Porcul românesc, pe cale de dispariție? 75% din carnea de porc consumată de români este cumpărată din străinătate
Porcul românesc, pe cale de dispariție? 75% din carnea de porc consumată de români este cumpărată din străinătate
Fermierii români se declară extrem de îngrijorați de situația porcilor autohtoni. România produce doar un sfert din carea de porc pe care o consumă cetățenii, iar restul de 75% este cumpărat din străinătate, potrivit ultimelor informații.
Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, a vorbit despre acest subiect și a tras un semnal de alarmă în acest context. Într-un inetrviu acordat la News Hour With CNN, acesta a vorbit despre situația dramatică a fermierilor.
Potrivit acestuia, există un preț foarte mic pentru fermieri pe care consumatorii îi oferă. El a mai adăugat că pe teritoriul țării de patru ani există pesta porcină africană care nu a fost rezolvată, sau stăpânită, iar efectele sale se observă.
Mai exact, numărul fermelor comerciale funcționale a scăzut semnificativ.
„Preţul din galantar se face la galantar, nu îl facem noi fermierii. Ca atare, situaţia este puţin debalansată, în sensul că, aşa cum aţi preciziat în introducere, avem un preţ foarte mic la poarta fermei, la porcii pe care îi vindem. Pe de altă parte, acest preţ, nu se regăseşte din păcate în galantar. Noi nu putem să-l controlăm.
Avem nişte realităţi istorice. Una dintre ele este cea pe care aţi precizat-o. Prezenţa pe teritoriul ţării, de patru ani a pestei porcine africane, care nu a fost rezolvată, sau nu a fost stăpânită până acum de autorităţi. Asta a condus la o scădere semnificativă numărului de ferme comerciale funcţionale, care pot veni pe piaţă cu animale şi cu carne proaspătă”, a spus Ioan Ladoși.
România importă carne de porc din Germania
El a mai precizat că în prezent, în România prețul pentru o carcasă este 1 euro și 40 de cenți, iar în Germania 1 euro și 50 de cenți, însă în alte țări cantitățile care se vând sunt enorme.
Ladoși mai adaugă că prețurile de producție din România au crescut cu peste 20%, iar acest lucru îi afectează pe fermieri.
”Există şi paradoxurii. La acest moment, în România, preţul mediu în carcasă este undeva de 1 euro şi 40 de cenţi. Pe când, în Germania este aproape 1 euro 50. Cu toate acestea, se vând cantităţi enorme de carne provenită din Germania sau din alte ţări de unde importăm.
Noi ca fermieri suntem într-o situaţie dramatică, pentru că deşi preţurile nu au crescut la poarta fermei, costurile noastre de producţie au crescut cu mult, peste 20%., pentru că deşi preţurile nu au crescut la poarta fermei, costurile noastre de producţie au crescut cu mult, peste 20%”, a decarat Ioan Ladoşi.
Sursa: capital.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan