Primăria Ocna Mureș/ Drept la replică: ”Să-ți faci reclamă pe spatele realizărilor altora, transformându-le în frustrările tale e cel puțin penibil”
Drept la replică în urma articolului apărut pe www.ziarulunirea.ro în data de 26.02.2019 „Primăria Ocna Mureș, eșec în atragerea fondurilor europene”
Se spune de către unii analiști eminenți că primăria Ocna Mureș nu a atras și nu atrage fonduri europene sau nerambursabile.
Spre știința și cultura lor generală Primăria Ocna Mureș comunică următoarele:
Exercițiul financiar 2007-2013
Proiectul 1. POS – MEDIU: Extindere şi reabilitare infrastructură de apă şi apă uzată , în cadrul asocierii cu APA CTTA
– valoare 27.118.935 lei
Proiectul a prevăzut:
– extinderea reţelei de canalizare cu 19.751 metri,
– reabilitarea reţelei de canalizare a oraşului pe o lungime de 6.717 metri,
– construirea de 12 noi staţii de repompare apa uzată,
– reabilitarea unei staţii de pompare apă,
– construirea a 3.967 metri de conducte de refulare din staţiile de pompe apa.
Proiectul 2. Centrul Educațional Egalitate de Șanse Ocna Mureș
– valoare 177.493,81 euro
Proiectul 3. ,,Economia Socială – Şansa Persoanelor Vulnerabile la Egalitate şi Incluziune pe Piaţa Muncii’’ – contract POSDRU/173/6.1/S/147680.
– valoare 5.469.370,00 lei.
Trebuie avut în vedere că mandatul a început în iunie 2012, moment în care majoritatea liniilor de finanțare erau închise pentru exercițiul financiar 2007-2013.
Exercițiul financiar 2014-2020
Proiectul 1. Creșterea eficienței energetice în clădirea Spitalului Orășenesc Ocna Mureș – în parteneriat cu: CJ Alba, Spitalul Județean de Urgență Alba, Unitatea Medico-socială Ocna Mureș
– în derulare
– valoare 5.937.561,88 lei
– cod SMIS 116475
– POR axa 3.1. operațiunea B
Proiectul 2. Îmbunătățirea calității vieții populației în orașul Ocna Mureș
– precontractare
– cod SMIS 123283
– valoare 16.940.863,92 lei
– POR axa 13.1.
– proiectul prevede, printre altele, construirea a două blocuri de locuințe, piste de biciclete din Uioara de Jos până în cartierul Mălin și modernizarea a 11 străzi – UNIRII, SIMION BĂRNUȚIU, STĂVILARULUI, ABATORULUI (TRONSON 2), B. P. HAȘDEU (TRONSON 2), N. BĂLCESCU, TINERETULUI, NARCISELOR, CRIZANTEMEI, LILIACULUI, DÂMBULUI
Proiectul 3. IMPACT – în parteneriat cu: Liceul Teoretic „Petru Maior”, fundația PROGPERS, fundația ASMEA
– POCU Axa prioritară 4, obiectivul specific 4.2.
– valoare 10.161.385,40 lei
– în derulare
– cod SMIS 114638
Proiectul 4. Modernizarea și eficientizarea iluminatului public stradal în orașul Ocna Mureș”
– în evaluare
– cod SMIS 123591
– Axa prioritară 3, Prioritatea de investiții 3.1., Operațiunea C
– prevede înlocuirea a 1.263 de corpuri de iluminat cu becuri LED, montare stâlpi de iluminat în sensurile giratorii, extinderea numărului de corpuri de iluminat la 1.817 bucăți, cu suplimentarea numărului de stâlpi necesari
– valoare – 8.391.158,04 lei
Proiectul 5. Extinderea rețelei de apă uzată în Războieni Cetate – componentă a Proiectului Major ”Reabilitarea și extinderea sistemelor de apă și apă uzată în județul Alba, 2014-2020”, precum și modernizarea aducțiunii de apă pentru zona Ocna Mureș (înlocuire integrală și mărire capacitate)
– valoare extindere rețea apă uzată pe Războieni Cetate – peste 7.400.000 euro
– în execuție
Proiectul 6. WIFI4YOU
– realizare de wifi gratuit în locații publice în aer liber – parcurile orașului (cele 3 ce urmează a fi construite sau modernizate și parcul din zona hotelului)
– în execuție
– valoare 15.000 euro
Proiectul 7. Parc fotovoltaic pentru acoperirea consumului propriu de energie electrică (iluminat public, școli, clădiri ale primăriei, UMS etc)
– în curs de depunere, data limită 14.03.2019 ora 14.00
– valoare aproximativă 2.500.000 euro
În ceea ce privește reproșuri pentru neaccesarea de fonduri europene pentru diferite investiții, rugăm pe cei care propun aceste lucrări să citească ghidurile specifice și condițiile de eligibilitate.
Astfel:
– pentru infrastructură canalizare Cistei-Micoșlaca, una din condițiile de eligibilitate pentru accesarea finanțărilor pe fonduri europene este să fie obligatoriu aglomerare de minim 2.000 locuitori;
– pentru amenajarea bazei de tratament este condiție necesară existența statutului de stațiune balneo climaterică, cel puțin de interes local, statut pierdut acum mai bine de 20 de ani. Obținerea lui presupune o serie de condiții, ca de exemplu minim 100 locuri de cazare, care la ora actuală nu sunt îndeplinite de orașul Ocna Mureș. De asemenea trebuie să existe „obiectul muncii”, să ai ce să amenajezi, modernizezi, extinzi, adică chiar construcția de bază în sine. În consecință nici fonduri europene nu au putut fi accesate pentru acest obiectiv. El este realizat prin colaborarea cu Consiliul Județean Alba, proiectul având o valoare de peste 27.000.000 lei.
– dezvoltarea urbană durabilă (POR axa 4) a beneficiat acum câteva zile de modificarea Ghidului Solicitantului, respectiv pot depune proiecte și orașele mici, cu termen de depunere iulie 2019, se află în studiu posibilitatea depunerii unui proiect și pe această axă.
În ceea ce privește autostrada A10 și nodul de la Decea, este și meritul primarului că există acest nod, tocmai în ideea de a facilita accesul din Ocna Mureș la A10.
Doamna Gall menționează fonduri europene pentru asfaltare și modernizare drumuri localități aparținătoare. Știe domnia sa care este programul, axa și obiectivul pe care se poate face acest lucru? Dacă a reușit, într-un târziu, să identifice cele enumerate anterior, a citit cumva ghidul solicitantului și condițiile de eligibilitate? Pentru ușurarea căutărilor domniei sale răspunsul pentru eligibilitatea unui astfel de proiect îl găsește undeva mai sus, în acest drept la replică.
Cât privește infrastructura invocată de domnul Miron Savu, ar trebui să discutăm de lucrări terminate și nu de lucrări în execuție (vezi parcare cimitir, accesul pe proprietăți etc). Dumnealui spune ceva de plombele asfaltice. În ultimii ani au fost prea puține plombe asfaltice și foarte multe străzi asfaltate. Pentru cultura domniei sale din 2012 până acum au fost asfaltați integral peste 25 de kilometri de străzi în UAT Ocna Mureș.
Domnului Sipos Atila îi sugerăm să se documenteze intens și serios înainte de vorbi despre fonduri europene și accesarea lor. Ne-ați spus că e autodidact, ar fi bine totuși să ceară sfatul unora care înțeleg accesările fondurilor europene atunci când are dubii. A întreba nu e o rușine, a spune aiureli e dovadă de… neștiință. Cât privește munții de moloz și gunoaie invocați de domnul student, credem că e vorba mai degrabă de educația celor care le aruncă pe unde vor și mai puțin de deșeuri rezultate în urma unor lucrări ale administrației locale.
Să-ți faci reclamă pe spatele realizărilor altora, transformându-le în frustrările tale e cel puțin penibil. Sintagma „adversar periculos” e puerilă pentru un partid ce se vrea a se ridica prin calitatea membrilor săi și nu prin atacuri cu afirmații fără acoperire.
E drept, reclama ți-o poți face prin diferite metode.
Una ar fi să arăți că poți face ceva. Nu gălăgie, fapte…
Altă variantă ar fi cea probabil preluată de la alte partide, cum ar fi cele de la guvernare, de a nega orice și de a spune vrute și nevrute (mici prostioare cu iz verosimil ori acuzații fără acoperire).
De fapt nu spui nimic, dar dă bine la public…
Biroul de presă al Primăriei Ocna Mureș
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Cresc tarifele pentru serviciile de pază prestate de Poliția Locală din Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali
Cresc tarifele pentru serviciile de pază prestate de Poliția Locală din Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali În ședința ordinară din data de 30 ianuarie 2025, consilierii locali vor avea de aprobat proiectul privind majorarea tarifelor serviciilor de pază oferite de poliția locală Alba Iulia. Citește și: VIDEO | „Turiști” în Alba Iulia: Poliția […]