Porumbul dulce de Mihalț cucerește din ce în ce mai mulți pofticioși. Ce beneficii aduce, față de cel tradițional
Porumbul dulce de Mihalț cucerește din ce în ce mai mulți pofticioși. Ce beneficii aduce, față de cel tradițional
Cultură apărută destul de recent în România, preferată de fermieri datorită randamentului mai mare al producţiei, dar şi a creşterii mai rapide, porumbul zaharat este un soi din care se poate extrage zahăr şi care se cultivă numai vara.
Spre deosebire de porumbul traditional, porumbul dulce este destinat doar consumului alimentar, ştiuleții de fiert fiind la mare căutare începând din iulie şi până toamna târziu.
Gustul dulceag şi textura fragedă a boabelor de culoare galbenă fac din acest tip de porumb gustarea preferată a românilor, cele mai populare moduri de preparare fiind fierberea şi coacerea pe grătar.
Porumbul dulce pentru fiert este o afacere profitabilă pentru locuitorii din Mihalț, localitate cunoscută şi pentru culturile însemnate de cartof şi varză. Mihai Bedelean este unul dintre producătorii din această localitate de pe malul stâng al Târnavei care obţine producţii importante de porumb dulce, dar şi de varză şi cartofi. Un rol foarte important îl are calitatea seminţelor semănate.
Dacă şi solul este fertil, iar vremea prielnică, atunci sunt îndeplinite toate condiţiile pentru o recoltă bogată. În cazul porumbului dulce, se seamănă în ture succesive pentru a avea o producţie eşalonată şi se culege în “faza de lapte”, înainte ca învelişul boabelor să devină tare.
Porumbul are calităţi nutritive deosebite, fiind compus din fibre, vitamine, antioxidanţi şi de ponderi moderate de minerale.
Porumbul este una dintre cele mai bune surse de fibre, deoarece 100 g boabe oferă 2 g sau 5% din cerinţa zilnică de fibre dietetice.
Porumbul dulce conţine mai puţin gluten decât restul cerealelor, ca atare poate fi folosit în siguranţă de către persoanele care suferă de boala celiacă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Mai, Ziua Muncii: Cum a apărut această sărbătoare și de ce este comemorată în prima zi a lunii mai
1 Mai, Ziua Muncii: Cum a apărut această sărbătoare și de ce este comemorată în prima zi a lunii mai Începând din 1889, Ziua Internațională a Muncii se sărbătorește în peste 80 de țări, la data de 1 Mai. În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890. Prima zi a lunii […]
FOTO | Ștefania Godici, o tânără de doar 8 anișori din Gârbova, locul I la secțiunea soliști vocali a Concursului „Mândre Plaiuri Boicene”
Ștefania Godici, o tânără de doar 8 anișori din Gârbova, locul I la secțiunea soliști vocali a Concursului „Mândre Plaiuri Boicene” Ștefania Maria Godici, elevă la Școala Gimnazială Gârbova din județul Alba, a obținut locul I la secțiunea soliști vocali, în cadrul Concursului „Mândre Plaiuri Boicene”. Tânăra artistă este și dansatoare în Ansamblul Folcloric „Purtata […]
VIDEO | Afacere INEDITĂ într-un sat din Alba: Cafenea cu istorie, unde poți servi slănină cu ceapă, cafea și ceaiuri din plante autohtone
Afacere INEDITĂ într-un sat din Alba: Cafenea cu istorie, unde poți servi slănină cu ceapă, cafea și ceaiuri din plante autohtone Într-o casă tradițională din Rimetea, amenajată pentru oaspeți, a luat naștere o afacere de familie inedită, o cafenea ”Covas Coffee and Tea House”, unde, începând de mâine, 1 mai 2025, se va putea servi […]