Porumbul dulce de Mihalț cucerește din ce în ce mai mulți pofticioși. Ce beneficii aduce, față de cel tradițional
Porumbul dulce de Mihalț cucerește din ce în ce mai mulți pofticioși. Ce beneficii aduce, față de cel tradițional
Cultură apărută destul de recent în România, preferată de fermieri datorită randamentului mai mare al producţiei, dar şi a creşterii mai rapide, porumbul zaharat este un soi din care se poate extrage zahăr şi care se cultivă numai vara.
Spre deosebire de porumbul traditional, porumbul dulce este destinat doar consumului alimentar, ştiuleții de fiert fiind la mare căutare începând din iulie şi până toamna târziu.
Gustul dulceag şi textura fragedă a boabelor de culoare galbenă fac din acest tip de porumb gustarea preferată a românilor, cele mai populare moduri de preparare fiind fierberea şi coacerea pe grătar.
Porumbul dulce pentru fiert este o afacere profitabilă pentru locuitorii din Mihalț, localitate cunoscută şi pentru culturile însemnate de cartof şi varză. Mihai Bedelean este unul dintre producătorii din această localitate de pe malul stâng al Târnavei care obţine producţii importante de porumb dulce, dar şi de varză şi cartofi. Un rol foarte important îl are calitatea seminţelor semănate.
Dacă şi solul este fertil, iar vremea prielnică, atunci sunt îndeplinite toate condiţiile pentru o recoltă bogată. În cazul porumbului dulce, se seamănă în ture succesive pentru a avea o producţie eşalonată şi se culege în “faza de lapte”, înainte ca învelişul boabelor să devină tare.
Porumbul are calităţi nutritive deosebite, fiind compus din fibre, vitamine, antioxidanţi şi de ponderi moderate de minerale.
Porumbul este una dintre cele mai bune surse de fibre, deoarece 100 g boabe oferă 2 g sau 5% din cerinţa zilnică de fibre dietetice.
Porumbul dulce conţine mai puţin gluten decât restul cerealelor, ca atare poate fi folosit în siguranţă de către persoanele care suferă de boala celiacă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie Oficialităţile locale, în colaborare cu asociaţiile de revoluţionari, vor organiza sâmbătă, 21 decembrie, un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, care prin jertfă de sânge a dus la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor