Preţul energiei electrice pe piaţa spot, cu 200% mai mare față de anul trecut: Ministrul Energiei le cere românilor să facă economii
Preţul energiei electrice pe piaţa spot, cu 200% mai mare față de anul trecut: Ministrul Energiei le cere românilor să facă economii
Potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier, preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 1.138 lei pe MWh în luna iunie 2022, valoare cu 200% mai mare faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, respectiv 378 lei pe MWh.
Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 2,5 miliarde de lei în luna iunie, în creştere cu 207% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
Pe de altă parte, volumul tranzacţiilor a scăzut cu 1%, până la 2.153.795 de MWh.
Cota de piaţă a PZU a fost de 52% în iunie, în creştere cu 2,6%.
Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 335 de participanţi, dintre care activi au fost 215.
Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.
Citește și: Ministrul Energiei îi îndeamnă pe români să facă economii: Şi eu mai sting becul după ce ies din cameră
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că efectele secetei se văd acolo unde este produsă energie pe bază de apă şi îi îndeamnă pe români să facă economii.
Ministrul Energiei le cere românilor să facă economii.
”Am văzut și eu raportul ANRE și dacă ne uităm așa un pic mai în detaliu, în el da, este adevărat, s-a redus consumul cu 5,5%, dar principalul factor pentru care s-a redus consumul este reducerea consumului a doi mari consumatori industriali. Vorbim de ALRO Slatina, care consumau 300 MW oraș, acum consumă în jur de 120, și de Azomureș, deci de acolo a scăzut foarte mult consumul.
În luna iulie, reducerea de consum e mai mare decât 5,2%, e de 7, 7%. Pe de altă parte, o cauză este că oamenii au devenit mai conștienți. Și eu mai sting becul după ce ies din cameră. Înainte poate că nu mă gândeam la acest lucru.
Și temperatura, în iulie anul acesta, față de iulie anul trecut, este cam cu 2-3 grade mai mică decât anul trecut. Asta înseamnă o reducere a consumului la aerul condiționat, care consumă foarte, foarte mult.
Și temperatura, în iulie anul acesta, față de iulie anul trecut, este cam cu 2-3 grade mai mică decât anul trecut. Asta înseamnă o reducere a consumului la aerul condiționat, care consumă foarte, foarte mult.
Oamenii au început să devină mai conștienți și dumneavoastră spuneți acest lucru, le arătați în presă ce se face în alte state, ce se face în Germania, în Franța, în Italia și probabil oamenii devin mai conștienți. Este adevărat că și eu cred că ar trebui să devenim un pic mai conștienți. Ar trebui ușor, ușor să încercăm să devenim mai eficienți în consumul de acasă, în consumul intern, pentru că până la urmă totul se reflectă în buzunar”, a declarat la Antena 3 Virgil Popescu, ministrul Energiei.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată