Rămâi conectat

Politică Administrație

Primăria unei comune din județul Alba va fi alimentată de energia verde furnizată de panouri fotovoltaice

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Primăria unei comune din județul Alba va fi alimentată de energia verde furnizată de panouri fotovoltaice.

Comuna Ciugud a solicitat APM Alba emiterea acordului de mediu pentru proiectul ”Realizare sistem integrat de producție energie electrică prin panouri fotovoltaice în comuna Ciugud”. Agenția pentru Protecția Mediului Alba a decis, după consultările desfășurate în cadrul ședinței Comisiei de Analiză Tehnică din 27 februarie, că proiectul amintit, amplasat în comuna Ciugud, str. Principală, nr. 141, nu se supune evaluării impactului asupra mediului.

Investiția vizează realizarea unui sistem integrat de producție a energiei electrice prin panouri fotovoltaice, în zona centrală a comunei Ciugud, în imediata vecinătate a primăriei. În zona parcării existente se propune construirea unei copertine pe care se vor monta panourile fotovoltaice și sistemul integrat de producție a energiei electrice. Investiția vizează, pe de o parte, amplasarea unor panouri fotovoltaice care să permită scăderea consumului şi a cheltuielilor cu energia electrică prin folosirea suplimentară a energiei solare, printr-o rețea racordată la instalația electrică din clădirea primăriei, care în același timp să permită alimentarea automobilelor electrice.

De asemenea, vizează asigurarea unor locuri de parcare acoperite. Sistemul fotovoltaic propus va fi amplasat pe învelitoarea parcării proiectate și va furniza energie electrică direcționată spre receptoarele sediului Primăriei comunei Ciugud. Sistemul este gândit astfel încât să deservească strict nevoile primăriei și va fi limitat astfel încât să nu se injecteze energie electrică în rețeaua publică. Sistemul fotovoltaic dispune de o rețea de panouri de 265 W fiecare, totalizând o putere totală de 15,9 KW, conectate la 3 invertoare care asigură producția de energie pentru rețeaua locală de 230 Vac.

Investiția se adaugă celei realizate în urmă cu câțiva ani – centrala eoliană de la Șeușa, care asigură iluminatul public în această localitate. Centrala a fost construită în anul 2014, pe un deal din comună, în satul Șeuşa. Proiectul a fost realizat de Universitatea de Vest din Timişoara, cu ajutorul fondurilor oferite de Guvernul Norvegiei, care are un program de granturi pentru Europa de Est.

Prin finanțarea proiectelor de reducere a emisiilor de carbon se încearcă eliminarea decalajelor dintre țări, în condițiile în care la norvegieni 98 la sută din energia produsă e verde. Folosind centrala eoliană, ciugudenii nu mai plătesc iluminatul public, economisind aproape 500.000 de lei. De asemenea, trebuie să mai spunem că, la Ciugud, se plantează în fiecare an peste 2.000 de puieți, administrația locală dorind ca astfel să asigure generațiilor viitoare un mediu curat.

 Comuna s-a angajat ca până în 2020 să reducă cu 20% emisiile de carbon, iar în acest sens, prin Programul ”Rabla” va achiziționa o mașină electrică, acesta fiind un alt obiectiv care demonstrează că, la Ciugud, administrația locală promovează energie verde.

De altfel, Ciugud este prima comună din județ și probabil printre primele din țară care folosește o mașină electrică. ”Există o tendință puternică de a adopta noile tehnologii, cu atât mai mult cu cât aceasta este verde. Ne-am dorit de mai multă vreme să cumpărăm o mașină electrică. În prezent, mașinile electrice sunt o noutate în România, însă conform studiilor, în următorii 10 ani, jumătate dintre europeni sunt convinşi că  vor fi în circulaţie mai multe maşini electrice decât autovehicule echipate cu motoare conven­ţio­nale.  Suntem prima comună din țară, din câte știu, care își achiziționează o mașină electrică”, a precizat edilul Gheor­ghe Damian.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Mircea Hava, despre fake news-ul că ar candida la Primăria Alba Iulia: ”Minciuni grosolane și personaje care au viteză prea mare la internet”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mircea Hava, despre fake news-ul că ar candida la Primăria Alba Iulia: ”Minciuni grosolane și personaje care au viteză prea mare la internet” Mircea Hava a reacționat după apariția în spațiul online a informației potrivit căreia Dreapta Unită Alba îi susține o presupusă  candidatură la primăria Alba-Iulia și vor ”face front comun în spatele celui […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea