a României.

Românii trebuie să știe că Europa și angajamentele pe care ni le-am asumat prin PNRR nu ne obligă să închidem capacități, ci ne obligă doar să reducem emisiile. Aceste emisii pot fi reduse și prin retehnologizarea unor capacități sau prin înlocuirea unor capacități cu altele pe tehnologii cu emisii reduse. De asemenea, ca răspuns la criza energetică, Comisia a adăugat acum componenta RepowerEU, care are exclusiv bani pentru investiții în energie, cu accent pe sursele regenerabile. România are la dispoziție 1,4 miliarde de euro pentru investiții în capacități noi de producție.

Beniamin Todosiu
Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Călin Matieș: I-am lansat Excelenței Sale, ambasadorul Statului Israel, invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Călin Matieș: I-am lansat Excelenței Sale, ambasadorul Statului Israel, invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României

Astăzi am avut deosebita plăcere să mă întâlnesc cu ambasadorul Statului Israel la București, Excelența Sa Reuven Azar, ocazie cu care am vorbit despre relațiile bune dintre cele două țări și alte subiecte de actualitate din plan intern și extern.

Am avut ocazia să îi povestesc despre Alba Iulia (de care nu a auzit până acum) despre importanța istorică a orașului nostru, cât și despre Marea Unire de la 1918.

Am profitat de moment să îi lansez Excelenței Sale invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României, oraș cu care ne mândrim peste tot în țară!

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea