Prețurile la combustibili, subvenționate de către Uniunea Europeană: „Această strategie se bazează pe trei aspecte”
Prețurile la combustibili, subvenționate de către Uniunea Europeană: „Această strategie se bazează pe trei aspecte”
În cursul zilei de marți, miniștri europeni ai Finanțelor au ajung la un acord privind subvenționarea prețurilor la combustibilii utilizați în gospodărie și, totodată, să ofere sprijin companiilor afectate în urma creșterii prețurilor la energie, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, transmite ministrul francez de Finanțe, Bruno le Maire.
„Războiul din Ucraina a condus la o creştere semnificativă a preţului materiilor prime, în special la gaze naturale şi alimente. Acesta cere un răspuns economic coordonat din partea statelor europene”, a declarat Bruno le Maire la finalul reuniunii miniştrilor de Finanţe din statele membre UE.
Bruno le Maire, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, a precizat că strategia comună are la bază propunerile Comisiei Europene privind relaxarea restricţiilor cu privire la ajutoarele de stat, scrie agerpres.ro.
„Această strategie se bazează pe trei aspecte. Primul, sprijin pentru toate gospodăriile afectate de creşterea semnificativă a preţului combustibililor. Acest lucru l-am făcut în Franţa şi multe alte state europene au făcut acelaşi lucru, sau intenţionează să facă asta”, a spus Bruno le Maire. „Ar fi vorba de o reducere de preţ la pompă. Multe persoane nu au altă alegere decât să meargă cu maşina la muncă. Sprjinul pentru gospodării îl considerăm necesar”, a apreciat Bruno le Maire.
Cea de a doua măsură de sprijin ar ajuta companiile cele mai afectate de creşterea preţului gazelor naturale. Ajutorul ar veni sub forma unor împrumuturi garantate de guvern sau granturi pentru companiile care consumă foarte multă energie.
Cea de a treia măsură vizează diversificarea surselor de aprovizionare cu energie pentru a deveni independenţi de Rusia, principalul furnizor de energie al blocului comunitar, în condiţiile în care îi livrează 45% din gazele naturale, mai mult de un sfert din petrol şi jumătate din necesarul de cărbune.
„Trebuie să ne construim independenţa energetică cât mai curând posibil. Trebuie să ne accelerăm investiţiile, să ne diversificăm sursele de energie, să ne diversificăm sursele de aprovizionare, să ne refacem stocurile”, a mai apus oficialul francez.
La rândul său, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis a spus că ţările UE ar putea să finanţeze astfel de investiţii din împrumuturile cu dobânzi mici disponibile în cadrul mecanismului de relansare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii