Preț la electricitate de trei ori MAI MARE decât cel promis în ofertă: Ce pot face păgubiții
Preț la electricitate de trei ori MAI MARE decât cel promis în ofertă: Ce pot face păgubiții
Un furnizor de curent electric și gaz din Transilvania a fost depistat cu practici incorecte, tariful real la electricitate fiind de trei ori mai mare decât cel promis în ofertă.
Într-o intervenție la Digi24, Sorin Susanu, comisar șef la Protecția Consumatorului Timiș, i-a îndemnat pe consumatori să nu accepte niciun act adițional prin care se modifică prețul inițial și avertizează agenții economic că dacă recurg la astfel de practici riscă suspendarea activității.
Cazul a fost reclamat la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș. Inspectorii au constatat că operatorul economic afișa, pe site-ul propriu, sintagma „beneficiază de cel mai bun preț la gaz”, care nu a putut fi probată de reprezentanții companiei, comparatorul de oferte demonstrând chiar contrariul.
CITEȘTE ȘI: Locuitorii județului Alba, sub TEROAREA facturilor la curent. Încă o factură cu o valoare IMENSĂ, de peste 22 000 de lei
Astfel, oferta comercială preciza că prețul energiei active este, în februarie 2021, de 239,95 lei/MWh, fără accize și TVA. După calcularea prețului complet, s-a ajuns la concluzia că prețul real ajungea la valoarea de 634,03 lei/MWh (având incluse toate taxele), ceea ce înseamnă că prețul final era de 2,64 ori mai mare decât cel afișat în ofertă.
Același lucru s-a întâmplat și în cazul ofertei de gaz, în februarie 2021, prețul prezentat fiind de 63 lei/MWh, fără taxe incluse. Prețul final care conținea toate taxele ajungea la 123,88 lei/MWh, adică aproape dublu față de cel prezentat.
Echipa de control de la CJPC Timiș a considerat că informația astfel prezentată de operatorul economic în oferta sa, atrage mult mai ușor consumatorul, acesta constatând după încheierea contractului că, de fapt, prețul final pe care urmează să-l plătească este altul, mult mai mare.
Păgubiții să nu accepte semnarea niciunui act adițional care să modifice prețul inițial, a subliniat Sorin Susanu.
„Clauzele inițiale trebuie respectate. Noi (ANPC- n.r.), prin decizie, vom obliga agentul economic să respecte clauzele inițiale.
Păgubiții pot să ceară respectarea tarifului inițial, aceasta a fost clauza contractuala semnată.
Compania a premeditat această situație pentru a atrage clienți. Consumatorii să citească cu atenție contractele înainte de semnare, să ceară un draft al contractului înainte să îl semneze, dacă nu înțeleg clauzele să le discute cu un specialist.
Discutăm și despre situația în care agenți economici au reușit să creeze variante în care să îi facă pe consumatori să devină consumatori captivi, neavând posibilitatea să se mute la altă companie. Luăm în calcul premeditarea atât timp cât materialele promoționale și informațiile inițiale sunt mult diferite față de varianta finală”, a declarat Sorin Susanu.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii