Potor susține legea care interzice fumatul în spațiile închise: E păcat ca 70% dintre români să plătească pentru 30% care fumează
Cheltuielile pe care orice stat le are pentru tratamentul fumătorilor sunt foarte mari și este păcat ca 70% dintre români, care nu fumează, să plătească pentru 30% care fumează, a spus, joi, deputatul Călin Potor, membru în Comisia pentru Sănătate.
Parlamentarul PSD a precizat că banii care se alocă pentru tratarea fumătorilor ar putea să se regăsească în alte domenii din sănătate.
”Din punct de vedere medical, afecțiunile cardiace, completate cu fumatul, duc în cele mai multe cazuri, la complicații și afecțiuni foarte grave. Una dintre ele ar fi infarctul miocardic acut care duce la sechele, la invaliditate, la incapacitate de muncă, face din om, neom. Cheltuielile pe care orice stat le face pentru tratamentul acestor bolnavi sunt foarte mari și ar putea să se regăsească în alte domenii din sănătate: prevenție, în dotarea maternităților, pe secțiile de nou-născuți. Cheltuim bani pentru un viciu și este păcat ca 70% dintre românii care nu fumează să plătească pentru 30% de oameni care fumează”, a afirmat Călin Potor.
”Măsurile trebuie să fie destul de severe pentru că la această oră copiii nu beneficiază de minimul de educație în ceea ce privește fumatul, și nu doar fumatul, este menirea noastră să vedem, pasul doi, legat de alcool și consumul de droguri”, a mai spus Potor.
Acesta a precizat că, dacă legea va fi adoptată, persoanele fizice care nu o vor respecta, pot fi sancționați de polițiști cu amenzi de 5.000 de lei, iar pentru persoanele juridice care se află la a doua, a treia abatere, sancțiunile sunt de 15.000 de lei.
”Am încercat prin lege să ascundem publicitatea agresivă pentru țigară, să nu le găsești așa ușor, să prezinți un act de identitate pentru a vedea dacă ai, sau nu, 18 ani”, a mai spus deputatul PSD.
Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost votată de senatori cu 86 de voturi ”pentru”, 8 abţineri şi 30 de voturi împotrivă.
Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului a fost scos miercuri de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților.
Proiectul a fost înscris luni pe ordinea de zi, dar, în cursul zilei de marți, a fost scos și retrimis la Comisia de sănătate.
Președintele Comisiei pentru sănătate, Florin Buicu, a declarat miercuri, la Parlament, că motivul scoaterii de pe ordinea de zi a plenului Camerei a acestui proiect este o scrisoare a Consiliului Concurenței care atrage atenția asupra unui amendament în actul normativ care interzice afișarea țigărilor în locurile obligatorii de trecere.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii