POARTA a IV – a a Cetăţii Alba Carolina
Situată pe TRASEUL PORŢILOR CETĂŢII, pe latura de vest a fortificaţiilor militare ale Cetăţii Bastionare de tip VAUBAN ,,ALBA CAROLINA” din municipiul ALBA IULIA, POARTA a IV-a încheie şirul monumental al PORŢILOR CETĂŢII cu conţinut deosebit al decoraţiei sculpturale din piatră.
Amplasată la mijlocul CURTINEI ce desparte Bastionul ,,SFÂNTUL MIHAIL” de Bastionul ,,TRINITARIENILOR”, POARTA a IV-a a purtat denumirea de ,,POARTA NOUĂ” sau ,,POARTA EPISCOPULUI”, după cum se regăseşte consemnată în planul generalului WEISS din anul 1736. În cadrul sistemului militar defensiv al fortificaţiilor, POARTA a IV-a realiza accesul din interiorul Bastioanelor de pe latura de vest a Cetăţii, cu legătura de pe podul ridicător peste şanţul Bastioanelor către Ravelinul ,,SFÂNTUL MIHAIL” şi de acolo, prin POARTA a V-a peste CONTRAGARDĂ către POARTA a VI-a, în exteriorul Cetăţii.
Din punct de vedere arhitectural, construcţia s-a dezvoltat în secţiune orizontală sub forma unui PASAJ lung care conţinea, la ieşirea spre pod, mecanismele podului ridicător şi locaşurile de deschidere ale porţilor din lemn.
Pe partea de ieşire spre interiorul Cetăţii se găsesc amplasate de o parte şi de alta a PASAJULUI, CAMERELE DE GARDĂ. Tot aici, PORTALUL intrării realizează monumentalitatea OBIECTIVULUI TURISTIC prin încărcătura componentelor artistice din piatră realizate în stilul Baroc. Linia decoraţiei sculpturale urmează tematica şi iconografia motivelor decorative întâlnite în registrele ornamentale ale celorlalte PORŢI, respectiv a PORŢII I, a PORŢII a II-a, şi a PORŢII a III-a.
O trecere rapidă în revistă a elementelor decorative din piatră ne relevă două coloane superbe, ce străjuiesc ancadramentul porţii, coloane care conţin atlanţi cu trupuri puternice ce susţin pe creştet capitele compozite ce preiau antablamentul porţii bogat ornamentat cu arme albe şi de foc, fanioane, steaguri şi instrumente muzicale în mijlocul cărora tronează STEMA IMPERIALĂ A AUSTRIEI – pajura bicefală încoronată purtând însemnele puterii în gheare.
De remarcat este şi bolţarul median al ancadramentului prin reprezentarea simbolică a ,,MÂNIEI” sub aspectul unei măşti cu trăsături anatomice deformate, care accentuează grimasa de furie.
Pe verticală, construcţia se dezvoltă peste CAMERELE DE GARDĂ cu spaţii de locuit iar către şanţ cu o terasă.
Întregul ansamblu al monumentului a beneficiat între anii 2003 – 2006 de ample lucrări de consolidare, restaurare, conservare şi punere în valoare prin grija PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI ALBA IULIA în parteneriat cu MINISTERUL CULTURII ŞI PATRIMONIULUI NAŢIONAL.
Paleta lucrărilor de intervenţie de urgenţă asupra monumentului a cuprins pe de o parte lucrări de revizuire a şarpantei, de schimbare a învelitorii cu preluarea apelor pluviale, instalaţii şi hidroizolaţii, zidării, tencuieli, zugrăveli şi pardoseli, iar pe de altă parte, lucrări deosebit de complexe şi laborioase pentru consolidarea, restaurarea şi conservarea componentelor artistice din piatră ale PORTALULUI.
În prezent, în POARTA a IV-a se găseşte organizat PUNCTUL DE INFORMAŢII TURISTICE al Cetăţii.
Lucrările de reconstituire şi restaurare care se vor desfăşura în acest an pe latura de vest a fortificaţiilor militare ale Cetăţii vor pune în mare valoare POARTA a IV-a ca urmare a faptului că majoritatea tranzitului pietonal se va desfăşura prin POARTĂ iar acest deosebit monument îşi va recâştiga semnificaţia în cadrul CURTINEI.
Daniel SABĂU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
LIVE VIDEO| ”Ambasadorii Unirii” la Alba Iulia, de 1 Decembrie 2024, Ziua Națională. Festival Național, cu paradă a portului popular și spectacol cu peste 300 de copii
LIVE VIDEO| ”Ambasadorii Unirii” la Alba Iulia, de 1 Decembrie 2024, Ziua Națională. Festival Național, cu paradă a portului popular și spectacol cu peste 300 de copii Printre manifestările de Ziua Națională a României la Alba Iulia, ca în fiecare an, se desfășoară și parada portului popular la care participă peste 300 de copii și […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei 2024
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2024. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum o oră
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2024. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Actualitateacum 17 ore
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2024: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
MESAJE de SFÂNTUL Andrei 2024: Felicitări, urări, SMS-uri pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica