Povestea unui albaiulian stabilit de peste 20 de ani în Cipru, vrea să se întoarcă definitiv acasă: „Când am ajuns aici, era ca în paradis! Dar știți cât am plătit curentul astă-vară?”
Povestea unui albaiulian stabilit de peste 20 de ani în Cipru, vrea să se întoarcă definitiv acasă: „Când am ajuns aici, era ca în paradis! Dar știți cât am plătit curentul astă-vară?”
Albaiulianul Florin Jucan este unul dintre cei 30.000 de români din Cipru, locul în care formăm a treia cea mai mare comunitate de străini. Românul a povestit recent reporterilor de la Gazeta Sporturilor cum îi decurg zilele în insula care se află în topul destinațiilor turistice.
Florin lucrează în prezent la clubul de fotbal AEK Larnaca, echipă aflată pe locul 4 în primul eșalon al Ciprului.
Pe Florin Jucan îl poți întâlni la stadionul AEK Larnaca unde este magazioner sau omul bun la toate. La fel ca în multe alte țări europene, și în Cipru sunt mulți conaționali de-ai noștri. Cei mai mulți lucrează în construcții, agricultură și comerț.
„Când am ajuns aici, era ca în paradis”
„Am ajuns aici în iunie 2003 și am vrut să plec după câteva zile. Era prea cald pentru mine. Eu sunt din Alba Iulia, nu eram obișnuit cu asemenea temperaturi. Nu aveam nicio treabă cu fotbalul, nu știam nimic, dar mi-a zis o vecină de acest job și atât m-a bătut la cap că până la urmă am acceptat”, și-a început povestea bărbatul.
Citește și: FOTO| O tânără din Alba, trăiește la propriu visul american: Dintr-un orășel din județ, la director general în Miami și pe covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes
Îi e dor de România și repetă de mai multe ori în timpul discuției că nu va mai sta mult timp în Cipru: „Când am ajuns aici, era ca în paradis. Totul era ieftin, era o diferență mare față de România. Acum totul e scump, salariile sunt mici, abia se descurcă oamenii. Mai stau un an sau doi și mă întorc acasă”.
Singurul motiv pentru care nu a făcut încă acest pas este contractul bun pe care îl are la AEK Larnaca: „Nu am un salariu mare, cam 1.200 de euro, dar am prime bune. Când ne-am calificat în Europa, am luat 12.000 de euro. În plus, clubul îmi plătește chiria, mașina și utilitățile. Dacă nu se întâmpla asta, nu mai rămâneam pentru că nu aveam cum să trăiesc. Chiriile sunt foarte mari, pentru o garsonieră trebuie să plătești cel puțin 500 de euro. Mâncarea e scumpă, nu mai zic de utilități. Fiind foarte cald, nu poți sta fără aer condiționat, iar curentul e foarte scump. Am plătit acum 200 de euro pentru ultimele două luni”.
Cipru și prețul energiei electrice
Prețul energiei electrice revine în orice discuție avută cu românii de aici. Și patronul român al unei mici taverne unde vinde mici și ciorbă de burtă se plânge de acest lucru: „Știți cât am plătit astă-vară? 650 de euro pentru două luni. Am două aparate de aer condiționat și m-a terminat căldura. Stau de 20 de ani în Cipru, dar niciodată nu a fost atât de cald”.
Iar românii de aici au toate motivele să se plângă. Cipru este țara din Europa unde prețul energiei electrice este printre cele mai ridicate. Conform Eurostat, în a doua parte a anului 2023, media în Cipru a fost de 0,36 euro per kWh, în timp ce în România a fost de 0,19 euro per kWh.
Românii se întorc acasă
Din cauza prețurilor, foarte mulți români se întorc acasă: „În pandemie au plecat mulți. Nu se mai merită să stai aici, lucrurile merg mai bine în România acum, nu mai e o diferență așa mare la salarii, iar prețurile sunt mai mici. Nici nu știu de ce ar mai veni cineva să locuiască aici. Poate doar datorită peisajelor, să vii să stai la plajă până în octombrie”, povestește Florin.
„Am schimbat 52 de antrenori în 21 de ani. Ei vin și pleacă, eu am rămas aici. Oamenii sunt mulțumiți de mine, iar șefii nu sunt ca în România, să te bată la cap. Dacă îți faci treaba, nu îi interesează cât stai la muncă, nu te controlează”
Florin Jucan, magazioner la AEK Larnaca
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
USR a câștigat alegerile în Alba Iulia, Ostașul, clasat pe locul 5, cel mai umilitor rezultat din istoria PNL
USR a câștigat alegerile în Alba Iulia, Ostașul, clasat pe locul 5, cel mai umilitor rezultat din istoria PNL La nivelul județului Alba, la alegerile prezidențiale din acest an au participat 156.780 de votanți, prezența la vot fiind de 51,78% la închiderea urnelor. În Municipiul Alba Iulia au votat 33.287 de persoane. Citește și: Elena […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis