Primăria Alba Iulia, amendată cu 5.000 de lei pentru aplicarea unor criterii discriminatorii privind acordarea locuințelor sociale
Instituția a pierdut definitiv procesul prin care a contestat decizia Consiliului de Combatere a Discriminării
Primăria Alba Iulia a pierdut definitiv un proces civil prin care a fost amendată cu suma de 5.000 de lei de către Consiliul de Combatere a Discriminării (CNCD).
Sancțiunea a fost aplicată în 13 aprilie 2022, iar procesul în justiție s-a finalizat în 12 iunie 2024, la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Instanța supremă a respins recursul administrației locale în raport cu hotărârea Curții de Apel București, prin care s-a menținut hotărârea CNCD. Amenda a fost aplicată la sesizarea asociației Centrul pentru Resurse Juridice, cre a reclamat că o hotărâre adoptată de Consiliul Local Alba Iulia, în 29 martie 2019, privind aprobarea criteriilor de acordare a locuinţelor sociale este discriminatorie.
Citește și: Primăria Alba Iulia, în pragul a 1000 de angajați. În urma ”reformelor” a ajuns unul dintre cei mai mari angajatori din oraș
În cuprinsul hotărârii, s-a reţinut în esenţă că hotărârea nr. 91/2019, privind modalitatea acordării locuinţelor sociale, este disproporţionată şi că sunt întrunite elementele constitutive ale unei fapte de discriminare. „S-a mai reţinut că Hotărârea Consiliului Local analizată, prin prevederile sale, reprezintă discriminare indirectă, întrucât creează o deosebire, bazată pe o practică aparent neutră care dezavantajează persoanele aparţinând categoriilor defavorizate, fără o justificare obiectivă, având ca efect restrângerea folosinţei şi exercitării, în condiţii de egalitate, a dreptului de a obţine o locuinţă socială”, se precizează în hotărârea instanței de judecată.
Potrivit CNCD, „prin depunctarea unei persoane la acordarea locuinței sociale doar pentru faptul că a primit o amendă (spre exemplu, ca pieton a trecut strada într-un loc nepermis) reprezintă o măsură disproporționată, o dublă sancționare, astfel nu reprezintă o justificare obiectivă”.
„Depunctarea persoanelor ai căror copii de vârstă școlară nu urmează o formă de învățământ afectează tocmai persoanele aparținând categoriilor defavorizate care, din cauza condițiilor sociale, inclusiv din lipsa unei locuințe adecvate, nu-și pot trimite copiii la școală.
Prin diferențierea în funcție de nivelul de școlarizare a solicitantului, se observă că punctajul este tocmai în dezavantajul categoriilor defavorizate pentru care ar trebui să se acorde locuințe sociale.
O persoană cu studii superioare are mai multe oportunități de angajare și poate obține un salariu mai mare decât o persoană fără studii. Prin acordarea unui punctaj mai mare persoanelor care locuiesc în baza unui contract de închiriere, se poate constata că măsura afectează negativ persoanele aparținând categoriilor defavorizate, care nu pot locui în chirie, din cauza sărăciei locuiesc în condiții improprii, în locuințe improvizate, cum e situația multor comunități de romi de la marginea localităților.
La fel, persoanele care locuiesc temporar în unităţi de asistenţă socială se află în situație mai favorabilă decât persoanele care nu beneficiază de o astfel de posibilitate”, astfel a motivat CNCD decizia privind sancționarea Primăriei Alba Iulia.
Hotărâre cu efecte timp de doi ani
Hotărârea Consiliului Local şi-a produs efecte până la data de 27 mai 2021, când a fost modificată, fiind eliminate criteriile discriminatorii.
„În mod corect, s-a reţinut că acordarea unui punctaj mai mare persoanelor cu venituri mai mari în raport cu cele ce obţin venituri reduse dezavantajează persoanele defavorizate, care ar trebuie să aibă prioritate în acordarea locuinţelor sociale. Se reţine că scopul alocării de locuinţe sociale este acela de a susţine accesul la locuinţă al persoanelor care nu au resurse pentru a achiziţiona o locuinţă de pe piaţă, respectiv persoanele ale căror condiţii de viaţă sunt caracterizate prin cele mai intense şi multiple forme ale deprivării materiale, astfel că acestea ar trebui să fie prioritizate printre solicitanţii de locuinţe sociale, după cum susţine şi pârâta.
Prin urmare, în mod corect, s-a apreciat că măsura nu are un scop legitim şi este contrară dreptului la acordarea locuinţelor sociale. De asemenea, s-a mai reţinut corect prin hotărârea atacată că şi situaţia civilă are un efect de discriminare indirectă faţă de alte tipuri de familii, fără un scop legitim, acordându-se prioritate persoanelor căsătorite în detrimentul celor necăsătorite, deşi noţiunea de familie nu trebuie să fie legată indisolubil de starea civilă a membrilor familiei.
În egală măsură, au fost discriminate persoanele aparţinând unei categorii defavorizate în funcţie de condiţiile de locuire, fiind excluse persoanele ce locuiesc fără forme legale, în locuinţe neconvenţionale şi care aveau nevoie de protecţie sporită în exercitarea dreptului la locuinţă socială”, se precizează în hotărârea care a rămas definitivă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 2 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum o zi
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a