Prețurile alimentelor de bază au avut parte de o scumpire constantă în 2023: Cu cât s-au majorat în ultimul an
Prețurile alimentelor de bază au avut parte de o scumpire constantă în 2023: Cu cât s-au majorat în ultimul an
În anul 2023, prețurile alimentelor de bază au avut parte de o creștere în România, deși au fost adoptate măsurile de plafonare a adaosului comercial în luna august.
Creșterile au fost cauzate de o serie de factori, inclusiv inflația globală, criza energetică și creșterea prețurilor la produsele agricole.
Unele dintre scumpiri în 2023 față de 2022 au fost chiar și de peste 50%. De pildă, un kilogram de banane a costat în decembrie 2022 8,60 lei, în timp ce în decembrie 2023 a ajuns la 9,99 lei, o creștere de 15%. O caserolă de roșii cherry de 300g a crescut de la 9,99 lei la 14,99 lei, o creștere de 50%. Un kilogram de mere golden a crescut de la 3,49 lei la 4,99 lei, iar o plasă de 1 kg de mandarine de la 6,49 lei la 11,99 lei, o creștere aproape dublă.
Prețurile la carne, lactate și pâine au înregistrat, de asemenea, scumpiri semnificative. O caserolă de pulpe de pui dezosate de 650 g a crescut de la 14,90 lei la 15,30 lei, 500g de piept de pui dezosat de la 15,99 lei la 19,99 lei iar un cofraj de 15 ouă de la 18,90 lei la 23,90 lei.
Untul este unul dintre alimentele care a înregistrat cele mai vizibile scumpiri, cu o creștere de 45%, de la 9,99 lei la 14,50 lei.
În ceea ce privește scumpirile la alimentele de import, acestea au fost mai moderate. De exemplu, roșiile, castraveții și ardeii de import au rămas la prețuri similare.
Scumpirile alimentelor de bază din România sunt o preocupare majoră pentru gospodăriile românești. Ele au fost cauzate de o serie de factori, care nu par să dispară în viitorul apropiat. În consecință, se așteaptă ca scumpirile să continue și în 2024.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că va discuta cu reprezentanţii marilor lanţuri de magazine alimentare despre continuarea mecanismului de plafonare a preţurilor la produsele de bază.
El a menţionat că este „vitală” găsirea unei modalităţi de a prelungi această schemă până în primăvara următoare.
„Săptămâna viitoare vreau să discut şi cu reprezentanţii marilor lanţuri de magazine alimentare, împreună cu ministrul Agriculturii, pentru a stabili cum continuăm mecanismul de plafonare a preţurilor la produsele de bază. Atât pentru pensionari, şi nu numai, este vital să găsim calea pentru a prelungi această schemă până în primăvara următoare”, a spus Ciolacu, în debutul şedinţei de Guvern.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Stagiul complet de cotizare în noua lege a pensiilor, intrată în vigoare la 1 septembrie 2024, majorat pentru anumite categorii de pensionari. Sindicatele anunță proteste
Stagiul complet de cotizare în noua lege a pensiilor, intrată în vigoare la 1 septembrie 2024, majorat pentru anumite categorii de pensionari. Sindicatele anunță proteste Pensionarii români primesc o nouă lovitură și se confruntă cu un nou dezastru. Vârstnicii sunt profund nemulțumiți de faptul că nu le mai este recunoscut stagiul complet de cotizare, iar […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Actualitate18 ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii23 de ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii