Porcul românesc, pe cale de dispariție? 75% din carnea de porc consumată de români este cumpărată din străinătate
Porcul românesc, pe cale de dispariție? 75% din carnea de porc consumată de români este cumpărată din străinătate
Fermierii români se declară extrem de îngrijorați de situația porcilor autohtoni. România produce doar un sfert din carea de porc pe care o consumă cetățenii, iar restul de 75% este cumpărat din străinătate, potrivit ultimelor informații.
Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, a vorbit despre acest subiect și a tras un semnal de alarmă în acest context. Într-un inetrviu acordat la News Hour With CNN, acesta a vorbit despre situația dramatică a fermierilor.
Potrivit acestuia, există un preț foarte mic pentru fermieri pe care consumatorii îi oferă. El a mai adăugat că pe teritoriul țării de patru ani există pesta porcină africană care nu a fost rezolvată, sau stăpânită, iar efectele sale se observă.
Mai exact, numărul fermelor comerciale funcționale a scăzut semnificativ.
„Preţul din galantar se face la galantar, nu îl facem noi fermierii. Ca atare, situaţia este puţin debalansată, în sensul că, aşa cum aţi preciziat în introducere, avem un preţ foarte mic la poarta fermei, la porcii pe care îi vindem. Pe de altă parte, acest preţ, nu se regăseşte din păcate în galantar. Noi nu putem să-l controlăm.
Avem nişte realităţi istorice. Una dintre ele este cea pe care aţi precizat-o. Prezenţa pe teritoriul ţării, de patru ani a pestei porcine africane, care nu a fost rezolvată, sau nu a fost stăpânită până acum de autorităţi. Asta a condus la o scădere semnificativă numărului de ferme comerciale funcţionale, care pot veni pe piaţă cu animale şi cu carne proaspătă”, a spus Ioan Ladoși.
România importă carne de porc din Germania
El a mai precizat că în prezent, în România prețul pentru o carcasă este 1 euro și 40 de cenți, iar în Germania 1 euro și 50 de cenți, însă în alte țări cantitățile care se vând sunt enorme.
Ladoși mai adaugă că prețurile de producție din România au crescut cu peste 20%, iar acest lucru îi afectează pe fermieri.
”Există şi paradoxurii. La acest moment, în România, preţul mediu în carcasă este undeva de 1 euro şi 40 de cenţi. Pe când, în Germania este aproape 1 euro 50. Cu toate acestea, se vând cantităţi enorme de carne provenită din Germania sau din alte ţări de unde importăm.
Noi ca fermieri suntem într-o situaţie dramatică, pentru că deşi preţurile nu au crescut la poarta fermei, costurile noastre de producţie au crescut cu mult, peste 20%., pentru că deşi preţurile nu au crescut la poarta fermei, costurile noastre de producţie au crescut cu mult, peste 20%”, a decarat Ioan Ladoşi.
Sursa: capital.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Victimele tentativelor de omor sau familiile celor uciși vor primi asistență juridică gratuită şi compensații financiare de la statul român. Alte modificări legislative
Victimele tentativelor de omor sau familiile celor uciși vor primi asistență juridică gratuită şi compensații financiare de la statul român. Alte modificări legislative Președintele Klaus Iohannis a semnat luni, 4 noiembrie 2024, decretul prin care victimele unei tentative de omor sau familia celui ucis, au dreptul la asistență juridică gratuită şi la compensații financiare. Este […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba