Rămâi conectat

Actualitate

Postul Sfintei Marii 2024: Cât durează, ce semnificație are și care sunt zilele cu dezlegare la untdelemn, pește și vin

Ziarul Unirea

Publicat

în

Postul Sfintei Marii 2024: Cât durează, ce semnificație are și care sunt zilele cu dezlegare la untdelemn, pește și vin

Prăznuirea Adormirii Maicii Domnului se face la data de 15 august, iar postul Sfintei Marii este unul dintre cele patru mari posturi din calendarul creștin-ortodox.

Postul este o perioadă de pregătire spirituală, de clemență și rugăciune. Credincioșii se abțin de la anumite alimente, dar mai ales se abțin de la anumite practci nedemne de orice credincios.

Astfel, fiecare își pregătește trupul și sufletul înaintea unei mari sărbători.

Citește și:  Tradiții și obiceiuri Sfânta Maria, Adormirea Maicii Domnului

Când începe postul Sfintei Adormirii Maicii Domnului

Postul Sfintei Mării amintește de viața Fecioarei și de trecerea Ei în neființă. Reflectând la conduita de viață a acesteia, credincioșii pot să-și îmbunătățească propria viață.

Perioada de post care precede praznicul Adormirii Maicii Domnului, astfel că se încheie la 15 august. Acest post are o durată fixă, de două săptămâni. Postul Maicii Domnului începe la 1 august.

Pe data de 31 iulie se lasă sec. Dacă pică într-o zi de miercuri sau de vineri, când se ține de regulă post, se lasă sec pe 30 iulie.

Ce semnificație are postul Sfintei Adormirii Maicii Domnului

Originea acestui post datează din secolul V, când a fost dezvoltat cultul Maicii Domnului. La vremea respectivă, durata acestui post era diferită: în Antiohia se postea o singură zi, în timp ce la Ierusalim postul dura opt zile, conform unei surse.

Abia în secolul XIII, la sinodul local din Constantinopol, s-a stabilit ca postul Sfintei Marii să înceapă la 1 august și să se termine pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului.

Această perioadă de curățire a trupului și sufletului este însoțită de o serie de tradiții și practici. Astfel, credincioșii se apropie de Dumnezeu și duc o viață care reflectă valorile creștine.

Pe parcursul postului, credincioșii nu consumă carne, ouă, pește și produse lactate. Conform calendarului creștin-ortodox, se poate consuma pește doar în ziua Schimbării la Față a Domnului, care pică pe 6 august.

Totodată, se evită consumul de ulei sau vin. Acestea se pot consuma doar în zilele de sâmbătă și duminică și cu ocazia Schimbării la Față a Domnului.

În unele zone din țară, în timpul postului Sfintei Marii se mănâncă o singură dată pe zi, și anume cina. Acest obicei este ținut mai ales în zilele de luni, miercuri și vineri.

De asemenea, credincioșii sunt dornici să meargă mai des la biserică, să participe la slujbele religioase și să se roage în propriile case.

În această perioadă se rostește Paraclisul Maicii Domnului.

Rugăciuni către Maica Domnului de rostit în Postul Adormirii Maicii Domnului

Rugăciunea închinată Maicii Domnului care poate alina sufletele credincioșilor:

„O, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare, ceea ce eşti mai presus decât heruvimii şi mai cinstită decât serafimii, Fecioară de Dumnezeu aleasă, bucuria tuturor celor necăjiţi; dă-ne mângâiere şi nouă, celor ce suntem în necazuri, că, afară de tine, altă scăpare şi ajutor nu avem.

Tu singură eşti mijlocitoarea bucuriei noastre, şi ca Maica lui Dumnezeu şi Maica milostivirii, stând înaintea Prestolului Preasfintei Treimi, poţi să ne ajuţi nouă. Că nimeni din cei ce se roagă ţie cu credinţă nu este ruşinat.

Auzi-ne şi acum, în ziua necazului nostru, pe noi cei ce cădem înaintea icoanei tale şi cu lacrimi ne rugăm ţie. Alungă de la noi toate necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră, întru această vremelnică viaţă şi prin atotputernica ta mijlocire, nu ne lipsi pe noi nici de veşnica şi nesfârşita bucurie, întru Împărăţia Fiului tău şi Dumnezeului nostru. Amin.”

O altă rugăciune puternică închinată Fecioarei este:

„Împărăteasa mea cea preabună, nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, prietena sărmanilor, folositoarea celor neputincioşi şi ocrotirea celor necăjiţi; vezi nevoia mea şi necazul meu. Ajută-mă, că sunt neputincios, hrăneşte-mă ca pe un străin.

Ştii nevoia mea, uşurează-mă de ea precum voieşti căci nu am alt ajutor afară de tine, nici altă folositoare grabnică, nici altă bună mângâiere, decât numai pe tine, o, Maică a lui Dumnezeu, ca să mă păzeşti şi să mă acoperi în vecii vecilor. Amin!”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în 11 august 2024, în Transilvania și la munte: Temperaturi variabile, cu maxime de până la 33 de grade. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în 11 august 2024, în Transilvania și la munte: Temperaturi variabile, cu maxime de până la 33 de grade. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni Meteorologii ANM au publicat prognoza pentru următoarele două săptămâni, în intervalul 29 iulie – 11 august. Potrivit meteorologilor, temperaturile vor fi variabile […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea