Prețurile alimentelor de bază au avut parte de o scumpire constantă în 2023: Cu cât s-au majorat în ultimul an
Prețurile alimentelor de bază au avut parte de o scumpire constantă în 2023: Cu cât s-au majorat în ultimul an
În anul 2023, prețurile alimentelor de bază au avut parte de o creștere în România, deși au fost adoptate măsurile de plafonare a adaosului comercial în luna august.
Creșterile au fost cauzate de o serie de factori, inclusiv inflația globală, criza energetică și creșterea prețurilor la produsele agricole.
Unele dintre scumpiri în 2023 față de 2022 au fost chiar și de peste 50%. De pildă, un kilogram de banane a costat în decembrie 2022 8,60 lei, în timp ce în decembrie 2023 a ajuns la 9,99 lei, o creștere de 15%. O caserolă de roșii cherry de 300g a crescut de la 9,99 lei la 14,99 lei, o creștere de 50%. Un kilogram de mere golden a crescut de la 3,49 lei la 4,99 lei, iar o plasă de 1 kg de mandarine de la 6,49 lei la 11,99 lei, o creștere aproape dublă.
Prețurile la carne, lactate și pâine au înregistrat, de asemenea, scumpiri semnificative. O caserolă de pulpe de pui dezosate de 650 g a crescut de la 14,90 lei la 15,30 lei, 500g de piept de pui dezosat de la 15,99 lei la 19,99 lei iar un cofraj de 15 ouă de la 18,90 lei la 23,90 lei.
Untul este unul dintre alimentele care a înregistrat cele mai vizibile scumpiri, cu o creștere de 45%, de la 9,99 lei la 14,50 lei.
În ceea ce privește scumpirile la alimentele de import, acestea au fost mai moderate. De exemplu, roșiile, castraveții și ardeii de import au rămas la prețuri similare.
Scumpirile alimentelor de bază din România sunt o preocupare majoră pentru gospodăriile românești. Ele au fost cauzate de o serie de factori, care nu par să dispară în viitorul apropiat. În consecință, se așteaptă ca scumpirile să continue și în 2024.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că va discuta cu reprezentanţii marilor lanţuri de magazine alimentare despre continuarea mecanismului de plafonare a preţurilor la produsele de bază.
El a menţionat că este „vitală” găsirea unei modalităţi de a prelungi această schemă până în primăvara următoare.
„Săptămâna viitoare vreau să discut şi cu reprezentanţii marilor lanţuri de magazine alimentare, împreună cu ministrul Agriculturii, pentru a stabili cum continuăm mecanismul de plafonare a preţurilor la produsele de bază. Atât pentru pensionari, şi nu numai, este vital să găsim calea pentru a prelungi această schemă până în primăvara următoare”, a spus Ciolacu, în debutul şedinţei de Guvern.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
TURISM 2025 | România pe ultimul loc în Europa la numărul de turiști străini. Piața turistică internațională din țara noastră pe cale de dispariție
TURISM 2025 | România pe ultimul loc în Europa la numărul de turiști străini. Piața turistică internațională din țara noastră pe cale de dispariție România a fost surclasată pe piața turistică internațională de toate țările europene, inclusiv Albania și Bulgaria, privind numărul de turiști străini care ne-au vizitat. Există riscul ca cei care încă mai […]
Dezechilibru financiar în Sistemul Național de Sănătate. Bani mulți pentru salarii, aproape nimic pentru servicii medicale către asigurați
Dezechilibru financiar în Sistemul Național de Sănătate. Bani mulți pentru salarii, aproape nimic pentru servicii medicale către asigurați Potrivit unui studiu făcut de Academia de Studii Economie din Bucureşti şi Reţeaua de Sănătate Regina Maria legat de performanța economică și operaționale în sistemul de sănătate se arată că banii din sănătate merg pe salarii indiferent […]
Tichetul de masă, un beneficiu extrasalarial vital pentru mulți salariați din România. Ne aliniem la standardele vestice sau mai avem de recuperat?
Tichetul de masă, un beneficiu extrasalarial vital pentru mulți salariați din România. Ne aliniem la standardele vestice sau mai avem de recuperat? Beneficiul extrasalarial sub formă de tichete de masă este tot mai utilizat în Europa. În România, într-o perioadă marcată de inflaţie, presiuni pe piaţa muncii şi nevoia de a motiva angajaţii fără a […]