Premiile BAFTA 2015: „Boyhood”, cel mai bun film, cel mai bun regizor şi cea mai bună actriţă în rol principal. LISTA câștigătorilor celor mai prestigioase premii din cinematografia britanică
Premiile British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) 2015 au fost decernate duminică, 8 februarie. Pelicula „Boyhood/ 12 ani de copilărie” a câştigat premiile pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor şi cea mai bună actriţă în rol principal, în timp ce „Grand Budapest Hotel” a primit cele mai multe distincţii ale serii, inclusiv cea pentru scenariu original.
Drama „12 ani de copilărie” a câştigat premiile BAFTA 2015 la categoriile cel mai bun film, cel mai bun regizor (Richard Linklater) şi cea mai bună actriţă în rol secundar (Patricia Arquette), în timp ce comedia „The Grand Budapest Hotel” a câştigat cinci distincţii, dar a pierdut la principalele categorii.
Filmul „The Theory of Everything”, o biografie a fizicianului Stephen Hawking, a obţinut trei premii, inclusiv la categoria cel mai bun actor în rol principal (Eddie Redmayne), în cadrul celei de-a 68-a ediţii a galei de decernare a celor mai importante premii din cinematografia britanică, găzduite de actorul Stephen Fry la Royal Opera House din Londra.
Pelicula „Jocul codurilor: The Imitation Game/ The Imitation Game” nu a obţinut niciun premiu, deşi a fost nominalizată la nouă categorii.
Richard Linklater a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor, pentru realizarea filmului „12 ani de copilărie/ Boyhood”, filmat de-a lungul a 12 ani cu aceeaşi distribuţie. Patricia Arquette, care a obţinut premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar pentru interpretarea unei mame singure în acelaşi film, a spus că Linklater „a transformat o poveste obişnuită într-una extraordinară”.
Actorul Eddie Redmayne a câştigat premiul la categoria cel mai bun actor în rol principal, pentru interpretarea lui Stephen Hawking în „The Theory of Everything”, celebrul fizician paralizat din cauza unei boli neurodegenerative. Pelicula a câştigat şi distincţia cel mai bun film britanic.
Redmayne a declarat că Hawking şi familia sa au susţinut îndeaproape producţia filmului. Fizicianul a asistat la ceremonia de premiere şi a primit ovaţii în momentul în care a prezentat premiul pentru cele mai bune efecte speciale filmului „Interstellar: Călătorind prin univers/ Interstellar”.
Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal a revenit lui Julianne Moore, pentru interpretarea unei profesoare de lingvistică suferind de Alzheimer în filmul „Still Alice”.
„The Grand Budapest Hotel”, povestea unui administrator legendar al unui hotel şi a tânărului său protejat, a câştigat premiile pentru scenariu original, costume, regie artistică, machiaj şi coafuri şi muzică originală.
J.K. Simmons a câştigat premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, pentru interpretarea unui profesor de jazz dominator în pelicula „Whiplash”. Filmul, realizat de regizorul american Damien Chazelle în doar 19 zile, a mai câştigat la categoriile cel mai bun montaj şi cel mai bun sunet.
Premiul pentru cea mai bună imagine a revenit mexicanului Emmanuel Lubezki pentru performanţa sa în cadrul filmului „Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman”, pelicula satirică despre lumea divertismentului eşuând în a obţine însă premiile importante ale galei BAFTA 2015.
Gazda ceremoniei de premiere, Stephen Fry, a glumit despre căsătoria sa recentă cu Elliott Spencer, una dintre cele mai mediatizate nunţi între persoane de acelaşi sex de când acestea au fost aprobate de Marea Britanie, în 2014. Totodată, Stephen Fry a oferit un tribut regretatului actor şi regizor britanic Richard Attenborough.
Actorul Jack O’Connell, în vârstă de 24 de ani, a câştigat premiul „Rising Star”, singura distincţie acordată pe baza voturilor publicului, pentru un actor aflat la începutul carierei.
„Citizenfour”, povestea fostul agent de securitate american Edward Snowden, regizată de Laura Poitras, a câştigat premiul pentru cel mai bun documentar.
Filmul „Marea aventură Lego/ The Lego Movie” a câştigat trofeul la categoria cel mai bun film de animaţie, iar pelicula poloneză „Ida” a câştigat premiul pentru cel mai bun film străin.
„Boogaloo and Graham”, povestea a doi băieţi din Belfast a câştigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj britanic, iar „The Bigger Picture” a câştigat la categoria cel mai bun scurtmetraj de animaţie britanic.
Premiul de debut a fost acordat lui Stephen Beresford şi David Livingstone pentru producerea şi scenariul filmului „Pride”, povestea unei colaborări puţin probabile dintre mai mulţi activişti gay şi mineri în timpul grevei minerilor britanici din 1984.
Premiile BAFTA sunt cele mai importante distincţii din industria britanică de film. Gala de decernare a avut loc, duminică seara, la Royal Opera House din Londra.
Sursa: mediafax.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Monden-Clubbing
Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 15 -21 NOIEMBRIE 2024. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul comercial Alba Mall
Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 15 -21 NOIEMBRIE 2024. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul comercial Alba Mall Moromeții 3 Avanpremiera Regia: Stere Gulea Cu: Alex Călin, Horațiu Mălăele, Mara Bugarin, Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu Gen Film: Drama Durată: 115 min Rating: AP 12 Anul 1954 îl pune pe Niculae Moromete […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitate16 ore ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”